Forhøjet blodtryk
© Leif Varmark, plantemad.dk, 2010. Oversat og redigeret efter McDougalls artikel: Hypertension (High Blood Pressure). Link til venstre.
Risikofaktorer:
Man regner med, at mellem en fjerdedel og halvdelen af den vestlige verdens befolkning lider af forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerte/kar-sygdomme så som åreforkalkning, blodprop i hjertet, hjertesvigt, hjerneblødning, blodprop i hjernen, kredsløbsproblemer i benene og nyresygdomme.
Det høje blodtryk (det systoliske blodtryk), er det tryk der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet pumper blodet ud i legemspulsåren (hjertets systole). Det lave blodtryk (det diastoliske blodtryk), er det tryk der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet fyldes med blod (hjertets diastole). Blodtrykket består således af to tal, det høje og det lave blodtryk, og det måles i millimeter kviksølv (mmHg), f.eks. 130/70 mmHg.
Den officielle holdning er, at når det høje blodtryk er 140 mmHg eller derover, er blodtrykket for højt. John McDougall skriver, at det sundeste er når det høje og lave blodtryk er 110/70 under forudsætning af, at det er opnået gennem kosten og ikke ved medicinering.
Årsager:
Forhøjet blodtryk er ikke en naturlig, uundgåelig og aldersbetinget funktionsfejl. Forhøjet blodtryk er et tegn på en livstruende sygdom i blodåresystemet. Blodårerne blokeres lidt efter lidt af plak (åreforkalkning), som hovedsageligt består af fedt, cholesterol og calcium. Fedtet i kosten giver blodet en mudret konsistens og får blodårerne til at trække sig sammen. Også rygning får årerne til at trække sig sammen. Dette giver mindre plads i blodårerne til det cirkulerende blod, og sammen med tab af elasticitet i blodårernes vægge tvinger det blodet til at bevæge sig langsommere gennem blodårerne. Herved forøges presset på blodårernes vægge.
Forebyggelse og helbredelse:
For højt blodtryk forebygges eller kureres med plantekost, motion og rygestop. Overgang til en fedt-, cholesterol- og saltfri, stivelsesbaseret plantekost med højt kaliumindhold vil få blodet at flyde hurtigere gennem årerne inden for få timer. Det fedt m.m., som har dækket blodcellerne og fået dem til at klumpe sammen, vil blive opløst, og sammentrækningen af blodårerne vil ophøre. Herefter vil blodtrykket ofte falde til det normale inden for 48 timer.
En stivelsesbaseret plantekost betyder et grundlag af kartofler, brune ris, fuldkornspasta og bønner suppleret med frugt, gule og grønne grøntsager, andre grøntsager, rodfrugter og lidt nødder, kerner og fuldkornsbrød. En fedt-, cholesterol- og saltfri kost betyder, at disse ting ikke skal tilsættes kosten. Der er allerede tilstrækkeligt med fedt og salt i de vegetabilske råvarer, og kroppen producerer selv alt det cholesterol, den skal bruge (der er intet cholesterol i plantemad). Kalium styrker hjerte og hjerne.
Motion er ikke noget med bodybuilding og fitness-centre. Det drejer sig om en rask spadseretur, en kombination af gang og løb eller almindelig jogging-løb en halv til en hel time hver anden dag. Det er nok, men gerne mere. Cykling og svømning er også godt.
Alkohol max. 1-2 genstande, f.eks. et glas rødvin, om dagen.
Rygestop nedsætter risikoen for hjerte-kredsløbssygdomme betydeligt.
Nyere forskning anbefaler ekstra tilskud af D-vitamin, 25-50 µg om dagen.
Find din normalvægt: BMI (Body Mass Index) omkring 21,5.
Din livvidde målt rundt om maven to cm over navlen: kvinder max. 80 cm, mænd max. 94 cm.
Se også: John McDougall: New Guidelines for Treating High Blood Pressure
Bedste kaliumkilder:
Kombu, soltørrede tomater, sojamel, fennikelfrø, sojabønner, karry, hvide bønner, risklid, hvedeklid, brune bønner, korianderfrø, peber, mungbønner, gule ærter, hvedekim, pistacienød, tørret abrikos, tomatpure, tørret figen, frugtpålæg, kikærter, rosiner, linser, dild...