Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Phillip Wollen:

Animals Should Be Off The Menu

Video 10 min 15 sek

 

Hele debatten

Video 1 time 50 min

 

 

En længere udgave af Philip Wollens tale her (i alt ca. 50 min):

 

 

1. video

14 min 50 sek

 

 

2. video

14 min 40 sek

 

 

3. video

14 min 19 sek

 

 

4. video

7 min 11 sek

 

 

 

Tale på Bishop Cotton Scool, Indien, 2009

Dyrene væk fra middagsbordet!

 

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversættelse af 10 min. video: Philip Wollen: Animals Should Be Off The Menu

 

 

Sent om natten, på klipperne, spørger Kong Lear den blinde jarl af Gloucester: »Hvordan ser du verden?« Og den blinde mand, Gloucester, svarer: »Jeg ser den med følelserne.« Burde vi ikke alle gøre det?

 

Dyrene skal væk fra menuen - for i aften skriger de i rædsel på slagteriet, i tremmekasser og bure - fortvivlelsens modbydelige og uværdige Gulags.

 

Jeg hørte skrigene fra min døende far, da hans krop blev hærget af kræften, der dræbte ham. Og jeg indså, at jeg havde hørt disse skrig før: I slagteriet, med udstukne øjne og sener skåret over, på kvægskibe fra Australien til Mellemøsten og fra den døende moderhval, når en japansk harpun eksploderer i hendes hjerne, mens hun kalder på sin kalv. Deres skrig var min fars skrig.

 

Jeg opdagede, at når vi lider, så lider vi som ligeværdige. Og i dyrenes evne til at lide forstod jeg, at en hund er en gris er en bjørn - er et barn.

 

Kød er den nye asbest - mere morderisk end tobak. CO2, metan og lattergas fra husdyrindustrien er ved at dræbe vore oceaner med døde zoner af forsuring og iltsvind. 90% af alle småfisk formales til foderpiller til vore husdyr. Køer, som er vegetarer fra naturens side, er nu verdensoceanernes største rovdyr. Ved år 2048 vil alt fiskeri være slut. Havene vil dø ud i vor tid. Jordens lunger og arterier.

 

Milliarder af livsduelige små kyllinger bliver kværnet til døde, blot fordi de er hankøn. Kun 100 milliarder mennesker har der i alt levet på Jorden. 7 milliarder er i live i dag. Og vi torturerer og dræber 2 milliarder dyr hver uge. 10.000 hele arter udslettes hvert år på grund af én enkelt arts handlinger. Vi står nu over for den 6. masseudryddelse i den kosmologiske historie. Hvis det var en anden organisme, der gjorde dette, ville en biolog kalde den for en virus. Det er en forbrydelse mod menneskeheden af ufattelige dimensioner.

 

Verden har ændret sig. For 10 år siden var Twitter noget fuglekvidder, www var et fastlåst tastatur, Cloud var noget oppe på himlen, Google var en babybøvs, Skype var en trykfejl, og Al Qaeda var min blikkenslager. Victor Hugo sagde: »Der er intet stærkere end en idé, hvis tid er kommet«. Animal Rights - dyrenes rettigheder - er nu det største sociale retfærdighedsspørgsmål siden afskaffelsen af slaveriet.

 

Der er over 600 millioner vegetarer i verden. Det er mere end USA, England, Frankrig, Tyskland, Spanien, Italien, Canada og Australien tilsammen! Hvis vi var en nation, ville vi være større end de 27 lande i Den Europæiske Union! Trods dette massive fodaftryk bliver vi til stadighed overdøvet af de larmende, jagende, skydende og dræbende karteller, der mener, at vold er svaret - det burde ikke engang have været et spørgsmål. Kød er en dræberindustri - dyr, os og vore økonomier.

 

Det amerikanske sygesikringssystem Medicare har allerede ruineret USA. De har brug for 8000 milliarder dollar bare for at betale renter. De har præcis nul! De kunne lukke alle skoler, hær, flåde, luftvåben, og Marines, FBI og CIA - og de vil stadig ikke være i stand til at betale for det.

 

Cornell og Harvard universiteter siger, at den optimale mængde kød i en sund kost er - præcis nul.

 

Vand er den nye olie. Nationer vil snart gå i krig for det. Underjordiske vandreservoirer, som det tog millioner af år at fylde op, er ved at blive tømt. Der bruges 50.000 liter vand til at producere et kilo oksekød.

 

I dag sulter 1 milliard mennesker. 20 millioner vil dø af fejl- og underernæring. Blot 10% nedskæring af kødforbruget kunne brødføde 100 millioner mennesker. Afskaffelse af kød ville afskaffe sultedøden for altid. Hvis alle mennesker på Jorden spiste som den vestlige verden, ville vi få brug for to jordkloder. Vi har kun én. Og den er ved at dø.

 

Drivhusgasser fra husdyrhold udgør 50% mere end fra transport - fly, toge, biler, lastbiler, skibe.

 

Fattige lande sælger deres korn til Vesten, mens deres egne børn sulter ihjel i deres arme. Og vi giver kornet til vores husdyr. Så vi kan spise kød. Er jeg den eneste, der ser dette som en forbrydelse? Hver eneste bid kød, vi spiser, er et slag i et sultende barns tårevædede ansigt. Når jeg ser dette barn i øjnene, kan jeg da være tavs?

 

Jorden kan producere nok til alles behov. Men ikke nok til alles grådighed.

 

Vi styrer mod et fuldkomment kaos. Hvis et land havde udviklet våben, som kunne forårsage sådanne ødelæggelser på vores planet, ville vi starte et forebyggende militært angreb og bombe det tilbage til stenalderen. Men her er ikke tale om en slyngelstat. Det er en industri, og vi er kunderne. George Bush tog fejl. Ondskabens akse går ikke igennem Irak eller Iran eller Nordkorea. Den går gennem vores spiseborde. Det er vores knive og gafler, der er masseødelæggelsesvåben.

 

Den gode nyhed er, at vi ikke behøver at bombe. Vi kan blot holde op med at købe. Dette er fremtidens universalinstrument: det vil løse vores miljø-, vand- og sundhedsproblemer og sætte en endegyldig stopper for grusomhederne. Stenalderen ophørte ikke af mangel på sten. Denne grusomme industri vil ophøre af mangel på undskyldninger.

 

Kød er som en femøre: Det koster mere at fremstille den, end den er værd. Og landmændene er dem, der har mest at vinde. Landbruget vil ikke ophøre. Det vil buldre frem. Det er kun produktionsmetoderne, der vil forandre sig. Landmændene vil komme til at tjene så mange penge, at de ikke vil gide at tælle dem. Regeringerne ville elske os. Nye industrier ville opstå og blomstre. Præmierne på sundhedsforsikringer ville styrtdykke. Hospitalernes ventelister ville forsvinde. For fanden da, »Vi ville blive så sunde, at vi blev nødt til at skyde nogen, for at kunne bygge kirkegårde«.

 

Så her i aften har jeg to udfordringer til vore modstandere:

 

1 Kød er årsag til en bred vifte af kræft-og hjertesygdomme. Kan I nævne blot én sygdom forårsaget af plantekost?

 

2 Jeg financierer Earthlings-trilogien. Hvis I er så sikre på jeres standpunkt, vil jeg udfordre jer til at sende Earthlings-DVD'en til alle jeres kolleger og kunder. Gå bare i gang, hvis I tør!

 

Dyr er ikke blot andre arter. De er andre nationer. Og vi myrder dem med fuldt ansvar.

 

Fredens landkort aftegner sig på vores menu. Fred er ikke blot fravær af krig. Det er tilstedeværelsen af retfærdighed. Og retfærdighedens gudinde må nødvendigvis være blind over for race, farve, religion og arter. Hvis hun ikke er blind, bliver hun forvandlet til et terrorvåben. Og der er ufattelig terror i disse grufulde Guantanamo'er. Hvis slagterier havde glasvægge, ville vi ikke behøve denne debat.

 

Jeg tror på, at en anden verden er mulig. På en stille nat kan jeg høre denne verden ånde. Lad os få dyrene væk fra vores mad og ud af torturkamrene. Vær så venlige her i aften at stemme for dem, der ingen stemme har. Please!

 

 

 

Philip Wollen

 

The Kindness Trust

 

Bankmanden, som gav det hele væk:

 

Radical Kindness

 

 

Philip Wollens organisation The Kindness Trust har i 2011 uddelt deres »Kindness Medal«  til forfatteren af »The China Study«, T. Colin Campbell (inkl. $ 25.000):

 

 

Kindness Articles

 

 

Fra sin blog linker Philip Wollen til den nyeste 2012-udgave af sangen »Eve of Destruction« med Barry McGuire:

 

 

Eve of Destruction

Video 4 min 4 sek

 

 

Se også filmen »Earthlings«, som Philip Wollen har finansieret:

 

 

Earthlings

1 time 36 min 25 sek

 

 

 

Philip Wollen donerer $ 30.000 til Seashepherds

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node