Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Fødevaredatabanken Foodcomp.dk

 

 

31.08.2012:

Æg sammenlignet med cigaretter

 

10.08.2012:

Æg øger risikoen for åreforkalkning

 

14.12.2011:

Kød, mælk og æg ødelægger din krop

 

03.10.2011:

Æg øger risiko for prostatakræft

 

01.10.2011:

Æg indeholder det kræftfremkaldende stof PFOS

 

00.07.2011:

Frilandsæg lige så usunde som buræg

 

00.06.2011:

Æg øger risikoen for hjerte/kar-sygdom

 

12.04.2011:

Æg øger risikoen for graviditetsdiabetes

 

03.11.2010:

Æg og cholesterol er farligere end man tror

 

15.01.2010:

Æg giver tilbagefald for prostatakræft-patienter

 

15.12.2009:

Æg kan give voldsom allergi

 

00.00.2009:

Sammenhæng mellem æg og forskellige former for kræft

 

00.11.2008:

Æg øger risikoen for hjertefejl med 23%

 

19.11.2008:

Et æg om dagen øger risikoen for Diabetes

(hele undersøgelsen kan læses her)

 

09.04.2008:

Æg øger dødsrisiko, mest for diabetikere

(hele undersøgelsen kan læses her)

 

00.00.1996:

Æg forbundet med åreforkalkning

 

12.03.1993:

Æg og tarmkræft

 

00.02.1985:

Æg øger risikoen for tarmkræft

 

00.09.1983:

B12 fra æg absorberes dårligt

 

00.10.1981:

Æg forhøjer dit cholesterol-tal

 

00.02.1957:

Jern fra æg absorberes dårligt

 

Æg sammenlignet med plantemad

© Leif Varmark, plantemad.dk, marts 2009.

 

Det er ikke nogen sundheds- og ernæringsmæssig fordel, at en fødevare er rig på fedt, cholesterol og proteiner, og æg har det ret dårligt med hensyn til vitaminer og mineraler. Og der er naturligvis ingen af de sygdomsbekæmpende plantekemikalier i æg og ingen af de sunde kostfibre.

 

 

Statistik fra Foodcomp.dk vedrørende æg (næringsindhold pr. 100 gram):

  • Omega-3-fedtsyrer: Æg 0,267 g. Bedre kilder er: Hørfrøolie 53,3 g. Rapsolie 11.1 g. Valnødder 7,45 g. Soyamel 1,56 g. Kernerugbrød 0,788 g. Grønkål 0,543 g. Grovhvedebrød 0,490 g. Persille 0,456 g. Tyttebær 0,438 g. Hindbær 0,401 g. Frugtpålæg 0,333 g. Ribs 0,309 g. Spinat 0,29 g. Også kørvel, peberrod, purløg, rosenkål, broccoli, solbær og karse ligger på linje med eller lige under æg.

  • Den essentielle Omega-6-fedtsyre Linolsyre: Æg 1,25. Bedre kilder er: Valnøddeolie 52,9. Pinjekerner 36,0. Solsikkekerner 27,8. Paranødder 26,6. Sesamfrø 21,9. Sojamel 11,0. Sojabønner 9,04. Mandler 7,21. Havregryn 2,60. Kernerugbrød 2,23. Avocado 1,29. Tomat, tørret 1,29. Bygmel, oliven og majsmel ligger lige under æg.

  • To tredjedele af ægs energi kommer fra fedt (fedtenergiprocent: 62,43).

  • En tredjedel af ægs energi kommer fra protein (proteinenergiprocent: 35,40)

  • Kun 2,16 % af ægs energi kommer fra kulhydrater.

  • Cholesterol 423. Det er det højeste tal for almindeligt anvendte fødevarer, kun overgået af specialiteter som torskelevertran 450, andelever 515, andeæg, 884, rå æggeblomme 1281 og tørret æggeblomme 2335.

  • Der er ingen stivelse i æg.

  • Der er ingen kostfibre i æg.

  • A-vitamin: 208. Bedre kilder er: Gulerod 816. Persille 474. Grønkål 421. Sødkartoffel 373. Spinat 349. Chilipeber 366. Brøndkarse 334. Forårsløg 250.

  • Thiamin (B1-vitamin): 0,07. Bedre kilder er: Solsikkekerner 2,10. Paranød 1,13. Sojabønner 0,874. Cornflakes 0,874. Gule ærter 0,820. Sesamfrø 0,791. Hørfrø 0,791. Fuldkornsspaghetti 0,670. Parboiled ris 0,610. Müsli 0,590. Hvide bønner 0,437. Grønærter 0,310. Grønkål 0,150. Majs 0,150. Rosenkål, persille, asparges, mandarin, avocado osv.

  • Riboflavin (B2-vitamin): 0,450. Bedre kilder er Sojabønner 0,870. Cornflakes 0,804. Mandler 0,800. Alfalfafrø 0,580. Tomat, tørret 0,489.

  • Niacin (B3-vitamin): 3,17. Bedre kilder er Jordnødder 24,0. Sesamfrø 12,5. Hørfrø 12,3. Sojamel 11,1. Sojabønner 10,4. Mandler 7,55. Brune bønner 7,47. Linser 6,87. Champignon 6,53. Gule ærter 6,28. Hvide bønner 5,50. Kikærter 4,63. Grønkål 4,50. Pastinak 3,73. Grønne ærter 3,28. Havregryn 3,23.

  • B6-vitamin: 0,12. Bedre kilder: Pistacienød 1,70. Hvidløg 1,24. Sesamfrø 0,79. Hørfrø 0,79. Cornflakes 0,754. Linser 0,556. Hvide bønner 0,508 og andre bønner. Brune ris 0,495 og andre ris. Avocado 0,42. Grønkål 0,35. Rød peberfrugt 0,305. Banan 0,299. Rosenkål 0,28. Chilipeber 0,278. Knækbrød 0,265. Porre 0,25. Pak Choi 0,236. Persillerod 0,23. Purløg 0,22. Spinat 0,22. Squash 0,218. Müsli 0,213. Selleri 0,20 og mange andre grøntsager.

  • Pantothensyre: 1,6. Bedre kilder: Jordnødder 2,8. Hvedeklid 2,4. Tomat, tørret 2,09. Gule ærter 2,0. Champignon 2,0. Sojabønner 1,92. Sojamel 1.8.

  • Biotin: 25. Bedre kilder: Sojabønner 60. Grønkål 36. Jordnødder 34. Næsten lige gode: Hvedeklid, havregryn, valnødder og champignon.

  • Folat: 21. Bedre kilder: Sojamel 800. Mungbønner 625. Sojabønner 280. Broccoli 239. Hvide bønner 226. Cornflakes 223. Spinat 220, Kikærter 180. Blomkål 165. Asparges 150. Romaine-salat 136 og andre salater, Rosenkål 130 og mange andre grøntsager. Knækbrød 110.

  • C-vitamin: Der er ingen C-vitaminer i æg.

  • D-vitamin: 1,75. findes kun i animalske produkter.

  • E-vitamin: 1,8. Bedre kilder er: Hvedekimolie 149. Solsikkekerner 49,5. Pinjekerner 24. Mandler 24. Sojamel 21. Hasselnødder 21. Hørfrøolie 17,5. Hørfrø 8,2. Brombær 5,5. Grønkål 5,4. Abrikos, tørret 4. Kikærter 3,1. Spinat 2,9. Rød peberfrugt 2,9. Pastinak 2,3. Svesker 2,3. Solbær 2,1. Oliven 1,99. Mungbønner 1,9. Nektarin, fersken sharon 1,8.

  • K-vitamin: 0,3. Bedre kilder: Alle grøntsager undtagen rødbede, majs, champignon og melon.

  • Calcium: 40. Bedre kilder: Dild, tørret 1784. Birkes 1448. Fennikelfrø 1196. Sesamfrø 959. Ellers alle kålsorter, bønner, nødder og frø.

  • Jern: 2,0. Bedre kilder: Dild, tørret 48,8. Karry 29,6. Peber, sort 28,9. Sojabønner 15,7. Sesamfrø 14,6. Hørfrø 14,6. Alfalfafrø 12,9. Cacao 11,0. Birkes 9,39. Tomat, tørret 9,09. Næsten samme som æg: Mungbønner, linser, kikærter, abrikos, tørret.

  • Zink: 1,4. Bedre kilder: Hvedekim 17,8. Sesam- og hørfrø 7,75. Hvedeklid 7,7. Pinjekerner 6,45. Sojamel 5,0. Pecannød 4,53. Paranød 4,2. Gule ærter 3,8. Hirse 3,4. Mandler 3,3. Linser, havregryn 3,0. Bulgur, bygmel, rugmel hvedekerner 2,8. Hvide bønner 2,78. Valnød 2,7. Müsli 2,26. Hasselnød, boghvedemel, brune bønner, tomat, tørret 2,0. Ris 1,7. Persillerod, peberrod, majs 1,4.

  • Jod: 21. Bedre kilder: Tang, kombu 36000. Havsalt (ikke tilsat jod) 42. Hvidvin 35. Hvedebrød, rugbrød 22.

 

John McDougall:

Om æg:

Nyhedsbrev 3/2005

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

 

Michael Gregers videos om æg

(f.eks.: den amerikanske ægindustri forsøger at mindske den sundheds-skadelige arachidonsyre i æg ved at fodre æg-læggende høner med spæk fra babysæler, der tæskes ihjel med køller ved Canadas kyster.)

 

 

 

Pritikin Center:

Æg er ikke sunde

 

 

Personlig historie:

Mit barn var ved at dø af røræg

 

 

 

DTU-rapport om æg september 2011: Vi kan ikke finde noget...

 

 

09.04.2012:

Æggeblommer tilsættes farvestoffer

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node