



Thomas M. Campbell:
Er økologisk kød fra køer på græs bedre?


Healthy Longevity:
Videnskabelig kritik af kødspisningen og dens propagandister
Samme, del 2
Healthy Longevity:
Traditionelle kost-former i det asiatiske stillehavsområde og deres sundheds-mæsssige konsekvenser
Healthy Longevity:
The Asian Paradox - End of the Line for Low Carb Diets?

29.12.2014:
Neu5Gc i kød øger risiko for kræft
11.11.2014:
Fedt- og proteinrig kost du'r ikke
04.11.2014:
Animalsk fedt og protein giver mindre overlevelse for hjertepatienter
29.10.2014:
Bønner i stedet for kød godt for diabetikere
29.10.2014:
Biprodukt (TMAO) fra kødspisning giver hjertefejl
16.10.2014:
Rødt kød til børn øger risiko for brystkræft senere
21.09.2014:
Proteinrig kost kan give syreforgiftning
15.08.2014:
Forarbejdet kød forbundet med blærekræft
12.08.2014:
Kød og diabetes 2:
En oversigt
06.08.2014:
Mor spiser animalsk protein - børnene bliver overvægtige
30.07.2014:
Amerikanerne er besat af kød
13.06.2014:
Fedt og cholesterol forbundet med brystkræft
13.06.2014:
Forarbejdet kød forbundet med hjertesvigt
10.06.2014:
Rødt kød risikofaktor for brystkræft
22.04.2014:
Stenalderkost øger cholesterolniveauet
17.04.2014:
Animalsk protein kan føre til diabetes 2
17.03.2014:
TMAO - hjerteanfald, slagtilfælde og død
04.03.2014:
Mindre animalsk protein forbundet med mindre kræft og mindre dødelighed
00.03.2014a:
Hæm-jern øger risiko for hjertesygdom
00.03.2014b:
Hæm-jern øger risiko for hjertesygdom
21.02.2014:
Kødspisning risikofaktor for diabetes 2
13.02.2014:
Selv små mængder kød øger risikoen for diabetes 2
00.02.2014:
Fosfor fra kød og mælk øger risiko for tidlig død
30.01.2014:
Rødt kød og forarbejdet kød øger kvinders sygdomsrisiko
30.12.2013:
100 års viden: Kød giver kræft
23.12.2013:
Mad fra dyreriget forbundet med kræft
03.12.2013:
Kød forårsager tarmkræft på mange måder
14.11.2013:
Syredannende kost (kød, fisk, ost m.m.) forbundet med diabetes 2
23.10.2013:
Forarbejdet kød forringer mænds sædkvalitet
22.10.2013:
Rødt kød og forarbejdet kød øger dødeligheden
17.10.2013:
Creutzfeld-Jacob mere udbredt end før troet
10.10.2013:
Mindre methionin og cystein (animalsk protein) gavner sundheden
05.09.2013:
Hjertepatienter uden kød overlever bedre
03.07.2013:
Rødt og forarbejdet kød øger dødsrisiko
17.06.2013:
Rødt kød øger risiko for diabetes 2
07.06.2013:
Kød og kødpålæg øger risiko for slagtilfælde
05.06.2013:
Rødt kød er ikke en sund kilde til jern
07.04.2013:
Carnitin i rødt kød og energidrikke
bidrager til hjerte-sygdomme
Se også Joel Fuhrmans kommentar til ovenstående undersøgelse her:
0.6.03.2013:
Mere end 40 gram kød øger risiko for for tidlig død
30.01.2013:
Vegetarer har 32% mindre hjerte/kar-sygdomme
00.12.2012:
Kød og mælk giver tidligere pubertet (= kræftrisiko)
13.11.2012: Landmænd med dyr får flere sygdomme
09.11.2012:
Det var ikke kød, der gjorde vores hjerner større
10.10.2012:
Hæm-jern fra kød øger risikoen for diabetes 2
00.10.2012:
Mindre methionin giver mindre kræft
12.09.2012:
Kød: hjertesygdom, diabetes, tyktarmskræft
31.08.2012:
Vægttab - undgå kød og ost
29.08.2012: Antibiotika giver farlige spegepølser
07.08.2012:
Kød øger risikoen for slagtilfælde
12.07.2012:
Rødt kød giver tidligere død
01.06.2012:
Rødt kød skidt for hjertet
11.04.2012:
Flere farlige bakterier i kød
03.04.2012:
Nye livsfarlige bakterier i kylling
12.03.2012:
Rødt kød forøger risikoen for tidlig død
09.03.2012: Forarbejdet kød øger risiko for KOL
15.02.2012:
Industri-forarbejdet kød forbundet med diabetes 2
12.01.2012:
Kød forbundet med bugspytkirtelkræft
05.01.2012:
Rødt kød forbundet med nyrekræft
14.12.2011:
Kød, mælk og æg ødelægger din krop
30.11.2011: Hakkekød og forarbejdet kød øger risikoen for prostatakræft
23.11.2011:
Rødt kød øger risiko for aggressiv prostatakræft
10.11.2011:
Kød, kaffe og alkohol ødelægger sædcellerne
08.11.2011: Transfedt i mælk og kød øger risiko for hjerte/karsygdom
04.11.2011:
Hårdt stegt kød dobbelt så kræft-farligt som før troet
00.11.2011:
Hæm-jern i kød øger risiko for tarmkræft
10.08.2011:
Rødt kød øger risikoen for diabetes 2
00.08.2011:
Animalsk protein øger risikoen for urinsyregigt og nyresten
03.05.2011:
Kød, mælk og plastik = tidlig menstruation = brystkræft
30.03.2011: Kødspisning øger risiko for grå stær
09.03.2011:
Højproteinkost øger risiko for tarmkræft
08.03.2011:
Rødt kød = risiko for blodpropper
10.02.2011:
Rødt kød øger risikoen for diabetes 2
03.08.2010:
Rødt kød og pålæg øger risikoen for blærekræft
06.07.2010:
Kød forbundet med overvægt
28.06.2010:
Kød forbundet med depression, angst og stress
15.06.2010:
Mere kød giver tidlig pubertet med større sygdomsrisiko
15.02.2010:
Jern og kobber fra kød forbundet med Alzheimer's
30.10.2009:
Kød øger risikoen for diabetes 2
08.10.2009:
Kød øger risikoen for prostatakræft
24.08.2009:
Få grøntsager og meget kød ødelægger blodårerne
01.07.2009:
Atkins-diæten er farlig
30.03.2009:
Rødt kød forhøjer risikoen for AMD
23.03.2009:
Rødt kødt og forarbejdet kød øger dødsrisiko
30.01.2009:
Røget og saltet kød forbundet med leukæmi
07.11.2008:
Rødt kød forbundet med tarmkræft
15.08.2008:
Kød og mælk øger risikoen for mave- og spiserørskræft
18.03.2008:
Kød er risikofaktor for diabetes 2
07.03.2008:
Kød og mælk giver dårligere sæd-kvalitet
08.01.2008:
Kød øger risikoen for brystkræft
04.09.2007:
Forarbejdet kød øger risikoen for KOL
03.04.2007:
Sønner af kød-spisende mødre får dårligere sperm
20.04.2007:
Mad fra dyreriget øger kræftrisiko
00.02.2007: Hæmjern fra kød øger risikoen for galdesten
15.04.2007:
Forarbejdet kød øger risikoen for KOL
16.11.2006:
Rødt kød forøger risiko for brystkræft
04.08.2006:
Kødfri mænd lugter bedre
00.09.2004:
Kød og hæmjern m.m. forøger risikoen for diabetes 2
26.02.2002:
Bacon, hotdogs, salami etc. øger diabetes 2-risiko
00.02.2001: Grøntsager godt for huden, kød og mælk skidt
00.00.1907:
Kræft breder sig blandt kødspisere |
Kød er sundhedsskadeligt
© Leif Varmark, plantemad.dk, 2013. Oversat efter John McDougall: »When Friends Ask: Why Did You Quit Meat?« Nyhedsbrev maj 2007.
1 Der er ingen kulhydrater i kød. Kulhydrater er menneskekroppens primære brændstof – spørg enhver atlet, der dyrker udholdenhedssport. Kulhydrater er essentielle for hjernen, for de røde blodlegemer og for nyreceller (glomerulus).
2 Kød har sædvanligvis et højt fedtindhold. Fedt fremmer fedme, diabetes 2, skader på blodårerne, hjerte/kar-sygdomme og mange former for kræft.
3 Kød har sædvanligvis et højt proteinindhold. Overskydende protein belaster og beskadiger lever og nyrer.
4 Kødproteiner har højt indhold af syre. Syren neutraliseres af calcium fra knoglerne, hvilket forårsager tab af knoglemasse, knogleskørhed og calcium-nyresten.
5 Kødprotein har højt indhold af svovl. De svovlholdige aminosyrer forårsager rådden kropslugt, ånde og prutter, fremmer hjerte/kar-sygdomme, inflammatoriske mavesygdomme og kræft samt forkorter livslængden.
6 Der er ingen kostfibre i kød. Fibre skaffer fylde (bulk) til afføringen, kontrollerer blodsukker og cholesterol og afgifter kræftfremkaldende kemikalier.
7 Cholestrol findes kun i animalske fødevarer. Overskydende cholesterol ophobes i vores blodårer, hud, sener og alt andet væv.
8 Kød opkoncentrerer forureningen fra miljøet. Giftige kemikalier koncentreres i fødevareforsyningen, efterhånden som de vandrer opad i fødekæden.
9 Kød indeholder smitsomme sygdomsbakterier, som i USA forårsager omkring 76 millioner sygdomstilfælde om året.
10 Der er antibiotika i kød. Antibiotika bruges til at forebygge infektioner og til at stimulere vækst.
Kommentar:
Ovenstående er blot et mindre uddrag af en større artikel. I denne oversigt kommer McDougall ikke ind på kødets indhold af vækstfaktorer som østrogener, IGF-1, IGF-2, EGF m.fl., som spiller en betydelig rolle i udviklingen af hormonbetingede kræftformer som brystkræft, ovariekræft og prostatakræft.
McDougall anbefaler generelt en fedt-, sukker- og saltfattig økologisk og fiberrig plantekost uden animalske produkter i en energifordeling med omkring 7-14% vegetabilsk fedt, 8-15% vegetabilsk protein og 75-85% kulhydrater. Plus moderat motion min. 30 min. pr. dag. Plus sol (eller D-vitamin) og B12-vitamin.
De officielle anbefalinger er for tiden 25-40% fedt, heraf max. 10% mættet fedt, 10-20% protein, 50-60% kulhydrater, heraf max. 10% raffineret sukker. Plus moderat motion, min. 30 min. pr. dag.
Mere om pesticider, bakterier, hormoner og antibiotika etc. i kød her


Produktionen af kød, mælk og æg lægger beslag på næsten to tredjedele af verdens landbrugsareal

Sammenligning mellem kød og planter
vedrørende en række vigtige næringsstoffer:
Fordele ved planter:
Kød:
1 For mange kalorier (overvægt, diabetes, hjertesygdomme, kræft, kortere levealder)
2 Ingen kulhydrater (træthed, hjerneskader) 3 Ingen kostfibre (forstoppelse, hæmorider, halsbrand, blindtarmsbetændelse, brok) 4 Kun få antioxidanter (nedsat immunforsvar) 5 Ingen fytokemikalier (nedsat immunforsvar) 6 Meget lidt C-vitamin (træthed, nedsat immunforsvar) 7 Meget lidt calcium (knogleskørhed) 8 Indeholder hæm-jern (tarmkræft, diabetes, hjertesygdom, Alzheimer's) 9 Masser af fedt (overvægt, diabetes, hjertesygdomme, kræft) 10 Masser af mættet fedt (overvægt, sukkersyge, hjertesygdomme, slagtilfælde) 11 Indeholder transfedtsyrer (overvægt, diabetes, hjertesygdomme) 12 Masser af cholesterol (overvægt, hjertesygdomme, galdesten) 13 Syredannende proteiner (leversygdomme, nyresygdomme, knogleskørhed, kræft) 14 Væksthormon IGF-1 (forstørret prostata, kræft) 15 Sialinsyren Neu5Gc (inflammation, åreforkalkning, kræft)
16 Masser af carnitin (hjertesygdomme)
17 Masser af cholin (hjertesygdomme, slagtilfælde)
18 Danner TMAO (hjertefejl)
Planter: 1 Passende antal kalorier
2 Masser af kulhydrater 3 Masser af kostfibre 4 Masser af antioxidanter 5 Masser af fytokemikalier 6 Masser af C-vitamin 7 Passende mængde calcium 8 Indeholder non-hæm-jern 9 Passende mængder fedt 10 Kun lidt mættet fedt 11 Ingen transfedtsyrer 12 Ingen cholesterol 13 Basedannende proteiner 14 Ingen IGF-1 15 Ingen Neu5Gc
16 Kun lidt carnitin
17 Passende mængder cholin
18 Danner ikke TMAO
Fordele ved kød:
Kød:
1 Indeholder B12-vitamin
Planter:
1 Indeholder ikke B12-vitamin

Salinsyren Neu5Gc er et nyopdaget stof i kød, som øger risikoen for kræft


11.10.2013: Rødt kød forbundet med mange forskellige kræftformer
- uanset hvordan kødet tilberedes Link
At spise rødt kød er sat i forbindelse med mindst 26 forskellige typer af kræft. Tilberedning af kød ved høje temperaturer uden vand danner Advanced Glycation Endproducts (AGE), som har vist sig at forårsage kræft hos mennesker og mange forskellige dyr. Forfatterne til en ny undersøgelse spurgte, om det er kødet selv eller madlavningsmetoden, der øger risikoen for kræft?
De analyserede data fra en lang række undersøgelser i Italien og Schweiz mellem 1991 og 2009 og fandt, at det røde kød er den vigtigste risikofaktor for flere forskellige kræftformer, selv om madlavning uden vand kan øge risikoen for kræft endnu mere. De anbefaler at vi begrænser vores forbrug af rødt kød i de vestlige lande.
Forskernes resultater
• At spise rødt kød dagligt var forbundet med en meget betydelig øget risiko for kræft i mund og svælg, næse, strubehoved, spiserør, bugspytkirtel, bryst, indvendige foring af livmoderen, og æggestokke.
• Stegning af kød var forbundet med øget risiko for endnu mere kræft i mund, hals og spiserør.
• Risikoen for prostatakræft steg for kød tilberedt ved ristning eller grillning.
• Kræftformer i næse, mund og mave steg, selv når kødet var kogt eller stuvet. Dette antyder, at det er det røde kød i sig selv, der er forbundet med kræft, også selvom kødet tilberedes i vand og der ikke dannes AGEs.
Undersøgelserne omfattede følgende antal kræftformer: mund og svælg (1465), øvre svælg og hals (198), strube (851), spiserør (505), mave (230), tyktarm (1463), endetarm (927), bugspytkirtel (326), bryst (3034), endometrie (454), æggestok (1031), prostata (1294) og nyre (767). Kontrolgruppen omfattede 11.656 patienter indlagt for akut, ikke-kræftbetingede sygdomme.
Madlavningsmetoden kan øge kræftrisikoen endnu mere
Madlavning ved høje temperaturer uden vand får sukkerstoffer i fødevarerne til at forbinde sig med protein, fedt eller nukleinsyrer, hvorved der dannes sukkerproteiner og sukker/fedt-komplekser, kaldet Advanced Glycation Endproducts (AGE). Jo højere temperaturen er, jo flere AGEs dannes der. AGEs aktiverer dit immunforsvar, som svarer igen med inflammation, hvilket forhindrer din krop i at reagere på insulin, hæver blodsukkeret og øger risikoen for kræft og hjerteanfald.
Temperaturen for fødevarer, der tilberedes med vand kan aldrig overstige 100 grader Celsius, og vandbaserede madlavningsmetoder tillader vand at gå i forbindelse med sukkerstofferne, hvilket forhindrer sukkeret i at binde sig til proteiner, nukleinsyrer og fedtstoffer. Eksempler på madlavning med vand er kogning, dampning, simring eller stuvning. |


Klik på billedet for at se en større udgave.

|

John McDougalls Nyhedsbrev maj 2007
John McDougalls
Nyhedsbrev juli 2003:
Meat in the Human Diet
John McDougalls artikler om kød og protein

John McDougall:
The Role of Meat in the Human Diet
Video 1 time 7min

John McDougalls kostprogram
En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:
Introduktion til plantemad

John McDougalls Color Picture Book

John McDougall:
Præsentation af Farvebilledbogen
Video 1 time 6 min


Jeff Novick:
Kød er mangelfuld ernæring


Michael Gregers videoer om kød
Michael Gregers videoer om sialinsyren Neu5Gc
Michael Gregers hjemmeside om Atkins-kuren

Carbophobia
Michael Gregers bog om Atkins-kuren og det farlige ved kødspisning
Læs on-line her


PCRM:
Kød og kræft

Se også:
Cholesterol
Knogleskørhed
Mennesket er plantespiser
Plantemad - hvad siger videnskaben?
Proteinmyter
Stenalderkost 1
Stenalderkost 2
Træning og protein |