Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

Aftensmad

Tilbage til Opskrifter...

 

 

Det bedste er at spise rå frugt og grøntsager. Det næstbedste er dampede grøntsager. Det er ikke så godt at stege, men hvis vi bruger vandstegning, så er det fint:

 

Vandstegning:

Kom snittede løg/hvidløg/grøntsager på en pande eller i en gryde med ½-1 kop vand. Sautér under omrøring med træske ved middel varme, indtil vandet er fordampet og nogle af grøntsagerne, oftest hvidløg og løg, er ved at sætte sig fast i bunden af panden. Fortsæt med at røre (skrabe) ½ minut og tilføj så en halv kop vand mere og fortsæt som før. Gentages endnu en gang, hvorefter bouillon og øvrige ingredienser tilsættes.

 

 

Man kan også vandstege i andre væsker, f.eks. sojasauce (tamari), rødvin, hvidvin, hvidvinsbalsamico, aceto di pomodoro og andre aceto'er, sherry, riseddike, tomatjuice, grøntsagsjuice, citron- eller limejuice, salsa etc. En af mine favoritter er en blanding af et skvæt tamari, et skvæt madsherry og lidt hyldeblomst/æble-eddike.

 

McDougall om vandstegning og oliefri madlavning her

 

Low Fat Vegan Chef om vandstegning og oliefri madlavning her

 

Detaljeret forklaring på dansk her

 

 

Det er en klar fordel at lære sig selv ikke at bruge opskrifter. Derfor starter jeg med denne beskrivelse af, hvad der som oftes foregår i vores køkken...

 

Dansk bondewok!

Mens du koger kartofler, spaghetti, brune ris, vilde ris, sorte ris, bulgur, hirse eller quinoa eller..., så hakker du løg, hvidløg, porre og ingefær. Så skærer du strimler af hårde rodfrugter, f.eks. gulerod, pastinak, persillerod, sødkartoffel, glaskål, kålrabi og knoldselleri og den slags...


Så vandsteger du først løg-halløjet på en pande eller i en gryde, og her kan du drysse lidt krydderier på: karry, gurkemeje, spidskommen og koriander er mine favoritter, men mulighederne er uendelige (chilipulver, garam masala, paprika, røget paprika, muskatnød, stødt sennepsfrø, cayennepeber, bukkehornsfrø...).


Efter et par minutter kommer du de hårde rodfrugter i og vender lidt rundt. Så skruer du ned til mindste varme og hælder en smule mere vand på samt lægger låg på, hvorefter det hele står og simrer 10 minutter.


Imens forbereder du de ting, som ikke skal have så meget varme: broccoli/blomkåls-buketter, kinesiske grøntsager (pak choi), spinat, squash, champignon, rød/gul/grøn peberfrugt, bambusskud, vandkastanier, cashewnødder etc., og dem smider du på, når de 10 minutter er gået og giver dem 10 minutter mere. Færdigt!


Du skal naturligvis ikke bruge alt, hvad jeg har nævnt her, til én ret, men vælge ud og også selv putte noget til efter eget valg. Man kan stort set bruge alt: asparges, spinat, blegselleri, forårsløg, grønne bønner, ærter, majs, hvidkål og rødkål etc. Med tiden udvælger man sig nogle favoritgrøntsager og yndlingskrydderier. Du kan også hælde alle mulige dressinger (oliefri!) eller blendede grøntsagssovse på, hvis du synes det er for tørt, når du skal spise det.

 

 

Et konkret eksempel:

 

Og hvad har vi så i køleskabet i dag? Hm, et halvgammelt blomkålshoved, et kvart salathoved og en halv bakke gamle champignon. Og i gulvhjørnet ligger en gammel sødkartoffel, der er begyndt at spire. I haven er der løg, kartofler og bønner - Viola! Kartofler og sødkartoffel skæres i terninger og koges i bouillon 10 minutter. Sød-kartoflerne moses med lidt bouillonvand og tilsættes et nip spidskommen. Samtidig dampes blomkål og bønner over vand tilsat økologisk æbleeddike på det andet blus, og på det tredje blus sauteres champignon og løg med sort peber og citronsaft. Det tog ½ time med skræl og hak og det hele.

 

 

 

Et andet konkret eksempel:

 

Og hvad har vi så i køleskabet i dag? Øh... ikke rigtig noget: gulerødder, porrer, ingefær. Haven da? Ups, der er en alt for stor squash og så de der kålroer, hvor bladene er blevet ædt af snegle og jordlopper. Og så er der de der uformelige enorme bøftomater, og løg selvfølgelig. Okay. Først hakker jeg 2 store løg, 4-5 fed hvidløg og en porre, så det kan ligge lidt og frigøre det kræfthæmmende allicin. Så maser jeg 2 cm ingefær i en morter, og skræller og river 5 cm gurkemejerod, som har ligget på køkkenhylden et halvt års tid (købt for sjov af eksotiske årsager, men aldrig brugt). Så skrubber jeg 4 små (6-8 cm) kålroer (må ikke skrælles), så vi bevarer den lilla farve, der signalerer de betændelseshæmmende anthocyaner, og skærer dem i tern. Også den store squash, 3 tomater og et par gulerødder skæres i tern. Det hele undtagen squash'ene hældes i en stor gryde med en spsk. bouillonpasta (Morga) og lidt vand. Koge, koge. På det andet blus sætter jeg gang i en rest (ca. 300 g) rismix med brune, røde og sorte ris. Efter en god halv time kommes squash'ene i grøntsagsgryden, og lidt efter kommer konen forbi: »Der mangler vist noget her«, siger hun, og så smider hun 2 håndfulde tørret, hakket abrikos og en dåse majs i. Lidt senere jævner hun med ½ dåse kokosmælk. Det hele tog ca. 1 time, men så er der også til to dage, mindst.

 

 

 

Et tredje konkret eksempel:

 

Og hva' har vi så i køleskabet i dag? Hmm... en kvart pose gamle gulerødder, en gammel glaskål fra haven, en slat hvide bønner fra i forgårs, lidt spidskål, et par agurker... og i haven har vi squash, grønne bønner, tomater, løg, kartofler... yes! I dag er det konen, som står foran komfuret, og hun starter som sædvanlig med løg, hvidløg og ingefær, som sauteres i en halvstor gryde, denne gang i hvidvinseddike og tamari. Hun er lidt mere forsigtig med krydderier end jeg, så hun drysser kun paprika over. Jeg hakker kartofler, gulerødder, glaskål, squash og grønne bønner i dertil indrettede småstykker. Kartoflerne kommer i en gryde for sig selv med et par løvstikkeblade i kogevandet. Gulerødder og glaskål kommer i løg-halløj'et og sauteres 5-6 minutter med lidt mere vand, og så kommer squash i og til sidst de hvide og grønne bønner, der ikke skal have så meget varme. Der skal mere væske i - hvad skal vi ta'? Okay, tomatpuré og lidt havrefløde - færdig! 20 minutter, men så var vi selvfølgelig også to. Til gengæld er der mad til 2-3 dage.

 

 

 

Et fjerde konkret eksempel:

 

Og hvad har vi så i køleskabet i aften? Masser! Bl.a. gulerødder, pastinakker, fennikel og rosenkål - det ta'r jeg, hak, hak, hak. Sojabønner har jeg sat i blød fra i morges - dem sætter jeg i kog med et laurbærblad og lidt bouillonpasta. Så starter vi, som vi plejer: Løg, hvidløg og ingefær hakkes i småstykker og smides i en gryde til sautering med tamari, æblecidereddike og citronsaft drysset med timian og karry (f.eks.). Efter et par minutter smides pastinak og gulerod i o...g så lidt vand. Det står og simrer/damper et kvarter-tyve minutter, og så lægger jeg rosenkålen oven på det hele og lader det stå og dampe et nyt kvarter. Der skal lidt mere væde i, det ta'r jeg fra det kogende sojabønnevand. Når bønnerne er færdige, vælter jeg dem over i grøntsagsgryden, og så har vi sørme et halvt glas hjemmelavet persillepesto stående, og det vender jeg i retten: Færdig. I dag fik jeg et glas rødvin til - æv, bæv!

 

 

 

Et femte konkret eksempel:

 

Kl. 19.00: Så står man dér igen: Konen ringer: »Jeg kommer hjem om en time!« - »Okay!« Hvad har vi så i køleskabet (med omegn) i dag? Masser! Vi har jo lige købt ind i weekenden. Jeg tager løg, hvidløg, ingefær, gulerødder og porrer, som jeg snitter, og kartofler, som jeg skærer i tern, og rosenkål, som jeg skærer i kvarte. Jeg starter som sædvanlig med løg, hvidløg og ingefær, der svitses et par minutter i tamari, æblecider-eddike og vand med et drys fennikelfrø, et strejf spidskommen og en klat bouillonpasta. Så kommer jeg gulerødder, kartofler og porrer i plus lidt mere vand og lader det simre. Så smider jeg 2 dl sorte linser i en anden gryde med lidt mere end dobbelt vand. Når jeg fornemmer (undskyld...), at grøntsagerne er ved at koge tørre, smider jeg indholdet af en dåse tomater i samt endnu en smule vand, som jeg har skyllet dåsen med, og lader det simre videre. Lidt efter lægger jeg rosenkålen oven i det hele til damp. Et kvarter efter træder konen ind ad døren: »Næh, hvor der dufter godt!« - »Jep, der er mad!«

 

 

 

Kartoffelfad:

 

Simple Living: Kartofler, løg, porrer og gulerødder! Med de mest almindelige grøntsager kan man lave lækre retter, f.eks. dette grøntsagsfad, som jeg lige biksede sammen igår: 10 halvstore kartofler (med skræl), 2 store løg, 2 porrer og 5 gulerødder (med skræl). Alt skæres i skiver. Så lægges et lag kartofler, et lag af de andre grøntsager, et lag kartofler, et lag grøntsager og et lag kartofler. Det hele overhældes med ½ liter bouillon og sættes en time i ovnen på 200°- that's all, folks! Drys med paprika, hvis du har trang til kunstnerisk udfoldelse. Og jo, det smagte fremragende.

 

 

 

Rodfrugtfad m/bulgur og avocadosnask

 

Kålrabi, persillerod, gulerod og sødkartoffel skæres i tern og hældes i et ovnfast fad. ½ liter bouillon hældes over, og der krydres med peber og revet muskatnød. Sættes i kold ovn, der skrues op på 200 grader og bages ca. 1 time. Der rodes lidt rundt et par gange undervejs, for at de øverste rodfrugter ikke tørrer helt ud. 10-15 minutter før tid tilføres skiveskårne forårsløg og en lille dåse majs.

 

2 dl bulgur koges med 4 dl vand 15-20 minutter.

 

Et par avocadoer røres op med sennep, lidt tamari og lidt balsamico.

 

 

 

 

Rodfrugtmos m/champignon og broccoli:

 

Mos af 15 kartofler (tror jeg...), 5 gulerødder (tror jeg...), 3 persillerødder (ved jeg...) og en stump knoldselleri + bouillon og peber. Bagte champignon fyldt med løg, hakkede champignonstokke og pesto, alt let stegt på panden først. Dertil dampede broccolibuketter m/dressing af sojayoghurt og sennep.

 

 

 

Tomatgryde:

 

I en stor gryde svitses 5 hakkede løg, 5 fed hakkede hvidløg og 2 cm knust ingefær i lidt vand og tomateddike, der tilsættes 1 spsk. bouillonpasta og 10 hakkede soltørrede tomater, derefter en masse hakkede tomater, grønne peberfrugter, gul og grøn squash, og endelig strøs det over med paprika, timian og oregano. Det er ikke nødvendigt at tilsætte vand, da væden fra tomaterne er tilstrækkelig. Det hele koges ½ time eller lidt mere. Dertil serveres basmatiris, hvide for en gangs skyld, og en blandet grøn salat.

 

 

Tomattærte:

 

Køb en færdig bund af fuldkornsdej med bagepapir, så behøver du ikke smøre tærteformen med olie. Dejen bredes ud i tærteformen og smøres med et tyndt lag sennep/sojafløde, læg derpå et lag tynde aubergineskiver (eller lidt tykkere grillede), og smør dem ligeledes med sennep/sojafløde (i alt 2 tsk. fløde og 1 tsk. sennep) og slut af med et lag af halverede cherrytomater. Tre kvarter i en opvarmet ovn, 200 grader.

 

 

Pasta m/tomatsauce:

- det er da ikke noget særligt... åh, jo, når det er min datter, Sidsel, der laver det:

 

2 hakkede løg, 1 rød peberfrugt i små tern og 1 håndfuld fintrevet knoldselleri sauteres i lidt vand. Der tilsættes peber, paprika, oregano, karry, basilikum, chilipulver, 2 tsk. bouillonpasta, 2 fed presset hvidløg, 2 karton'er flåede tomater, lidt vand (ca.1 glas) til at skylle resterne i karton'erne ud med, lidt balsamico, ½ glas artiskokker i små stykker og 1/3 pose frosne grønne bønner skåret i småbidder. Der røres lidt rundt ved hver tilsatte ingrediens. Rækkefølgen er iflg. Sidsel helt afgørende for et godt resultat. Til sidst tages gryden af kogepladen, og der kommes en hel masse hakket persille i.

 

Som man vil se, er krydderierne ret afgørende. Jeg spurgte hende derfor, hvor meget hun havde kommet i af hvert krydderi. Her er - nogenlunde - hendes svar:

 

»15-20 »drej« på peberkværnen, mest oregano og basilikum, mindst karry (ca. 1 tsk.), chilipulver endnu mindre, paprika mere end karry og et skvæt balsamico.«

 

Yes... så blev vi så kloge... Det smagte superlækkert.

 

 

 

 

Spontan pastaret

 

Spontan madlavning! Så står man dér igen: konen kommer nok hjem om en halv times tid, hvad søren ska' man finde på? Man kan jo altid gå gang med klassikeren: hakkede løg, hvidløg og ingefær, sauteret i bouillon, og så har vi en fennikel i køleskabet og en håndfuld gulerødder fra haven, dem ka' jeg jo hakke og rive, mens jeg forhåbentlig får et par idéer mere. Der ligger også en klat silketofu i køl...eskabet, og her har vi en dåse tomatpure... det ku' blive til en slags sovs... Kartofler, nej, hvidkål, nej, en aubergine, nej... ups - nu kommer hun allerede... men hej! hun har købt champignon og ruccola - det snupper vi også, og så begynder det at ligne en slags pastasovs til de der skøre ris/quinoa-skruer, som vi købte en lille lager af, fordi de kostede 5 kr... Viola! En uoriginal ret på en original måde... Og ja, det smagte godt, forstå det, hvem der kan...

 

 

 

Maniok-mix:

 

Maniokken skrælles og deles i 4-5 stykker, som halveres. Du kan nu se en mørk streng, som du skal fjerne. Derefter skæres maniokken i tern og sættes til kogning ca. 15-20 minutter.

 

Imens hakkes løg, hvidløg og ingefær plus hvad du vil bruge af grøntsager. Jeg brugte gul squash, gulerødder og cherrytomater, som jeg havde fra haven, samt en rest kogte kikærter. Løg, hvidløg og ingefær svitses i tamari, æblecidereddike og lidt bouillonpasta, og måske tilsættes lidt vand. Det hele drysses med karry og/eller hvad du foretrækker af krydderier. Derefter tilsættes squash og gulerødder, som svitses med, og måske tilsættes lidt mere vand. Så kommes cherrytomaterne i sammen med kikærterne og igen justeres for væde. Jeg havde en rest kogevand fra kogning af kikærterne dagen før, og jeg tror, jeg tilsatte ca. ½ liter. Det hele står og simrer 20-30 minutter.

 

 

 

Sødkartoffelgryde med jordnøddesmør

 

Det er ikke altid, man har - eller kan lide - alle de ting, der står i en opskrift. Så må man moderere lidt. Her har jeg brugt løg, ingefær, hvidløg, spidskommen, koriander, kanel, bouillonpasta, grøn peber, sødkartofler, en dåse tomater, en håndfuld grønne bønner, en håndfuld tørrede bønner, en klat jordnøddesmør og et par kopper vand. Se til sammenligning originalopskriften her: Tunesisk Sødkartoffelgryde

 

 

 

Tzimmes - sødkartofler m/svesker og abrikos:

 

Varm ovnen op til 175 grader. Start med at bage 3-4 sødkartofler ca. 15-20 min., så skindet kan trækkes af, og læg kødet i en skål. 1 stort løg, 2-3 fed hvidløg og 2 cm ingefær hakkes i stykker og svitses i æblecidereddike og vand. 3 store gulerødder skæres i skiver og svitses oven i løgene. Når gulerødderne begynder at blive bløde, hældes rod/-løg-blandingen over i skålen med sødkartoflerne. Et stort æble hakkes i små tern og op i ...skålen. 8-10 svesker og 5-6 tørrede abrikoser hakkes i småstykker og op i skålen. 2dl appelsinjuice tilsættes, og der drysses med 1-2 tsk. kanel. Så blandes det hele rundt og hældes i et ovnfast fad og bages i 40-50 minutter. Hæld lidt mere appelsinsaft ved, hvis det ser ud til at tørre ud.

Man kan koge en spand brune ris til.

 

Oprindelig opskrift:
http://www.vegkitchen.com/…/carrot-and-sweet-potato-tzimmes/

 

 

 

Ris med porrer

 

Super ekstra enkelt, hvis man ikke orker at tænke eller planlægge: Kog nogle ris - brune, parboiled , jasmin, basmati - og sautér nogle hakkede løg og skiveskårne porrer imens på en pande med hvidvinseddike og lidt knust hvidløg og karry. Når risene er færdige, blandes grøntsagerne i. Det er alt, og det er godt.

 

 

 

Ristaffel


Kl. 17.10: Her er, hvad vi skal have til aftensmad om et par timer. Hvordan kan jeg vise billeder af det allerede nu? Jo, for det fik vi også i går - så vi skal slet ikke lave mad i dag, bare varme op, hi, hi... Jeg lavede nu heller ikke mad i går, for det gjorde Ane, og hun lavede nu også heller ikke særlig meget mad, for da hun havde sat ris over, smed hun en pose snittede grøntsager (hvidkål, gulerødder, porrer, løg, rød peber) i en gryde, sauterede det i vand med en skefuld bouillonpasta, et drys gurkemeje, to slags karry og lidt revet muskatnød. Da det havde kogt lidt, blev det jævnet med en dåse kokosmælk og noget maizena og smagt til med et par skvætter havrefløde. Til sjov brugte vi en dåse ananas, en dåse majs, en pose peanuts, en håndfuld rosiner, en håndful frosne ærter og et par bananer.

 

 

 

 

Kartoffelmos med stegte løg og broccoli

 

Kartofler skæres i tern og koges 15 minutter i vand, gerne tilsat et par løvstikkeblade. Imens sauteres et par skiveskårne løg i egen saft (NO OIL!) og et passende antal broccolibuketter dampes 7-10 minutter over lidt vand med et stænk Balsamico Bianco Condimento. De kogte kartofler moses, og en håndfuld frosne ærter blandes i. Enkelt og dovent.

 

 

 

Rodfrugtmos m/løgsovs og salat

 

Rodfrugtmos: 1 kg kartofler, 1 sødkartoffel, 2 store gulerødder, 2 persillerødder, en stump selleri udternes og koges i vand og 1 spsk. bouillonpasta. Moses og drysses med peber og persille.

 

Løgsovs: 3 løg skives og sauteres på en tør pande. Når løgene er blevet bløde og har fået farve, tages de af panden og lægges i en skål, og rodfrugtvandet med en spsk. bouillonpasta og et par stænk worcestershire sauce gives et opkog på panden. Tilsæt lidt havrefløde og hæld det over løgene. Servér med et par skiver rødbede.

 

Salat: Spinat, hjertesalat, løg, forårsløg, peberfrugt, tomat, sesamfrø, hvid balsamico.

 

 

 

Mad fra ugen, der gik (primo december 2014):

 

1) Ris med sojabønner og kål
Ris til kogning. Samtidig: Løg, hvidløg, ingefær, bouillon, kommen, blomkål, rosenkål, spinat, sojabønner (rest, kogt).

 

 

2) Ris med alt muligt
Løg, hvidløg, ingefær, bouillon, karry, forårsløg, hvidkål, peberfrugt, champignon, grønne bønner (fra frys), kidneybønner (fra dåse), ananas (dåse).

 

 

3) Kartofler med bladbeder og tofu
Kartofler til kogning m/løvstikkeblade. Samtidig: Løg, hvidløg, ingefær, bouillon, bladbeder (fra haven; først stilkene i små tern til simring 15 min, derefter bladene), marineret tofu (min. 3 timer før: tamari, balsamico, basilikum, hvidløg), havrefløde.

 

 

 

Udvalgte opskrifter:

 

Bønnegryde

2 store løg, hakket

5-6 hvidløg, hakkede

1 spsk karry

1 spsk paprika

1 stort æble, i tern

1 stor gulerod, i tern

2 store kartofler, i tern

2 dl kidneybønner, udblødte, men ikke kogte

1 dåse eller 3-5 friske tomater, hakkede el. flåede

1 dåse tomatpuré

1 dl vand

1 spsk bouillon

200 g brune ris

50 g rosiner

1-2 spsk chilisovs efter ønske

timian, oregano, rosmarin...


Løg og hvidløg vandsteges et par minutter med karry og paprika. Æblet tilsættes. Efter endnu et par minutter tilsættes resten af ingredienserne. Koges på lavt blus ca. 1 time. Spædes med vand eller tomatsaft, hvis det bliver nødvendigt.


Bønnetypen kan varieres. Krydderierne kan varieres. Grøntsagerne kan varieres.

 

 

Bulgur med dampede grøntsager

3-5 forskellige slags grøntsager skæres i stave, skiver, tern eller stykker, f.eks. gulerødder, pastinak, persillerod, broccoli, hvidkål, blomkål, glaskål, kålrabi, fennikel, knoldselleri, squash, asparges, grønne bønner, ærter, majs, babymajs. Sæt dem over til dampning, gerne med hvidvin eller risvin i dampvandet.


Bulguren overhældes med kogende vand, gerne med bouillon, og står og søpper 15 minutter, mens grøntsagerne dampes. Herefter blandes grøntsagerne i bulguren. Kan dryppes med tamari.

 

 

Pasta med broccoli og valnødder

1 broccoli, i buketter

3 gulerødder, i tynde flis (brug en kartoffelskræller)

50 g valnødder, hakkede

250 g fuldkornspasta

1 fed hvidløg

1-2 spsk æblecidereddike

En håndfuld friske basilikumblade


Pastaen koges efter anvisningen på pakken. Broccoli og gulerødder dampes 3-5 minutter i to kopper vand.


3-4 spsk af dampvandet, 4-5 buketter dampet broccoli og 1-2 spsk af de hakkede valnødder blendes sammen med hvidløg, æblecidereddike og basilikum med stavblenderen til en pesto, som vendes i den varme pasta. Serveres med broccoli og gulerødder og drysses med valnødder.

 


Sort linsepostej

200 g linser, gerne sorte belugalinser,

2 fed hvidløg, presset

100 g løg, revet

1 spsk ingefær, revet

75 g hasselnødder, hakket

chilipulver eller tørret timian efter ønske

4 spsk tamari

4 spsk soja- eller majsmel


Skyl linserne og kog dem i 20 minutter, hvorefter de drænes og blendes. Alle ingredienser blandes godt og kommes i en bageform. Bages i ovn 20-30 minutter ved 200 grader. Serveres med kartofler eller brune ris samt en grøn salat.

 

 

Squash med linse/valnødde-fyld

Forberedelse: 15 minutter. Bagning: 45-50 minutter. 4 personer.


4 squash

1 spsk hvidvinsbalsamico

1 spsk sojasauce (Tamari)


Paté:

125 g røde linser

½ løg, hakket

1 fed hvidløg, presset

2½ dl bouillon

60 g valnødder, hakket

2½ tsk dadler, hakket

1 tsk æblecidereddike

1 tsk gærekstrakt (kan udelades)

1 tsk sojamælk

1 tsk timian, hakket

 

1. Forvarm ovnen til 175°. Skyl linserne og bring dem i kog.

 

2. Skyl og rens linserne i en sigte under koldt vand og læg dem tilbage i gryden sammen med løg, hvidløg og bouillon. Bring det i kog og lad det simre i 20 minutter.

 

3. Afdryp linse/løg-blandingen, tilsæt resten af paté-ingredienserne og blend det hel til en blød masse.

 

4. Skær en tynd skive af bunden af squash'ene, så de kan stå på en bageplade. Skær »et låg« af hver squash og udhul dem forsigtigt med en teske (frugtkødet kan evt. fryses og bruges senere).

 

5. Bland balsamico og sojasauce og pensl det på indersiden af squash'ene. Bag dem i ca. 15 minutter. Tag squash'ene ud af ovnen og fyld dem med med linse/valnødde-patéen. Læg dem tilbage i ovnen og bag dem yderligere 5-10 minutter.

 

 

Zucca Lunga di Pergola med linsefyld, sødkartofler og humus

 

Zucca lunga di pergola? Øhh... en lang pergolagræskar... sådan én havde naboen lige, da han fik nogle frø med hjem fra ferien i Italien sidste år, og så fik jeg en bid (billede 1). De bliver normalt en meter eller mere lange, og verdensrekorden er på omkring 2 meter (billede 2).

Man tager... sæt nogle sorte linser i kog 20 minutter. I mens skræller du lungaen og skærer den i passende stykker, og så flækker du stykkerne en gang på langs og fjerner kerner og smider-smadder lige som med squash. Så tænder du for ovnen, sætter lungaerne til at koge i ca. 10 i en gryde med lidt vand, og snitter et rødløg fint. Når linserne er kogt, blander du dem med rødløget og marinerer det lidt i tamari, hvidvinseddike, citronsaft og hakket basilikum. Så lægger du lungaerne, som også er klar, i et ovnfast fad og fylder linseblandingen i de halve rør. Man kan så strø lidt gærflager på, hvis man vil ha' dén smag (billede 3). Så skulle ovnen være klar. Gi' dem 15 minutter, og det er også lige den tid, du behøver til at skrælle en sødkartoffel, skære den i tern og koge den 10-12 minutter. Så er det hele færdigt. Du kan klaske en klat humus ved som dyppelse (billede 4).

 

 

 

 

 

 

Det er altid en fidus at lave lidt ekstra aftensmad, som kan spises til frokost næste dag - eller til aftensmad igen. Man kan sagtens spise det samme to dage i træk.

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node