Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Links  •  Oversigter  

 

Michael F. Holick

Hjemmeside

 

Anbefalinger:

50 µg D-vitamin

Michael Holick er en af verdens førende vitamin D- forskere. Han anbefaler, at børn får ca. 25 µg og voksne ca. 50-75 µg D-vitamin hver dag fra kost, solskin og kosttilskud - helst fra solskin.

 

Interview med Michael F. Holick

 

 

D-vitamin

Anbefalinger:

 

 

7.6.2011:

Det amerikanske The Endocrine Society anbefaler nu også

50 µg D-vitamin.

Læs mere her...

 

01.09.2001:

Der findes nu D3 fra vegetabilske kilder

 

D-vitamin fra vegetabilske kilder kan købes her:


D2-vitamin


D3-vitamin

 

 

 

Linus Pauling Instituttets sider om D-vitamin

 

 

 

De officielle anbefalinger er på 10 µg for både børn og voksne, 10 µg for børn under 2 år og 20 µg for voksne over 70 år.

Læs nærmere her...

 

(Bemærk, at Sundheds-styrelsen faktisk ikke anbefaler noget for »normale« mennesker andet end sol og fisk.  Tallet 10 µg har jeg fra NNR2012.)

 

 

Nordic Nutrition Recommendations 2012

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

26.02.2014:
NNR-anbefalinger giver ikke bedre D-vitaminstatus

 

20.02.2014:

D-vitamin godt mod autisme

 

18.06.2013:

D-vitamin forbedrer sportspræstationer

 

09.05.2013:

Solskin (UV-stråler) sænker blodtrykket

 

28.03.2013:

D3 mere effektivt end D2

 

27.02.2013:

D-vitaminmangel øger dødsrisiko

 

15.11.2012:

Vitamin D-mangel forbundet med diabetes 1

 

24.09.2012:

Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjetesygdom

 

21.08.2012:

Mangel på D-vitamin øger risikoen for diabetes 2

 

26.07.2012:

D-vitamin beskytter mod kræft

 

06.06.2012:

UV-bestrålede champignon danner D-vitamin

 

00.06.2012:

Ingen forskel på D2 og D3 i hverdagen

 

30.05.2012:

For lidt og for meget D-vitamin er farligt

 

30.05.2012:

Overlæge kritiserer Sundhedsstyrelsens

D-anbefalinger

 

29.05.2012:

D-vitaminmangel hæmmer mobili-teten hos ældre

 

23.05.2012:

D-vitaminmangel hos gravide giver fede børn

 

10.05.2012:

D-vitamin mod forhøjet blodtryk

 

23.01.2012:

Maasai'erne har mere D-vitamin i blodet end os

 

09.01.2012:

Vitamin D mindsker risiko for diabetes 2

 

15.12.2011:

D-vitaminmangel øger diabetes, hjertesygdom og død

 

02.11.2011:

Vitamin D gavnligt mod gigt

 

01.11.2011:

100 µg D-vitamin hjælper overvægtige

 

31.10.2011:

Solskin/D-vitamin godt for Crohn's

 

12.10.2011:

D-vitamin beskytter mod tuberkulose, kræft, autoimmune sygdomme m.m.

 

04.10.2011:

D-vitamin mindsker risikoen for diabetes

 

03.10.2011:

Kræftpatienter har for lidt D-vitamin

 

01.09.2011:

D-vitamin mindsker risiko for tarmkræft

 

00.09.2011:

D-vitamin mindsker risiko for brystkræft

 

16.08.2011:

D-vitamin beskytter mod aggressiv tarmkræft

 

00.08.2011:

D-vitamin beskytter mod flere sygdomme

 

00.08.2011:

UVB-bestrålede champignon udvikler

D2-vitamin

 

09.07.2011:

D-vitamin mindsker risiko for Alzheimer's

 

17.06.2011:

D-vitamin forbedrer immunforsvaret

 

25.05.2011:

D-vitamin forbedrer sperm-kvaliteten

 

08.02.2011:

D-vitamin

beskytter muligvis mod sklerose

 

21.6.2010:

Sukkersygepatienter mangler D-vitamin

 

00.06.2010:

D-vitamin mindsker risiko for brystkræft

 

00.05.2010:

D-vitaminmangel forbundet med autoimmun sygdom

 

00.04.2010:

D-vitamin-tilskud skal tages sammen med dagens største måltid

 

07.03.2010:

D-vitamin afgørende for imunforsvaret

 

00.08.2009:

D-vitamin mindsker risiko for tarmkræft

 

00.05.2009:

D-vitamin hjælper mod slidgigt

 

25.02.2009:

D-vitamin nedsætter risikoen for sklerose

 

04.02.2009:

D-vitamin mindsker kræftcellevækst

 

13.01.2008:

Sol modvirker kræft

 

02.01.2008:

D2 er lige så effektivt som D3

 

12.03.2007:

D-vitamin mod forkølelse og influenza

 

12.01.2007:

D-vitamin mod tuberkulose

 

00.09.2006:

Hvad er den optimale D-vitamin status?

 

00.08.1988:

Ingen D-vitamin fra vintersolen på vore breddegrader

 

 

Presserende behov

for at anbefale et effektivt indtag af vitamin D.

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2010. Oversat fra Am J Clin Nutr 2007;85:649–50. Link

 

 

Reinhold Vieth, Heike Bischoff-Ferrari, Barbara J Boucher, Bess Dawson-Hughes, Cedric F Garland, Robert P Heaney, Michael F Holick, Bruce W Hollis, Christel Lamberg-Allardt, John J McGrath, Anthony W Norman, Robert Scragg, Susan J Whiting, Walter C Willett, and Armin Zittermann

 

Rapporten fra Hyppönen og Power i denne udgave af American Journal of Clinical Nutrition (1) sætter fokus på en frustrerende og beklagelig situation for ernæringsforskere. I de tidlige 1970ere mente man, at de samme koncentrationer af serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] som rapporteret af Hyppönen og Power var tegn på »sunde« hvide voksne i Storbritannien (2). I disse første år efter opdagelsen af 25(OH)D baserede man imidlertid udelukkende tilstrækkeligheden af dets serumkoncentration på, om denne koncentration var tilstrækkelig til at forebygge osteomalcia eller engelsk syge. Her tre årtier senere ved vi, at 25(OH)D-koncentrationer forholder sig til mange andre sundhedsaspekter, inklusive risiko for knoglebrud, knogletæthed, tarmkræft og endog fæstelse af tænderne (3). Vi ved også, at langt højere koncentrationer af 25(OH)D er nødvendige for at forebygge andre alvorlige tilstande. I en undersøgelse af den britiske befolkning født i 1958 (the 1958 British birth cohort,) er lavere 25(OH)D forbundet med en højere procent af hemoglobin A1C (et mål for langtidskoncentrationer af glucose), hvilket yderligere understreger behovet for at opretholde optimale koncentrationer af 25(OH)D (4).

 

Randomiserede forsøg, som har brugt det for tiden anbefalede indtag på 400 IU vitamin D pr. dag, har ikke vist nogen mærkbar reduktion i risiko for knoglebrud (3). Modsat har forsøg, som har brugt 700–800 IU vitamin D pr. dag vist færre tilfælde af knoglebrud, med og uden tilskud af calcium (3). Reduktionen i knoglebrud indtræffer, når de gennemsnitlige serumkoncentrationer af 25(OH)D overstiger 72 nmol/L, og denne forandring kan være et resultat af både forbedret knoglesundhed og reduktion i fald på grund af større muskelstyrke. (3). Skønt det endnu ikke er vist ved kliniske forsøg, kan højere indtag formodentlig også reducere tilfælde af tarmkræft og andre former for kræft, og disse relationer tyder på, at de ønskværdige 25(OH)D koncentrationer er 75 nmol/L (3). En nylig rapport forbinder større 25(OH)D koncentratioer med lavere risiko for indlæggelse på plejehjem. De mest ønskværdige koncentrationsniveauer begynder ved 75 nmol/L (5).

 

Vores kost forsyner os ikke med tilstrækkeligt vitamin D. Hvis den gjorde, ville de ovennævnte sammenhænge mellem sundhed og serumkoncentrationer af 25(OH)D ikke blive observeret så rutinemæssigt. Den mængde vitamin D, som vi får fra kost og kosttilskud, overgås i overvældende grad af den mængde, vi får, når huden udsættes for solens ultraviolet-B-stråler. Geografi, sæson, hudfarve og grad af ophold i solen er de væsentligste faktorer, der bedst kan forudsige menneskers vitamin D-status (6 –10). Forbedring af lave koncentrationer af 25(OH)D kan kun ske, hvis nogle eller alle af følgende initiativer gennemføres: tilskyndelse til sikkert, moderat ophold i solen, hvor huden udsættes for solens ultraviolet-B-stråler, passende forøgelse af berigelse af fødevarer med vitamin D og indførelse af højere doser af vitamin D i kosttilskud til voksne.

 

Evaluering af de fleste sammenhænge mellem sundhed og sygdom, som involverer vitamin D, fører til den konklusion, at en ønskværdig 25(OH)D-koncentration er 75 nmol/L (30 ng/mL) (3–5). Hvis en koncentration på 75 nmol/L er det mål, der skal opnås ved indtagelse af vitamin D, hvorfor er det da så vanskeligt for folk at opnå dette? En af grundene er, at så godt som hver gang de offentlige medier bringer meddelelse om, at vitamin D-niveauet er for lavt eller at højere indtag af vitamin D kan forbedre sundhedstilstanden, så er de råd, som følger med artiklen, forældede og vildledende. Medierapporter til offentligheden følges typisk af en passage, som nogenlunde lyder således: »De nuværende anbefalinger fra Institute of Medicine er 200 IU pr. dag fra fødslen til 50 år, 400 IU for folk fra 50 til 70 år og 600 IU for folk over 70 år. Nogle eksperter siger, at de optimale mængder er tættere på 1000 IU pr. dag, men indtil vi ved mere, er det klogt ikke at overskride de officielle anbefalinger.« Den eneste konklusion, som folk kan drage af dette, er ikke at gøre andet end det, de altid har gjort.

 

Tilskud på 400 IU vitamin D pr. dag har kun en beskeden effekt på koncentrationerne af 25(OH)D i blodet. De hæves med 7–12 nmol/L, afhængig af udgangspunktet. For at hæve 25(OH)D fra 50 til 80 nmol/L er det nødvendigt med et supplerende indtag af 1700 IU vitamin D pr. dag (11). Sikkerhed er første prioritet, når der gives vejledning om at hæve tilskud af eller berigelse med et hvilket som helst næringsstof. I en nylig oversigt i nærværende tidsskrift anvendte man de metoder for risikovurdering, som bliver brugt af The Food and Nutrition Board, til at opdatere det sikre øvre niveau (UL) for indtagelse af vitamin D (12). Metoden fokuserede på risikoen for hypercalcemia. Konklusionen var, at UL for vitamin D-indtag hos voksne burde sættes til 10 000 IU pr. dag (12). Dette indikerer, at sikkerhedsmarginen for vitamin D-indtag for voksne er 10 gange større end noget for tiden anbefalet indtag.

 

En afbalancering af disse vidnesbyrd fører til den konklusion, at den offentlige sundhed er bedst tjent med en anbefaling, der fastsætter et højere dagligt indtag af vitamin D (3). Forholdsvis enkle og billige forandringer, så som forøget berigelse af fødevarer eller forøgelse af mængden af vitamin D i kosttilskud, kan meget vel bevirke hurtige og vigtige reduktioner i sygelighed forbundet med lav vitamin D-status. Den aktuelle UL er kun én forhindring for denne forandring. En anden er de vedvarende forældede anbefalinger af dagligt indtag.

 

Det er vigtigt for førende tidsskrifter som American Journal of Clinical Nutrition at offentliggøre beviser på en vidtudbredt næringsstofmangel. Beklageligvis står vi midt i en slags roterende kredsløb af videnskabelige publikationer, som dokumenterer det samme utilstrækkelige vitamin D-indtag igen og igen (1–3, 5, 7–9, 13–17). Dette fænomen er blevet kaldt »circulær epidemiology« (18), og med hensyn til vitamin D vil dette fænomen fortsætte lige så længe, som niveauerne for vitamin D-berigelse og kosttilskud samt de praktiske råd til offentligheden i bund og grund forbliver de samme, som de var i tiden før vi vidste, at 25(OH)D overhovedet eksisterede. Som forskere er formålet med vores arbejde at forbedre folkesundheden. Vi kender realiteterne vedrørende serumkoncentrationerne af 25(OH)D i befolkninger verden over, og vi er kommet til den konklusion, at folkesundheden vil have fordel af forbedret vitamin D-status. Vi kender det indtag af vitamin D, som er nødvendigt for at udvirke ønskværdige 25(OH)D-koncentrationer, så hvorfor er videnskaben alligevel ikke i stand til at påvirke folkesundheden? En hovedårsag er, at der er meget lidt offentligt pres på politikerne vedrørende opdatering af næringsstofsanbefalinger. Offentligt pres udøves almindeligvis gennem medierne, men vi mener ikke, at de offentlige medier præsenterer fortællingen om vitamin D på en fyldestgørende og præcis måde. Rapporter om utilstrækkeligt vitamin D-indtag præsenteres enkelt og klart, men når det kommer til diskussionerne om, hvilket indtag af vitamin D der er nødvendigt for at rette op på situationen, så viderebringer de offentlige medier kun de forældede officielle anbefalinger. Dette sker formodentlig på grund af en restriktiv redaktionel politik, der styres af bekymring for mulige retssager, hvis mediet begyndte at give råd om »giftigt« indtag højere end UL. Det ulykkelige resultat af dette er, at der er minimal motivation for politikerne til at gennemføre de relativt enkle skridt, som kunne korrigere denne vitaminmangel.

 

På grund af de overbevisende vidnesbyrd om fordele og de stærke vidnesbyrd om sikkerhed, anmoder vi indtrængende alle, der har mulighed for at øve indflydelse på folkesundheden – medier, vitaminproducenter, politiker og opinionsdannere – om at tage nye initiativer, som vil have en realistisk chance for at forbedre situationen med hensyn til vitamin D-problematikken. Vi opfordrer internationale instanser så som The Food and Nutrition Board og European Commission’s Health and Consumer Protection Directorate-General til at revurdere deres næringsstofanbefalinger med hensyn til vitamin D og betragte dette som en sag af høj prioritet. Den officielle og landsdækkende vejledning fra sundhedsmyndighederne må nødvendigvis ændres.

 

 

REFERENCES

1. Hyppönen E, Power C. Hypovitaminosis D in British adults at age 45 y: nationwide cohort study of dietary and lifestyle predictors. Am J Clin Nutr 2007;85:860–8.

2. Preece MA, McIntosh WB, Tomlinson S, Ford JA, Dunnigan MG, O’Riordan JL. Vitamin-D deficiency among Asian immigrants to Britain. Lancet 1973;1:907–10.

3. Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr 2006;84:18 –28.

4. Hyppönen E, Power C. Vitamin D status and glucose homeostasis in the 1958 British birth cohort: the role of obesity. Diabetes Care 2006;29:2244–6.

5. Visser M, Deeg DJ, Puts MT, Seidell JC, Lips P. Low serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D in older persons and the risk of nursing home admission. Am J Clin Nutr 2006;84:616 –22.

6. McKenna MJ. Differences in vitamin D status between countries in young adults and the elderly. Am J Med 1992;93:69 –77.

7. Falch JA, Steihaug S. Vitamin D deficiency in Pakistani premenopausal women living in Norway is not associated with evidence of reduced skeletal strength. Scand J Clin Lab Invest 2000;60:103–9.

8. Vieth R, Cole DE, Hawker GA, Trang HM, Rubin LA. Wintertime vitaminDinsufficiency is common in young Canadian women, and their vitamin D intake does not prevent it. Eur J Clin Nutr 2001;55:1091–7.

9. van der Meer I, Karamali NS, Boeke AJ, et al. High prevalence of vitamin D deficiency in pregnant non-Western women in The Hague, Netherlands. Am J Clin Nutr 2006;84:350 –3.

10. Tangpricha V, Turner A, Spina C, Decastro S, Chen TC, Holick MF. Tanning is associated with optimal vitamin D status (serum 25-hydroxyvitaminDconcentration) and higher bone mineral density.Am J Clin Nutr 2004;80:1645–9.

11. Barger-Lux MJ, Heaney RP, Dowell S, Chen TC, Holick MF. Vitamin D and its major metabolites: serum levels after graded oral dosing in healthy men. Osteoporos Int 1998;8:222–30.

12. Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr 2007;85:6 –18.

13. Zadshir A, Tareen N, Pan D, Norris K, Martins D. The prevalence of hypovitaminosis D among US adults: data from the NHANES III. Ethn Dis 2005;15:S5–101.

14. Rockell JE, Skeaff CM, Williams SM, Green TJ. Serum 25-hydroxyvitamin D concentrations of New Zealanders aged 15 years and older. Osteoporos Int 2006;17:1382–9.

15. Stein EM, Laing EM, Hall DB, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in girls aged 4–8 y living in the southeastern United States. Am J Clin Nutr 2006;83:75– 81.

16. Du X, Greenfield H, Fraser DR, Ge K, Trube A, Wang Y. Vitamin D deficiency and associated factors in adolescent girls in Beijing. Am J Clin Nutr 2001;74:494 –500.

17. Nakamura K, Ueno K, Nishiwaki T, et al. Nutrition, mild hyperparathyroidism, and bone mineral density in young Japanese women.Am J Clin Nutr 2005;82:1127–33.

18. Kuller LH. Circular epidemiology.AmJ Epidemiol 1999;150:897–903.

 

Bogens hjemmeside

 

Amazon Look Inside

 

 

Vitamin D and Prevention of Chronic Diseases

Video 58 min 52 sek

 

 

 

Vitamin D and Cardiovascular Disease Prevention

Video 46 min 14 sek

 

 

 

Vitamin D and Cancer Prevention

Video 39 min 53 sek

 

 

 

John McDougall er stærkt kritisk over for D-vitamin i pilleform og anbefaler først og fremmest solskin, og dernæst kunstig sol fra et solarium. Men er dette umuligt, anbefaler også han en daglig pille på 50-100 µg:

 

Se McDougalls nyhedsbrev 9/2007

 

Se McDougalls nyhedsbrev 3/2010

 

 

 

John McDougalls Medical Message: Vitamin D

Video 3 min 21 sek

 

 

 

Joel Fuhrman anbefaler

50µg D-vitamin

 

 

 

Janice Stanger:

Vitamin D - the Good, the Necessary, and the Toxic

 

 

 

Justin Rudolph:

Oversigt over

D-vitamin-problematikken

 

 

 

Michael Greger anbefaler

50µg D-vitamin

 

Michael Gregers videos om D-vitamin

 

 

Læs også:

 

B12-vitamin

 

Calcium

 

Jern

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node