
Amazon Look Inside
Brenda Davis:
Hjemmeside
Vesanto Melina:
Hjemmeside


Eneste bog på dansk om fytokemikalier. Er udsolgt, men kan lånes på biblioteket.


Joel Fuhrmans bog om fytokemikalier og immunforsvar
Amazon Look Inside


John McDougalls kostprogram
En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:
Introduktion til plantemad

John McDougalls Color Picture Book

John McDougall:
Præsentation af Farvebilledbogen
Video 1 time 6 min

07.01.2015:
Blåbær sænker blodtrykket
04.10.2014:
Øko-grøntsager er sundere
28.03.2014:
Grøntsager fra kålfamilien mindsker inflammation
17.01.2013:
Frugt og grønt i alle farver beskytter mod hjertesygdomme
15.10.2013:
Flavonoider beskytter mod diabetes 2
15.10.2013:
Antioxidanter afgørende for fosterudvikling
01.10.2013:
Betacarotin, lutein og lycopen giver bedre sædkvalitet
27.08.2013: Sulforaphane (i broccoli m.m.) hjælper mod slidgigt
03.08.2014:
Bær, frugt og grønt forlænger livet
06.07.2013: Gurkemeje godt mod depression
26.06.2013:
Spis frugt og grønt og lev længere
02.05.2013:
Vindruer reducerer blodtryk og hjertesygdom
15.04.2013:
Rødbedejuice sænker blodtrykket
28.02.2013:
Ekstrakt fra vindrue-kerner og skræl beskytter fedtnyrer
20.02.2013:
Økologiske tomater har mere C-vitamin, lycopen m.m.
28.12.2012:
Tomater (lycopen) beskytter mod hjertesygdomme
03.12.2012:
Fytokemikalier modvirker vægtøgning
19.10.2012:
Alsidig plantemad mindsker risikoen for prostatakræft
12.10.2012:
Plantemad giver længere liv
01.10.2012:
Grønkål (polyfenoler) bekæmper kræft
00.10.2012:
Tranebærsaft mod blærebetændelse
21.09.2012:
Frugt og grønt (antioxidanter) mindsker risikoen for hjertesygdomme
03.07.2012:
Økologiske tomater indeholder flere antioxidanter
18.06.2012:
Ferskner, blommer nektariner godt mod fedme, diabetes, hjertesygdom m.m.
13.03.2012:
Duften af rosmarin styrker hjernen
07.03.2012:
Bær styrker hjernen
05.03.2012:
Tranebær hjælper mod prostatakræft
23.02.2012: Citrusfrugter mindsker risiko for slagtilfælde
10.02.2012:
Blåbær måske godt mod sclerose
01.12.2011:
Frugt og grøntsager (antioxidanter) beskytter mod slagtilælde
30.11.2011:
Hørfrø bekæmper brystkræft
02.11.2011:
Nødder godt for metabolisk syndrom
11.10.2011: Grøntsager hjælper, kosttilskud hjælper ikke
10.08.2011:
Krydderier er stærke antioxidanter
10.05.2011:
Kirsebær har mange sundhedsfordele
25.04.2011:
Æbler er supermad!
23.03.2011: Fytokemikalier er godt for blodtrykket
00.02.2011:
Bønner sænker cholesteroltallet
10.01.2011:
Flavonoider - tilskud kan ikke erstatte frugt og grønt
16.09.2010:
Antioxidanter i plantemad styrker immunforsvaret
20.08.2010: Bladgrøntsager mindsker risikoen for diabetes 2
00.08.2010: Gurkemeje hjælper mod autoimmun sygdom
21.06.2010: Antioxidanter (frugt og grønt) nedsætter insulinresistens
09.06.2010:
Lignaner blokerer for brystkræft
08.08.2009:
Gurkemeje hjælper - måske - mod slidgigt
14.07.2009: Citrusfrugter sænker cholesteroltallet
26.03.2009:
Soja beskytter børn mod brystkræft senere i livet
18.03.2009: Champignon og grøn the beskytter mod brystkræft
10.03.2009: Korsblomstrede grøntsager mod betændelses-tilstande
07.11.2008:
Vindruer hjælper mod forhøjet blodtryk
17.07.2007:
Frugt og grøntsager halverer dødelighed ved brystkræft
20.04.2007: Planteøstrogener mindsker kræftrisiko
00.11.2006: Planteøstrogener hæmmer udviklingen af kroppens stærkere østrogener
00.06.2005:
Frugt og grønt mindsker risikoen for grå stær
30.11.2000: Plantemad med fibre og antioxidanter hjælper mod gigt
00.00.1999:
Rå plantemad mod hjertesygdomme, kræft og leddegigt
|
Fytokemikalier
- planternes sygdomsbekæmpende stoffer
© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversat og bearbejdet fra Brenda Davis og Vesanto Melina: »Becomming Raw«, Tennessee, 2010, side 43-48.
Ordet fytokemikalier betyder kemikalier, der findes i planter (græsk phyto = plante). I modsætning til vitaminer og mineraler anses fytokemikalier ikke for at være direkte livsnødvendige, men de har utallige sundhedsfordele. Planterne producerer først og fremmest fytokemikalier for deres egen skyld: til beskyttelse og overlevelse. Nogle af fytokemikalierne giver planterne deres farve, smag, konsistens og duft, og de spiller en afgørende rolle ved at tiltrække bestøvende insekter samt fugle og dyr, der spreder deres frø. Andre fytokemikalier fungerer som indbygget forsvarssystem, som beskytter planterne mod skadedyr og sygdomme og andre trusler fra miljøet. Når vi spiser planterne, får vi sundhedsmæssig gavn af disse stoffer.
Forskerne vurderer, at der må være op mod 100.000 forskellige slags fytokemikalier. Der er ofte mere end hundrede forskellige stoffer i en enkelt plante med store mængder af hvert stof, og man forventer at finde mange flere stoffer i fremtiden. Fytokemikalierne er sunde for mennesker, fordi de mindsker risikoen for kroniske sygdomme og bekæmper igangværende sygdomme. De har utallige virkemekanismer, som gør hvert enkelt fytokemikalie til et lille mirakel. Følgende liste giver et lille indblik i deres forbløffende aktiviteter:
Fytokemikaliernes sundhedsgavnlige virkninger:
Kræfthæmmende virkninger
• blokerer dannelsen af tumorer
• reducerer spredning af kræftceller
• reducerer oxidering af DNA
• reparerer ødelagt DNA
• danner enzymer mod kræftfremkaldende stoffer
Antioxidative virkninger
• neutraliserer frie radikaler
Antiøstrogene virkninger
• reducerer risiko for hormonrelateret kræft
• vedligeholder knogletæthed
• forbedrer cholesterolniveauet
Antiinflammatoriske virkninger
Bekæmper bakterier, virus og svampe
Beskytter hjerte og blodkar
• mindsker skader blodårevæggene
• mindsker oxidering af LDL-cholesterol
• mindsker blodpladernes klæbrighed
• forøger blodgennemstrømningen
• sænker blodtrykket
• sænker cholesterolniveauet
• mindsker dannelsen af blodpropper
• hæmmer produktionen af cholesterol
Immunforbedrende virkninger
• forøger aktiviteten af sygdomsbekæmpende immunceller
Regulerer cellevækst, celledeling og celledød
Forebygger makular degeneration og grå stær
Forebygger bevægelsessygdomme
Forebygger knogleskørhed
|
Fytokemikalier kan klassificeres på mange måder ud fra kemisk struktur og funktion. Her er et eksempel på en oversigt over nogle af de vigtigste fytokemikalier, hvor de findes og hvordan de virker:
Fytokemikalier, deres kilder og deres sundhedsgavnlige virkninger:
FENOLER OG POLYFENOLER
Monofenoler |
|
|
Carnosol |
Rosmarin |
Antioxidant, mod kræft, mod inflammation |
Carvacrol |
Oregano, timian |
Mod bakterier |
Flavonoider (Polyfenoler) |
|
|
Anthocyaniner |
Lilla/ blå fødevarer som blommer, blåbær, brombær, kirsebær, solbær m.fl. |
Antioxidanter |
Flavoner (apigenin, luteolin, tangeritin m.fl.) |
Blegselleri, persille, timian |
Mod åreforkalkning, visse kræftformer, diabetes, knogleskørhed |
Flavonoler (kaempferol, myricetin, quercetin m.fl.) |
Broccoli, bær, grøn the, løg, kirsebær, rødvin, æbler |
Mod kræft, forhøjet blodtryk, inflammation, celleforandringer |
Flavan-3-oler (cathechiner, epicatechiner, proantho-cyanidiner m. fl.) |
Mørk chokolade, grøn the, hvid the, rødvin, vindruer |
Mod hjerte/karsygdom, tumorer, diabetes |
Flavanoner (eriodictyol, hesperetin, naringenin m.fl.) |
Citrusfrugter |
Mod allergi, kræft, inflammation, microber |
Isoflavoner (coumestrol, daidzein, genestin, glycitein m.fl.) |
Sojabønner og soja-produkter |
Svage pro- og anti-østrogene effekter |
Fenolsyrer |
|
|
Capsaicin |
Chili |
Smertestillende, mod tumorer (muligvis), mod inflammation |
Curcumin |
Gurkemeje |
Antioxidant, mod kræft, mod inflammation, sårhelende |
Ellagsyre |
Bær, granatæble, nødder, vindruer |
Mod kræft |
Salicylsyre |
Frugt, jordnødder, mandler, visse krydde-rier, visse grøntsager |
Mod kræft og hjerte/karsygdom |
Tanniner (garvesyrer så som gallussyre m.fl.) |
Rødvin, the |
Antioxidant (NB! reducerer optagelsen af spormineraler, især non-hem jern) |
Vanillin |
Vanille, nellike |
Antioxidant |
Zingerone (gingerol) |
Ingefær |
Antioxidant, mod inflammation og kvalme |
Hydroxycinnamic syrer |
|
|
Kaffesyre |
Kaffe, visse frugter og grøntsager |
Mod mikrober |
Cumarsyre |
Ananas, basilikum, gulerødder, gurkemeje, jordbær, jordnødder, grøn peber, tomat, vin, vindruer |
Antioxidant, mod kræft |
Ferulsyre |
Klid, spidskommen |
Antioxidant |
Stilbener |
|
|
Resveratrol |
Jordnødder, rødvin, vindruer |
Antioxidant, mod blodpropper, mod kræft |
Lignaner |
|
|
Lariciresinol, matairesinol, pinoresinol, secoisolariiresinol |
Bønner, frø (hør, sesam, græskar), korn, visse frugter og grøntsager |
Antioxidanter, fytoøstrogener |
TERPENER OG TERPENOIDER
Carotenoider |
|
|
Alfa-carotin |
Orange og gule grøntsager |
Antioxidant, styrker immunforsvaret |
Beta-carotin |
Grønne bladgrøntsager, orange og gule grøntsager |
Antioxidant, styrker immunforsvaret |
Beta-cryptoxanthin |
orange og røde frugter og grøntsager |
Antioxidant, styrker immunforsvaret |
Lutein |
Mørkegrønne bladgrøntsager |
Filtrerer skadeligt lys, beskytter mod makular degeneration |
Lycopen |
Rød grapefrugt, tomater, vandmelon |
Mindsker risiko for prostatakræft, hæmmer (måske) kræftcellevækst |
Zeaxanthin |
Majs, mørkegrønne bladgrøntsager |
Filtrerer skadeligt lys, beskytter mod makular degeneration |
Monoterpener |
|
|
Limonoider |
Citrusfrugter |
Beskytter hjertet, danner enzymer mod kræftfremkaldende stoffer |
Fytosteroler |
|
|
Beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol |
Bælgfrugter, frø, mørk chokolade, fuldkorn, majs, nødder, sojabønner, vegetabilske olier |
Mindsker optagelsen af cholesterol, reducerer total og LDL-cholesterol |
Saponiner |
|
|
... |
Bælgfrugter, krydderurter, sojabønner, grøntsager |
Antioxidant, mod kræft, sænker cholesterol-niveauet, styrker immunforsvaret |
THIOLER (ORGANOSULFUR-STOFFER)
Glucosinolater |
|
|
Indoler (f.eks. indolel-3-carbinol) |
Korsblomstrede grøntsager (kål m.m.) |
Mod kræft, gavnlig indflydelse på østrogen-stofskiftet |
Isothiocyanater (f.eks. sulforafan) |
Korsblomstrede grøntsager (kål m.m.) |
Mod kræft, danner fase II-enzymer (effektiviserer leverens afgiftning) |
Thiosulfinater |
|
|
Ajoener, allicin, allylsulfider, vinylditiiner |
Allium-grøntsager (løg m.m.) |
Mod bakterier, virus, svamp og kræft, beskytter hjertet |
Fytokemiske topscorere
Selv om farverige frugter og grøntsager er de fytokemiske topscorere, fortjener også bælgfrugter, nødder, frø og kerner, fuldkorn, krydderurter, krydderier og the at blive nævnt i denne sammenhæng. Fordelene ved fytokemikalierne synes langt mere udtalt, når vi indtager dem gennem uforarbejdede fødevarer fremfor gennem kosttilskud, idet den naturlige kombination af sundhedsgavnlige stoffer i den ægte fødevare synes at have synergetiske effekter. Videnskabelige studier, som har undersøgt fytokemikalier i form af kosttilskud, har vist, at deres virkning generelt er skuffende. Nøglen til en kost rig på fytokemikalier er at vælge en bred variation af farverig, uforarbejdet plantemad.
Økologiske grøntsager og fytokemikalier
Et flertal af undersøgelser synes at vise, at økologisk produktion øger indholdet af fytokemikalier i frugt og grøntsager. Ud af 19 studier, som sammenlignede indholdet af fytokemikalier i økologiske og konventionelle grøntsager, viste 13 større koncentrationer i de økologiske grøntsager. 5 studier kunne ikke finde forskel og et studie viste, at nogle stoffer forekom mest i økologiske grøntsager, mens andre forekom mest i konventionelle grøntsager. Ingen af studierne fandt signifikant større forekomst af fytokemikalier i konventionelle grøntsager.

|
Brenda Davis:

Video: Eating for Life
58 min 44 sek

Bekæmpelse af diabetes-epidemien på Marshall-øerne
Video 58 min 39 sek
Vesanto Melina:

Video: Raw Food
59 min 35 sek


Michael Gregers' videoer om fytokemikalier


Joel Fuhrman:
G-BOMBS - Greens, Beans, Onions, Mushrooms, Berries and Seeds
Go cruciferous!
Joel Fuhrman's Super Shake: Jordbær- og Granatæblesaft
Bær og kirsebær


Janice Stanger:
Five Reasons to Make Pepper a Favorite Spice


22.01.2010:
Den store Antioxidant-undersøgelse
(mere end 3100 fødevarer undersøgt)


Korsblomsrede grøntsager
(latin: brassica)
blomkål
broccoli
broccoli raab
broccolo
brøndkarse
daikon
hvidkål
glaskål
grønkål
karse
kinakål
kålroe
majroe
majroeblade
pak choi
palmekål
peberrod
radiser
rosenkål
rucola
sareptasennep
savoykål
sennep
spidskål
wasabi


Løgvækster
(Latin: Allium)
forårsløg
hvidløg
gule løg
kinesisk purløg
perleløg
pibeløg
porrer
purløg
ramsløg
røde løg
salatløg
skalotteløg

Læs også:
Farver og sundhed
Rå eller kogt mad?
|