Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

John McDougall:

Hypertension

 

John McDougall:

New Guidelines for Treating High Blood Pressure

 

 

John McDougalls Medical Message: High Blood Pressure

Video 2 min 29 sek

 

 

John McDougall:

High Blood Pressure

Video 2 min 50 sek

 

 

Personlig historie:

James

Video 10 min 48 sek

 

 

Personlig historie:

Mary Duffield

Video 10 min 21 sek

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

07.01.2015:

Blåbær sænker blodtrykket

 

14.10.2014:

Blot 7 dage på McDougall-kost forbedrer sundheden

 

05.05.2014:

Fosfatrig kost øger risiko for højt blodtryk og hjertesygdom

 

24.02.2014:

Plantemad giver lavere blodtryk

 

06.11.2013:

Lettere forhøjet blodtryk forbundet med hjertedød

 

15.10.2013:

Fiberrig plantemad mindsker risiko for metabolisk syndrom

 

10.10.2013:

Højt blodtryk almindeligt hos overvægtige børn

 

00.08.2013:

Børns blodtryk stiger (salt)

 

09.05.2013:

Solskin (UV-stråler) sænker blodtrykket

 

02.05.2013:

Vindruer reducerer blodtryk og hjertesygdom

 

05.04.2013:

Mindre salt = lavere blodtryk = færre slagtilfælde og hjertesygdomme

 

27.03.2013:

For meget salt øger risiko for hjertesyg-dom og slagtilfælde

 

20.09.2012:

Usødet tranebærsaft sænker blodtrykket

 

10.05.2012:

D-vitamin mod forhøjet blodtryk

 

26.03.2012:

Rosiner sænker blodtrykket

 

13.03.2012:

Magnesium sænker blodtrykket

 

02.11.2011:

Nødder godt for metabolisk syndrom

 

08.09.2011:

Kartofler nedsætter blodtrykket

 

08.06.2011:

Flere unge med forhøjet blodtryk

 

23.03.2011: Fytokemikalier er godt for blodtrykket

 

23.03.2011: Havregrød er godt for blodtrykket

 

23.12.2010:

Rødbeder sænker blodtrykket

 

28.06.2010:

Mørk chokolade sænker blodtrykket

 

07.11.2008:

Vindruer mod forhøjet blodtryk

 

00.09.2006:

Motion sænker blodtrykket

 

09.01.2006:

Vegetabilsk protein forbundet med lavere blodtryk

 

13.01.2005:

Plantemad sænker for højt blodtryk

 

00.00.2002:

Saltfattig plantemad nedsætter blodtrykket hos dialyse-patienter

 

00.11.1986:

Plantemad gør blodet mere flydende

 

00.07.1984:

Plantemad forbedrer blodtrykket

 

Forhøjet blodtryk

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2010. Oversat og redigeret efter McDougalls artikel: Hypertension (High Blood Pressure). Link til venstre.

 

Risikofaktorer:

Man regner med, at mellem en fjerdedel og halvdelen af den vestlige verdens befolkning lider af forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerte/kar-sygdomme så som åreforkalkning, blodprop i hjertet, hjertesvigt, hjerneblødning, blodprop i hjernen, kredsløbsproblemer i benene og nyresygdomme.

 

Det høje blodtryk (det systoliske blodtryk), er det tryk der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet pumper blodet ud i legemspulsåren (hjertets systole). Det lave blodtryk (det diastoliske blodtryk), er det tryk der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet fyldes med blod (hjertets diastole). Blodtrykket består således af to tal, det høje og det lave blodtryk, og det måles i millimeter kviksølv (mmHg), f.eks. 130/70 mmHg.

 

Den officielle holdning er, at når det høje blodtryk er 140 mmHg eller derover, er blodtrykket for højt. John McDougall skriver, at det sundeste er når det høje og lave blodtryk er 110/70 under forudsætning af, at det er opnået gennem kosten og ikke ved medicinering.

 

Årsager:

Forhøjet blodtryk er ikke en naturlig, uundgåelig og aldersbetinget funktionsfejl. Forhøjet blodtryk er et tegn på en livstruende sygdom i blodåresystemet. Blodårerne blokeres lidt efter lidt af plak (åreforkalkning), som hovedsageligt består af fedt, cholesterol og calcium. Fedtet i kosten giver blodet en mudret konsistens og får blodårerne til at trække sig sammen. Også rygning får årerne til at trække sig sammen. Dette giver mindre plads i blodårerne til det cirkulerende blod, og sammen med tab af elasticitet i blodårernes vægge tvinger det blodet til at bevæge sig langsommere gennem blodårerne. Herved forøges presset på blodårernes vægge.

 

 

Forebyggelse og helbredelse:

For højt blodtryk forebygges eller kureres med plantekost, motion og rygestop. Overgang til en fedt-, cholesterol- og saltfri, stivelsesbaseret plantekost med højt kaliumindhold vil få blodet at flyde hurtigere gennem årerne inden for få timer. Det fedt m.m., som har dækket blodcellerne og fået dem til at klumpe sammen, vil blive opløst, og sammentrækningen af blodårerne vil ophøre. Herefter vil blodtrykket ofte falde til det normale inden for 48 timer.

 

En stivelsesbaseret plantekost betyder et grundlag af kartofler, brune ris, fuldkornspasta og bønner suppleret med frugt, gule og grønne grøntsager, andre grøntsager, rodfrugter og lidt nødder, kerner og fuldkornsbrød. En fedt-, cholesterol- og saltfri kost betyder, at disse ting ikke skal tilsættes kosten. Der er allerede tilstrækkeligt med fedt og salt i de vegetabilske råvarer, og kroppen producerer selv alt det cholesterol, den skal bruge (der er intet cholesterol i plantemad). Kalium styrker hjerte og hjerne.

 

Motion er ikke noget med bodybuilding og fitness-centre. Det drejer sig om en rask spadseretur, en kombination af gang og løb eller almindelig jogging-løb en halv til en hel time hver anden dag. Det er nok, men gerne mere. Cykling og svømning er også godt.

 

Alkohol max. 1-2 genstande, f.eks. et glas rødvin, om dagen.

Rygestop nedsætter risikoen for hjerte-kredsløbssygdomme betydeligt.

Nyere forskning anbefaler ekstra tilskud af D-vitamin, 25-50 µg om dagen.

Find din normalvægt: BMI (Body Mass Index) omkring 21,5.

Din livvidde målt rundt om maven to cm over navlen: kvinder max. 80 cm, mænd max. 94 cm.

 

Se også: John McDougall: New Guidelines for Treating High Blood Pressure

 

 

Bedste kaliumkilder:

Kombu, soltørrede tomater, sojamel, fennikelfrø, sojabønner, karry, hvide bønner, risklid, hvedeklid, brune bønner, korianderfrø, peber, mungbønner, gule ærter, hvedekim, pistacienød, tørret abrikos, tomatpure, tørret figen, frugtpålæg, kikærter, rosiner, linser, dild...


 

Caldwell B. Esselstyn om Fedt og Cholesterol

 

 

 

Joel Fuhrman om forhøjet blodtryk

 

 

 

Michael Gregers videos om forhøjet blodtryk

 

 

 

PCRMs Fact Sheet om forhøjet blodtryk

 

8 Natural Ways to Cut Blood Pressure

 

 

 

CDCs Info-ark:

Undgå salt, undgå forhøjet blodtryk

 

 

Om fedt og cholesterol, se også:

 

Brystkræft og fedt

 

Cholesterol

 

Diabetes 2

 

Hjerte/kar-sygdom

 

Olier

 

Overvægt

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node