Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

Thomas M. Campbell:

Er økologisk kød fra køer på græs bedre?

 

 

 

Healthy Longevity:

Videnskabelig kritik af kødspisningen og dens propagandister

 

Samme, del 2

 

Healthy Longevity:

Traditionelle kost-former i det asiatiske stillehavsområde og deres sundheds-mæsssige konsekvenser

 

Healthy Longevity:

The Asian Paradox - End of the Line for Low Carb Diets?

 

 

29.12.2014:

Neu5Gc i kød øger risiko for kræft

 

11.11.2014:

Fedt- og proteinrig kost du'r ikke

 

04.11.2014:

Animalsk fedt og protein giver mindre overlevelse for hjertepatienter

 

29.10.2014:

Bønner i stedet for kød godt for diabetikere

 

29.10.2014:

Biprodukt (TMAO) fra kødspisning giver hjertefejl

 

16.10.2014:

Rødt kød til børn øger risiko for brystkræft senere

 

21.09.2014:

Proteinrig kost kan give syreforgiftning

 

15.08.2014:

Forarbejdet kød forbundet med blærekræft

 

12.08.2014:

Kød og diabetes 2:

En oversigt

 

06.08.2014:

Mor spiser animalsk protein - børnene bliver overvægtige

 

30.07.2014:

Amerikanerne er besat af kød

 

13.06.2014:

Fedt og cholesterol forbundet med brystkræft

 

13.06.2014:

Forarbejdet kød forbundet med hjertesvigt

 

10.06.2014:

Rødt kød risikofaktor for brystkræft

 

22.04.2014:

Stenalderkost øger cholesterolniveauet

 

17.04.2014:

Animalsk protein kan føre til diabetes 2

 

17.03.2014:

TMAO - hjerteanfald, slagtilfælde og død

 

04.03.2014:

Mindre animalsk protein forbundet med mindre kræft og mindre dødelighed

 

00.03.2014a:

Hæm-jern øger risiko for hjertesygdom

 

00.03.2014b:

Hæm-jern øger risiko for hjertesygdom

 

21.02.2014:

Kødspisning risikofaktor for diabetes 2

 

13.02.2014:

Selv små mængder kød øger risikoen for diabetes 2

 

00.02.2014:

Fosfor fra kød og mælk øger risiko for tidlig død

 

30.01.2014:

Rødt kød og forarbejdet kød øger kvinders sygdomsrisiko

 

30.12.2013:

100 års viden: Kød giver kræft

 

23.12.2013:

Mad fra dyreriget forbundet med kræft

 

03.12.2013:

Kød forårsager tarmkræft på mange måder

 

14.11.2013:

Syredannende kost (kød, fisk, ost m.m.) forbundet med diabetes 2

 

23.10.2013:

Forarbejdet kød forringer mænds sædkvalitet

 

22.10.2013:

Rødt kød og forarbejdet kød øger dødeligheden

 

17.10.2013:

Creutzfeld-Jacob mere udbredt end før troet

 

10.10.2013:

Mindre methionin og cystein (animalsk protein) gavner sundheden

 

05.09.2013:

Hjertepatienter uden kød overlever bedre

 

03.07.2013:

Rødt og forarbejdet kød øger dødsrisiko

 

17.06.2013:

Rødt kød øger risiko for diabetes 2

 

07.06.2013:

Kød og kødpålæg øger risiko for slagtilfælde

 

05.06.2013:

Rødt kød er ikke en sund kilde til jern

 

07.04.2013:

Carnitin i rødt kød og energidrikke

bidrager til hjerte-sygdomme

 

Se også Joel Fuhrmans kommentar til ovenstående undersøgelse her:

 

0.6.03.2013:

Mere end 40 gram kød øger risiko for for tidlig død

 

30.01.2013:

Vegetarer har 32% mindre hjerte/kar-sygdomme

 

00.12.2012:

Kød og mælk giver tidligere pubertet (= kræftrisiko)

 

13.11.2012: Landmænd med dyr får flere sygdomme

 

09.11.2012:

Det var ikke kød, der gjorde vores hjerner større

 

10.10.2012:

Hæm-jern fra kød øger risikoen for diabetes 2

 

00.10.2012:

Mindre methionin giver mindre kræft

 

12.09.2012:

Kød: hjertesygdom, diabetes, tyktarmskræft

 

31.08.2012:

Vægttab - undgå kød og ost

 

29.08.2012: Antibiotika giver farlige spegepølser

 

07.08.2012:

Kød øger risikoen for slagtilfælde

 

12.07.2012:

Rødt kød giver tidligere død

 

01.06.2012:

Rødt kød skidt for hjertet

 

11.04.2012:

Flere farlige bakterier i kød

 

03.04.2012:

Nye livsfarlige bakterier i kylling

 

12.03.2012:

Rødt kød forøger risikoen for tidlig død

 

09.03.2012: Forarbejdet kød øger risiko for KOL

 

15.02.2012:

Industri-forarbejdet kød forbundet med diabetes 2

 

12.01.2012:

Kød forbundet med bugspytkirtelkræft

 

05.01.2012:

Rødt kød forbundet med nyrekræft

 

14.12.2011:

Kød, mælk og æg ødelægger din krop

 

30.11.2011: Hakkekød og forarbejdet kød øger risikoen for prostatakræft

 

23.11.2011:

Rødt kød øger risiko for aggressiv prostatakræft

 

10.11.2011:

Kød, kaffe og alkohol ødelægger sædcellerne

 

08.11.2011: Transfedt i mælk og kød øger risiko for hjerte/karsygdom

 

04.11.2011:

Hårdt stegt kød dobbelt så kræft-farligt som før troet

 

00.11.2011:

Hæm-jern i kød øger risiko for tarmkræft

 

10.08.2011:

Rødt kød øger risikoen for diabetes 2

 

00.08.2011:

Animalsk protein øger risikoen for urinsyregigt og nyresten

 

03.05.2011:

Kød, mælk og plastik = tidlig menstruation = brystkræft

 

30.03.2011: Kødspisning øger risiko for grå stær

 

09.03.2011:

Højproteinkost øger risiko for tarmkræft

 

08.03.2011:

Rødt kød = risiko for blodpropper

 

10.02.2011:

Rødt kød øger risikoen for diabetes 2

 

03.08.2010:

Rødt kød og pålæg øger risikoen for blærekræft

 

06.07.2010:

Kød forbundet med overvægt

 

28.06.2010:

Kød forbundet med depression, angst og stress

 

15.06.2010:

Mere kød giver tidlig pubertet med større sygdomsrisiko

 

15.02.2010:

Jern og kobber fra kød forbundet med Alzheimer's

 

30.10.2009:

Kød øger risikoen for diabetes 2

 

08.10.2009:

Kød øger risikoen for prostatakræft

 

24.08.2009:

Få grøntsager og meget kød ødelægger blodårerne

 

01.07.2009:

Atkins-diæten er farlig

 

30.03.2009:

Rødt kød forhøjer risikoen for AMD

 

23.03.2009:

Rødt kødt og forarbejdet kød øger dødsrisiko

 

30.01.2009:

Røget og saltet kød forbundet med leukæmi

 

07.11.2008:

Rødt kød forbundet med tarmkræft

 

15.08.2008:

Kød og mælk øger risikoen for mave- og spiserørskræft

 

18.03.2008:

Kød er risikofaktor for diabetes 2

 

07.03.2008:

Kød og mælk giver dårligere sæd-kvalitet

 

08.01.2008:

Kød øger risikoen for brystkræft

 

04.09.2007:

Forarbejdet kød øger risikoen for KOL

 

03.04.2007:

Sønner af kød-spisende mødre får dårligere sperm

 

20.04.2007:

Mad fra dyreriget øger kræftrisiko

 

00.02.2007: Hæmjern fra kød øger risikoen for galdesten

 

15.04.2007:

Forarbejdet kød øger risikoen for KOL

 

16.11.2006:

Rødt kød forøger risiko for brystkræft

 

04.08.2006:

Kødfri mænd lugter bedre

 

00.09.2004:

Kød og hæmjern m.m. forøger risikoen for diabetes 2

 

26.02.2002:

Bacon, hotdogs, salami etc. øger diabetes 2-risiko

 

00.02.2001: Grøntsager godt for huden, kød og mælk skidt

 

00.00.1907:

Kræft breder sig blandt kødspisere

Kød er sundhedsskadeligt

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2013. Oversat efter John McDougall: »When Friends Ask: Why Did You Quit Meat?«  Nyhedsbrev maj 2007.

 

 

1 Der er ingen kulhydrater i kød. Kulhydrater er menneskekroppens primære brændstof – spørg enhver atlet, der dyrker udholdenhedssport. Kulhydrater er essentielle for hjernen, for de røde blodlegemer og for nyreceller (glomerulus).

 

2 Kød har sædvanligvis et højt fedtindhold. Fedt fremmer fedme, diabetes 2, skader på blodårerne, hjerte/kar-sygdomme og mange former for kræft.

 

3 Kød har sædvanligvis et højt proteinindhold. Overskydende protein belaster og beskadiger lever  og nyrer.

 

4 Kødproteiner har højt indhold af syre. Syren neutraliseres af calcium fra knoglerne, hvilket forårsager tab af knoglemasse, knogleskørhed og calcium-nyresten.

 

5 Kødprotein har højt indhold af svovl. De svovlholdige aminosyrer forårsager rådden kropslugt, ånde og prutter, fremmer hjerte/kar-sygdomme, inflammatoriske mavesygdomme og kræft samt forkorter livslængden.

 

6 Der er ingen kostfibre i kød. Fibre skaffer fylde (bulk) til afføringen, kontrollerer blodsukker og cholesterol og afgifter kræftfremkaldende kemikalier.

 

7 Cholestrol findes kun i animalske fødevarer. Overskydende cholesterol ophobes i vores blodårer, hud, sener og alt andet væv.

 

8 Kød opkoncentrerer forureningen fra miljøet. Giftige kemikalier koncentreres i fødevareforsyningen, efterhånden som de vandrer opad i fødekæden.

 

9 Kød indeholder smitsomme sygdomsbakterier, som i USA forårsager omkring 76 millioner sygdomstilfælde om året.

 

10 Der er antibiotika i kød. Antibiotika bruges til at forebygge infektioner og til at stimulere vækst.

 

 

 

Kommentar:

 

Ovenstående er blot et mindre uddrag af en større artikel. I denne oversigt kommer McDougall ikke ind på kødets indhold af vækstfaktorer som østrogener, IGF-1, IGF-2, EGF m.fl., som spiller en betydelig rolle i udviklingen af hormonbetingede kræftformer som brystkræft, ovariekræft og prostatakræft.

 

McDougall anbefaler generelt en fedt-, sukker- og saltfattig økologisk og fiberrig plantekost uden animalske produkter i en energifordeling med omkring 7-14% vegetabilsk fedt, 8-15% vegetabilsk protein og 75-85% kulhydrater. Plus  moderat motion min. 30 min. pr. dag. Plus sol (eller D-vitamin) og B12-vitamin.

 

De officielle anbefalinger er for tiden 25-40% fedt, heraf max. 10% mættet fedt, 10-20% protein, 50-60% kulhydrater, heraf max. 10% raffineret sukker. Plus moderat motion, min. 30 min. pr. dag.

 

Mere om pesticider, bakterier, hormoner og antibiotika etc. i kød her

 

 

Produktionen af kød, mælk og æg lægger beslag på næsten to tredjedele af verdens landbrugsareal

 

Sammenligning mellem kød og planter

vedrørende en række vigtige næringsstoffer:

 

Fordele ved planter:

 

Kød:

1 For mange kalorier (overvægt, diabetes, hjertesygdomme, kræft, kortere levealder)

2 Ingen kulhydrater (træthed, hjerneskader)
3 Ingen kostfibre (forstoppelse, hæmorider, halsbrand, blindtarmsbetændelse, brok)
4 Kun få antioxidanter (nedsat immunforsvar)
5 Ingen fytokemikalier (nedsat immunforsvar)
6 Meget lidt C-vitamin (træthed, nedsat immunforsvar)
7 Meget lidt calcium (knogleskørhed)
8 Indeholder hæm-jern (tarmkræft, diabetes, hjertesygdom, Alzheimer's)
9 Masser af fedt (overvægt, diabetes, hjertesygdomme, kræft)
10 Masser af mættet fedt (overvægt, sukkersyge, hjertesygdomme, slagtilfælde)
11 Indeholder transfedtsyrer (overvægt, diabetes, hjertesygdomme)
12 Masser af cholesterol (overvægt, hjertesygdomme, galdesten)
13 Syredannende proteiner (leversygdomme, nyresygdomme, knogleskørhed, kræft)
14 Væksthormon IGF-1 (forstørret prostata, kræft)
15 Sialinsyren Neu5Gc (inflammation, åreforkalkning, kræft)

16 Masser af carnitin (hjertesygdomme)

17 Masser af cholin (hjertesygdomme, slagtilfælde)

18 Danner TMAO (hjertefejl)


Planter:
1 Passende antal kalorier

2 Masser af kulhydrater
3 Masser af kostfibre
4 Masser af antioxidanter
5 Masser af fytokemikalier
6 Masser af C-vitamin
7 Passende mængde calcium
8 Indeholder non-hæm-jern
9 Passende mængder fedt
10 Kun lidt mættet fedt
11 Ingen transfedtsyrer
12 Ingen cholesterol
13 Basedannende proteiner
14 Ingen IGF-1
15 Ingen Neu5Gc

16 Kun lidt carnitin

17 Passende mængder cholin

18 Danner ikke TMAO


Fordele ved kød:

Kød:

1 Indeholder B12-vitamin

Planter:

1 Indeholder ikke B12-vitamin

 

Salinsyren Neu5Gc er et nyopdaget stof i kød, som øger risikoen for kræft

 

 

 

11.10.2013: Rødt kød forbundet med mange forskellige kræftformer

- uanset hvordan kødet tilberedes Link

 

At spise rødt kød er sat i forbindelse med mindst 26 forskellige typer af kræft. Tilberedning af kød ved høje temperaturer uden vand danner Advanced Glycation Endproducts (AGE), som har vist sig at forårsage kræft hos mennesker og mange forskellige dyr. Forfatterne til en ny undersøgelse spurgte, om det er kødet selv eller madlavningsmetoden, der øger risikoen for kræft?

 

De analyserede data fra en lang række undersøgelser i Italien og Schweiz mellem 1991 og 2009 og fandt, at det røde kød er den vigtigste risikofaktor for flere forskellige kræftformer, selv om madlavning uden vand kan øge risikoen for kræft endnu mere. De anbefaler at vi begrænser vores forbrug af rødt kød i de vestlige lande.

 

Forskernes resultater

 

At spise rødt kød dagligt var forbundet med en meget betydelig øget risiko for kræft i mund og svælg, næse, strubehoved, spiserør, bugspytkirtel, bryst, indvendige foring af livmoderen, og æggestokke.

 

Stegning af kød var forbundet med øget risiko for endnu mere kræft i mund, hals og spiserør.

 

Risikoen for prostatakræft steg for kød tilberedt ved ristning eller grillning.

 

Kræftformer i næse, mund og mave steg, selv når kødet var kogt eller stuvet. Dette antyder, at det er det røde kød i sig selv, der er forbundet med kræft, også selvom kødet tilberedes i vand og der ikke dannes AGEs.

 

Undersøgelserne omfattede følgende antal kræftformer: mund og svælg (1465), øvre svælg og hals (198), strube (851), spiserør (505), mave (230), tyktarm (1463), endetarm (927), bugspytkirtel (326), bryst (3034), endometrie (454), æggestok (1031), prostata (1294) og nyre (767). Kontrolgruppen omfattede 11.656 patienter indlagt for akut, ikke-kræftbetingede sygdomme.

 

Madlavningsmetoden kan øge kræftrisikoen endnu mere

 

Madlavning ved høje temperaturer uden vand får sukkerstoffer i fødevarerne til at forbinde sig med protein, fedt eller nukleinsyrer, hvorved der dannes sukkerproteiner og sukker/fedt-komplekser, kaldet Advanced Glycation Endproducts (AGE). Jo højere temperaturen er, jo flere AGEs dannes der. AGEs aktiverer dit immunforsvar, som svarer igen med inflammation, hvilket forhindrer din krop i at reagere på insulin, hæver blodsukkeret og øger risikoen for kræft og hjerteanfald.

 

Temperaturen for fødevarer, der tilberedes med vand kan aldrig overstige 100 grader Celsius, og vandbaserede madlavningsmetoder tillader vand at gå i forbindelse med sukkerstofferne, hvilket forhindrer sukkeret i at binde sig til proteiner, nukleinsyrer og fedtstoffer. Eksempler på madlavning med vand er kogning, dampning, simring eller stuvning.

 

 

 

Klik på billedet for at se en større udgave.

 

 

 

 

 

John McDougalls Nyhedsbrev maj 2007

 

John McDougalls

Nyhedsbrev juli 2003:

Meat in the Human Diet

 

John McDougalls artikler om kød og protein

 

 

John McDougall:

The Role of Meat in the Human Diet

Video 1 time 7min

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

 

Jeff Novick:

Kød er mangelfuld ernæring

 

 

 

Michael Gregers videoer om kød

 

Michael Gregers videoer om sialinsyren Neu5Gc

 

Michael Gregers hjemmeside om Atkins-kuren

 

 

Carbophobia

Michael Gregers bog om Atkins-kuren og det farlige ved kødspisning

Læs on-line her

 

 

 

PCRM:

Kød og kræft

 

 

Se også:

 

Cholesterol

 

Knogleskørhed

 

Mennesket er plantespiser

 

Plantemad - hvad siger videnskaben?

 

Proteinmyter

 

Stenalderkost 1

 

Stenalderkost 2

 

Træning og protein

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node