Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Denis Burkitt

(1911-1993)

 

Nekrolog

 

 

Denis Burkitts bog:

»Don't Forget Fiber in Your Diet« (1980) kom på dansk i 1983

 

 

John McDougall:

Interview med

Denis Burkitt 1990

Video 39 min 33 sek

 

John McDougall

om sit møde med

Denis Burkitt

 

Berømte citater fra Denis Burkitt:

 

The frying pan you should give to your enemy. Food should not be prepared in fat. Our bodies are adapted to a stone age diet of roots and vegetables.

 

If people are constantly falling off a cliff, you could place ambulances under the cliff or build a fence on the top of the cliff. We are placing all too many ambulances under the cliff.

 

Western doctors are like poor plumbers. They treat a splashing tube by cleaning up the water. These plumbers are extremely apt at drying up the water, constantly inventing new, expensive, and refined methods of drying up water. Somebody should teach them how to close the tap.

 

 

 

 

 

 

 

 

Halsbrand

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Denne artikel bygger på uddrag fra Denis Burkitts og John McDougalls bøger om kostfibre og sygdomme i fordøjelseskanalen.

 

 

Denis Burkitt

 

I sin bog »Husk fiber i kosten« fra 1979 kæder den engelske læge, Denis Burkitt, halsbrand sammen med spiserørsbrok (hernia hiatus):

 

»Hernia hiatus er betegnelsen på en lidelse, hvor den øverste del af mavesækken presses opefter og ind i brysthulen, der befinder sig over mellemgulvet, som er et muskeldække, der adskiller maven (bughulen) fra brystkassen... En forskubbelse opad af maven gennem den åbning i mellemgulvet, som spiserøret er ført igennem, betegnes som hernia hiatus, spiserørsbrok eller mavemundsbrok.

 

Selv om denne lidelse i de fleste tilfælde ikke medfører symptomer, er den en almindelig årsag til halsbrand. Både hernia hiatus og halsbrand forekommer sjældent i den tredje verdens samfund.

 

En udposning af maven opad gennem mellemgulvet må enten skyldes et pres nedefra, et træk oppefra eller en kombination af begge dele. Den sandsynligste årsag menes forståeligt nok at være et pres nedefra, men hvad skyldes dette tryk?«

 

Denis Burkitt argumenterer herefter for, at den egentlige årsag er forstoppelse på grund af mangel på plantefibre i kosten. For få kostfibre giver forstoppelse (hård mave), og det er de gentagne anspændelser og pres under afføringen, der presser mavesækken ud af bughulen (spiserørsbrok) og mavesyren op i spiserøret (halsbrand):

 

»Halsbrand skyldes, at mavesyren kommer ind i den nederste del af spiserøret. Når samlingsstedet mellem spiserøret og maven befinder sig i sin normale stilling under mellemgulvet, forhindrer musklen rundt om spiserørets nederste ende maveindholdet i at strømme opad igen. Hvis maven er blevet presset op i brysthulen, bliver denne muskel rundt om spiserørets nederste ende (der normalt virker som en klap og presses sammen ved lukning) mindre effektiv, sådan at mavesyren trænger op i spiserøret...

 

Fiberholdig kost afhjælper den anspændelse, der finder sted i tilknytning til hernia hiatus...«

 

Denis Burkitt viser i øvrigt også, at det er den samme mekanisme - anspændelser og pres under afføringen - der er årsag til åreknuder og hæmorider. Disse lidelser undgås ligeledes ved en fiberrig kost.

 

 

John McDougall

 

I sin bog »Digestive Tune-Up« fra 2008 går den amerikanske læge og ernæringsekspert, John McDougall, mere i detaljer med halsbrand. Han beskriver lidelsen som en indtrængen af maveindhold op i spiserøret, hvor mavesyre og andre fordøjelsesvæsker kan forårsage skader på spiserørets væv med ubehagelige symptomer til følge: en brændende følelse bag brystbenene, som stråler op gennem halsen og som forværres, når man spiser eller ligger ned.

 

Maven kan kun sprøjte mavesyre op i spiserøret, hvis der er noget galt med spiserørets lukkemuskel (lower esophageal sphincter, LES). Denne muskel fungerer som en naturlig barriere mod tilbagestrømning, en port ved åbningen mellem maven og spiserøret. Musklen slappes, når vi synker, så vores mad og drikke kan slippe ned i maven, og den lukker sig hurtigt sammen igen. Hvis lukkemusklen bliver slap på uhensigtsmæssige tidspunkter, f.eks. mellem måltiderne, kan de skadelige mavesyrer flyde tilbage fra maven og op i spiserøret, hvor de i værste fald kan føles, som om man har fået hældt brændende lava ned i halsen.

 

Der er to almindelige årsager til, at spiserørets lukkemuskel ikke fungerer ordentligt: strukturel skade (forårsaget af forstoppelse) og midlertidig svækkelse, og begge disse årsager kan henføres til kosten.

 

 

Forstoppelse som årsag

 

Længere tids anstrengelserne for at slippe af med en hård og sammenpresset afføring bevirker, at den øverste del af maven presses fra sin normale position i bughulen og op i brysthulen. Som et resultat af disse fysiske anstrengelser bliver den naturlige åbning i mellemgulvet, hvorigennem spiserøret passerer, udvidet, hvilket skaber spiserørsbrok: en del af maven lægger sig op i brysthulen. Ved hver indånding øves der nu et pres på mavesækken, hvorved der presses mavesyre op i spiserøret. Tilstanden kan forværres af for meget fedt i bughulen og af stramt tøj, der kan forstærke presset.

 

Den sunde løsning på disse problemer er at spise en fedtfattig, fiberrig kost Link  og undgå mælkeprodukter, som forårsager forstoppelse ved at paralysere musklerne i tarmene. Link  Kostfibre, som medfører en blød afføring, findes kun i plantemad. Den vestlige kost baseret på kød, mælkeprodukter og raffinerede fødevarer leverer kun 8-14 gram fibre dagligt, mens en sund kost baseret på stivelse, grøntsager og frugt kan levere 40-100 gram fibre dagligt. Link

 

 

Midlertidig svækkelse af spiserørsmusklen

 

Foruden langtidsskader på spiserørets lukkemuskel forårsaget af årelang forstoppelse forekommer der også midlertidige skader, som opstår ved indtagelse af visse fødevarer. De fleste af disse fødevarer menes at forårsage halsbrand ved at mindske styrken af lukkemusklen og forøge antallet af musklens afslappede perioder. Her er en liste:

 

Fedtrig kost

I mere end 30 år har fedtrig kost været anerkendt som årsag til for meget mavesyre, halsbrand og bøvsen. Link  Efter en tre-årig observationsperiode kunne en læge rapportere, at en kost uden tilsat fedt kurerede 425 ud af 532 patienter, som var fedt-intolerante. Nyere studier ved det sundhedsvidenskabelige center på universitetet i Virginia har bekræftet, at fedt forårsager halsbrand, Link  mens andre studier har demonstreret, at tilbagestrømning af mavesyre til spiserøret stiger progressivt indtil tre timer efter et fedtrigt måltid. Link

 

Den samme gruppe forskere fra Virginia opdagede en anden måde at frembringe halsbrand på: ved at puste en ballon op, som var indført i forsøgspersonernes maver, kunne forskerne forøge antallet af afslapningsperioder i spiserørets lukkemuskel. Forskerne kombinerede disse opdagelser og konkluderede, at store fedtrige måltider, som gav ekstra udvidelse af mavesækken, var en hovedårsag til halsbrand. Link

 

Kaffe

Kaffe, og også koffeinfri kaffe, kan reducere lukkemusklens effektivitet. Link  Link  Begge drikke kan få maven til at producere store mængder mavesyre, så det er altså andre kemiske stoffer end koffein, der er syredannende. Link  Imidlertid viser andre undersøgelser, at det mere er lukkemusklens nedsatte funktionsdygtighed frem for selve syreproduktionen, der er årsag til de fleste symptomer på halsbrand i forbindelse med kaffe. Kaffedrikkere kan derfor med fordel gå over til at drikke urtethe eller kornkaffe. Link 

 

Cigaretter og alkohol

Både cigaretter og alkohol kan påvirke lukkemusklens funktion og give fordøjelses-besvær, og de alkoholiske drikke kan irritere mavesækkens vægge, hvorved der produceres mere mavesyre. Link  Link  Link

 

Løg, grønne peberfrugter m.m.

Løg kan øge sandsynligheden for dårlig fordøjelse og være en kraftig og vedvarende årsag til mavesyre i spiserøret hos halsbrandpatienter. Denne skadelige effekt kan dog undgås ved simpelthen at opvarme dem - koge, stege, bage. Det samme gælder også for grønne peberfrugter, agurker og radiser, som ofte kan give dårlig mave, når de spises rå. Link

 

Chokolade

Chokoladesirup, (også fedtfattig), kan bevirke øjeblikkelig og vedvarende svækkelse af lukkemusklens pres og føre til tilbagestrømning af mavesyren. Link  Link  Omkring 40% af udspurgte personer havde symptomer på halsbrand efter chokoladespisning. Link Mørk chokolade med højt fedtindhold (50% fedt) kan medføre endnu større svækkelse af lukkemusklen og dermed endnu mere halsbrand end almindelig chokolade.

 

Frugtjuice

Mange mennesker oplever at få sur mave og brændende fornemmelser efter at have drukket citrusjuice så som grapefrugt- eller appelsinjuice. Citrusfrugter såvel som tomater og stærkt krydret mad kan forårsage direkte irritation af vævet i spiserør og mavesæk. Link  Overraskende nok er det ikke syre, der er årsag til halsbrand fra citrusfrugter, idet syreneutraliseret appelsinjuice også kan give halsbrand. Da de hele frugter sjældent giver fordøjelsesbesvær, mener man, at det er forarbejdnings-processen, hvor frugtens fibre og andre beskyttende substanser fjernes, der er den egentlige årsag til halsbrand i forbindelse med frugtjuice. Link

 

Syreskader på tænder, lunger m.m.

Det er vigtigt at undgå halsbrand, da denne lidelse i flere tilfælde kan være medvirkende årsag til andre og mere alvorlige lidelser. Det drejer sig bl.a. om mundsår, tanderosion, bihulebetændelse, mellemørebetændelse, strubehovedbetændelse, bronchitis, emfysem, lungebetændelse og astma. Årsagen er de syredampe, man udånder ved halsbrand. Link  Link  Link  Link  Link 

 

 

Konklusion

 

• Halsbrand skyldes en dårligt fungerende lukkemuskel i spiserøret nedre del. Det er mange års usund kost, der har ødelagt lukkemusklen.

 

• En fiberrig, fedtfattig plantekost er ideel for denne første del af tarmsystemet - spiserøret og maven. Drik mindst 1 liter vand om dagen.

 

• Folk med overfølsomme maver må undgå rå løg, grønne peberfrugter, agurker, radiser, frugtjuice og stærke krydderier.

 

• Spis små måltider ofte for at undgå udvidelse af mavesækken. Herved reduceres tendensen til opstrømning af mavesyre til spiserøret.

 

• Sørg for at tabe dig, hvis du er overvægtig. Gå i løstsiddende tøj.

 

• Kaffe, også koffeinfri kaffe, er en af de mest almindelige årsager til mavebesvær.

 

• Koffeinfri kaffe skaber næsten lige så meget halsbrand og fordøjelsesbesvær som almindelig kaffe. Skift til vand, the eller drikke fremstillet af korn, nødder el.lign.

 

• Løft hovedenden af sengen 10-15 centimeter, så tyngdekraften hjælper med til at holde mavesyren i maven. Ekstra puder eller specielle kiler til at hæve den øverste del af kroppen dur ikke - de bukker dig bare sammen på midten.

 

Hjælper alt dette ikke, er der forskellig former for medicin - som dog har adskillige bivirkninger og som ikke hjælper på årsagerne. Tag de svageste midler først. Spørg din læge.

 

 

Halsbrand ved graviditet

 

Mange gravide oplever forstoppelse og halsbrand. Det skyldes de ovenfor beskrevne mekanismer, som forstærkes af, at det voksende foster og livmoderen presser på mavesækken. Visse hormonændringer kan medføre dels en afslappende effekt på tarmenes bevægelser, hvilket kan bidrage til forstoppelse, og dels en svækkelse af spiserørets lukkemuskel.

 

Forholdsreglerne er de samme som ved halsbrand uden graviditet. Den vigtigste forebyggelse er at indtage en fedtfattig, fiberrig kost med rigelige mængder væske (vand, the, korn- eller nøddemælk, ikke komælk, kaffe, alkohol, juice). Der kan suppleres med tørrede abrikoser, figner eller svesker.

 

 

John McDougall

 

 

Amazon Look Inside

 

 

McDougalls Medical Message:

Constipation

Video 3 min 13 sek

 

 

McDougalls Medical Message:

GERD (Halsbrand)

Video 2 min 57 sek

 

 

Personlig historie:

 

 

Peggie:

No Longer Suffering from Acid Reflux

Video 6 min 25 sek

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

Læs også:

 

Kostfibre

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node