|
Oversættelse af The China Study
Kinaundersøgelsen
Kinaundersøgelsen
The China Study
Kinaundersøgelsen
The China Study
Den mest omfattende ernæringsundersøgelse, der nogensinde er gennemført.
Forbløffende konsekvenser for kost, vægt og sundhed.
T. Colin Campbell, Ph.D.
og Thomas M. Campbell II
Politisk Revy
København
Intet af det, som er skrevet i denne bog, bør opfattes som erstatning for kompetent lægehjælp. Du bør ikke foretage ændringer i dine kost- eller motionsmønstre uden først at konsultere din læge, især hvis du er under behandling for risikofaktorer for hjertesygdomme, forhøjet blodtryk eller diabetes 2.
Til Karen Campbell, hvis utrolige kærlighed og omsorg gjorde denne bog mulig.
Og til Thomas McIlwain Campbell og Bette deMott Campbell for deres utrolige talenter.
Tak til... ??? Skal det med?
Indhold
Forord
Indledning
Del I: Kinaundersøgelsen (The China Study)
1 Påtrængende problemer, nødvendige løsninger
2 Besat af proteiner
3 Om at slukke for kræft
4 Hvad Kina lærte os
Del II: Velstandssygdomme
5 Brudte hjerter
6 Fedme
7 Diabetes
8 Almindelige kræftformer: Bryst, prostata, tarm (tyktarm og endetarm)
9 Autoimmune sygdomme
10 Knogle-, nyre-, øjen- og hjernesygdomme
Del III: Den gode ernæringsguide
11 Om at spise rigtigt: 8 principper for kost og sundhed
12 Hvordan man spiser
Del IV: Hvorfor har du ikke hørt det her før?
13 Videnskab - den mørke side
14 Videnskabelig reduktionisme
15 Industriens »videnskab«
16 Regering - for folket eller..?
17 Medicingiganterne - hvis sundhed beskytter de?
18 Historier, der gentager sig
Appendix A. Spørgsmål og svar: Effekten af protein i eksperimentelle rottestudier
Appendix B. Kinaundersøgelsens eksperimentelle design
Appendix C. Vitamin D-forbindelsen
Referencer
Forord 1
T. Colin Campbell er, inderst inde, stadig en bondedreng fra det nordlige Virginia. Hver gang vi er sammen, ender vi uundgåeligt med at fortælle historier hjemme fra gården. Hvad enten det handler om at sprede komøg, køre traktor eller drive kvæg, så har vi begge en rig erfaring fra landbruget.
Men fra denne fælles baggrund fulgte vi hver vores vej, og det er på grund af hans videnskabelige bedrifter, jeg kom til at beundre Colin. Han var involveret i opdagelsen af et kemisk stof, som senere blev kaldt dioxin, og han gik senere i gang med at organisere en af de vigtigste kost- og sundhedsundersøgelser, der nogensinde er foretaget - Kinaundersøgelsen (The China Study). Ind imellem skrev han hundredvis af videnskabelige rapporter, var medlem af utallige officielle ekspertpaneler og medvirkede til at oprette nationale og internationalekost- og sundhedsorganisationer som The American Institute for Cancer Research/World Cancer Research Fund. Som forsker har han spillet en afgørende rolle for, hvordan vores land opfatter kost og sundhed.
Ikke desto mindre: jo mere jeg er kommet til at kende Colin på et personligt plan, jo mere er jeg kommet til at respektere ham af andre grunde end blot listen over hans professionelle bedrifter. Jeg har lært at respektere ham for hans mod og hæderlighed.
Colin sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved status quo, og selv om de videnskabelige vidnesbyrd er på hans side, så er det aldrig let at gå imod strømmen. Dette kender jeg udmærket til, idet jeg var en af de med-sagsøgte sammen med Oprah Winfrey, da en gruppe kvægopdrættere besluttede at anlægge sag mod hende, fordi hun offentlig erklærede, at hun aldrig mere ville spise kød. Jeg har været i Washington, D.C., for at agitere for bedre landbrugspraksis og for at kæmpe for en ændring af den måde, vi dyrker og producerer fødevarer på i dette land. Jeg har prøvet kræfter med nogle af de mest indflydelsesrige, økonomisk velfunderede grupper i dette land, og jeg ved, at det ikke er let.
På grund af disse ligheder føler jeg mig forbundet med Colin og hans historie. Vi startede begge i landbruget, hvor vi udviklede uafhængighed, ærlighed og hæderlighed i små samfund, og vi gjorde senere professionelle karrierer inden for anerkendte fagområder. Skønt vi begge havde succes (jeg kan stadig huske den første check med et million-beløb, jeg skrev i forbindelse med min omfattende kvægbedrift i Montana), opdagede vi begge, at det system, vi fungerede i, godt kunne trænge til et par forbedringer. At udfordre det system, som havde belønnet os i den grad, krævede en jernvilje og en urokkelig hæderlighed. Colin har begge dele, og denne bog er smuk kulmination på en lang og værdi karriere. Vi ville alle have gavn af at lære af Colin, som har nået toppen af sin professionelle karirere og som har modet til at nå endnu højere ved at kræve forandring.
Hvad enten du interesserer dig for dit personlige helbred eller for den ulykkelige sundhedstilstand i USA, så vil denne bog belønne dig i rigt mål. Læs den omhyggeligt, tag imod dens informationer og anvend dem i dit daglige liv.
Howard Lyman, forfatter til Mad Cowboy
Forord 2
Hvis du har det som de fleste amerikanere i dag, så er du omgivet af fastfood-restauranter. Du bombarderes med annoncer for junkfood. Du ser andre annoncer for slankekure, som fortæller dig, at du kan spise hvad du vil, undgå motion og stadig tabe dig. Det er nemmere at finde en Snickers Bar, en Big Mac eller en Coca Cola end at finde et æble. Og dine børn spiser i skolens kantine, hvis forestilling om en grøntsag er ketchuppen på burgeren.
Du går til lægen for at få sundhedsråd. I venteværelset finder du et kulørt 234-siders magasin ved navn Familielægen: Din uundværlige Guide til Sundhed og Velvære. Det er udgivet af American Academy of Family Physicians og udsendt gratis til 50.000 familielæger i USA (2004), og det er fyldt med glitrende helsides farveannoncer for McDonald's, Dr.Pepper, chokoladebudding og Oreo-kiks.
Eller du får fat i et nummer af National Geographic Kids, et blad, der er udgivet af National Geographic Society beregnet for børn »fra 6 år og op«, og du forventer at finde sund og gavnlig læsning for unge mennesker. Men siderne er fulde af annoncer for Twinkies, M&M's, Frosted Flakes, Froot Loops, Hostess Cup Cakes and Xtreme Jell-O Pudding Sticks.
Dette er, hvad forskere og madaktivister ved Yale universitet kalder et giftigt fødevaremiljø. Det er sådanne omgivelser, de fleste af os lever i i dag.
Den uigendrivelig kendsgerning er, at visse mennesker i dag tjener en forfærdelig masse penge på at sælge mad, som er usund. De vil have, du skal spise den mad, de sælger, selv om den gør dig fed, svækker din vitalitet og forkorter og forringer dit liv. De vil have, du skal være medgørlig, føjelig og uvidende. De vil ikke have, du er informeret, aktiv og engageret, og de er villige til at bruge millioner af dollars hvert år for at opnå deres mål.
Du kan acceptere alt dette, du kan give efter for junkpushernes pres eller du kan finde en sundere og mere livbekræftende måde at forholde dig til din krop og den mad, du spiser. Hvis du gerne vil leve et liv med en slank, ren og frisk krop og et strålende helbred, så har du brug for en hjælper, en allieret, i dagens madmiljø.
Heldigvis holder du netop en sådan allieret i hånden. T. Colin Campbell, Ph.D., er i vide kredse anerkendt som en fremragende videnskabsmand, en engageret forsker og en stor menneskeven. Da jeg har privilegiet og fornøjelsen af at være hans ven, kan jeg skrive under på alt dette, og jeg kan yderligere tilføje noget: han er også i besiddelse af stor ydmyghed og menneskelig dybde, et menneske, hvis kærlighed til andre leder ethvert af hans skridt.
Dr. Campbells bog, Kinaundersøgelsen, er en klar lysstråle i vor tids mørke, som oplyser landskabet og realiteterne omkring kost og sundhed så klart og fuldt, at du aldrig mere behøver at blive et bytte for dem, der profiterer af at holde dig misinformeret og forvirret, så du lydigt spiser den mad, de sælger.
En af de mange ting, jeg værdsætter ved denne bog er, at Dr. Campbell ikke bare giver os sine konklusioner. Han prædiker ikke fra det høje og fortæller dig, hvad du skal spise og hvad du ikke skal spise, som om du var et barn. Tværtimod. Som en god og pålidelig ven, der har lært, opdaget og udført mere i sit liv end de fleste af os, giver han dig på en rolig, klar og dygtig måde de informationer og data, du behøver, for fuldt ud at kunne forstå, hvad kost og sundhed indebærer i dag. Han giver dig styrke til at træffe informerede valg. Naturligvis kommer han med anbefalinger og forslag, som ofte kan være ganske forbløffende. Men han viser dig altid, hvordan han er kommet til sine konklusioner. Information og sandhed er det, der er vigtigt. Hans eneste dagsorden er at hjælpe dig med at leve så velinformeret og sundt et liv som muligt.
Jeg har læst Kinaundersøgelsen to gange, og hver gang har jeg lært utroligt meget. Det er en modig og klog bog. Kinaundersøgelsen er ekstrem nyttig, fremragende skrevet og grundlæggende vigtig. Dr. Campbells arbejde er revolutionært i dets konsekvenser og imponerende i dets klarhed.
Hvis du foretrækker at spise bacon og æg til morgenmad og derefter tage cholesterol-sænkende medicin, så har du naturligvis ret til det. Men hvis du oprigtigt ønsker at tage kontrol over dit helbred, så læs Kinaundersøgelsen, og gør det snart! Hvis du lytter til rådene i denne enestående vejledning, vil din krop takke dig hver dag i resten af dit liv.
John Robbins, forfatter af Diet for a New America, Reclaiming Our Health and The Food Revolution
Indledning
Offentlighedens hunger efter viden og information om ernæringsspørgsmål bliver ved med at forbløffe mig, selv efter at jeg har brugt hele mit arbejdsliv på at tilrettelægge og udføre eksperimenterende forskning indenfor ernæring og sundhed. Diæt-bøger er bestsellers år efter år. Så godt som alle populære ugeblade bringer gode råd om mad og ernæring, aviserne har jævnligt artikler om emnet, og radio og TV udsender konstant programmer om kost og sundhed.
Trods denne syndflod af informationer er du så sikker på, hvad du bør gøre for at få et bedre helbred?
Bør du købe økologiske fødevarer for ikke at blive udsat for pesticider? Er kemikalier i miljøet en hovedårsag til kræft? Eller er dit helbred »forudbestemt« af dine medfødte gener? Er det rigtigt, at man bliver overvægtig af kulhydrater? Bør du være bekymret over al den fedt, du spiser, eller behøver du kun at bekymre dig over mættet fedt og trans-fedt? Bør vi tage vitaminpiller, og hvilke? Køber du mad, der er beriget med ekstra fibre? Er det godt at spise fisk, og i så fald hvor tit? Kan sojaprodukter forebygge hjertesygdomme?
Mit gæt er, at du ikke er særlig sikker på, hvad du skal svare på disse spørgsmål. Og hvis det er tilfældet, så er du ikke alene om det. Trods de mangfoldige informationer og meninger, der er i omløb, er der meget få mennesker, der reelt ved, hvad de skal gøre for at få et bedre helbred.
Hvad siger forskningen?
Det er ikke fordi der mangler forskning. Den findes. Vi ved enormt meget om sammenhængene mellem ernæring og sundhed. Men den egentlige videnskab ligger begravet under en skrammelbunke af irrelevante og endog skadevoldende påstande – junk-videnskab, mode-diæter og propaganda fra fødevareindustrien.
Det vil jeg gerne lave om på. Jeg vil gerne give dig en ny tilgang til forståelse af ernæring og sundhed, en tilgang, der rydder din forvirring af vejen, forebygger og behandler sygdomme og tillader dig at leve et mere tilfredsstillende liv.
Jeg har været »inden for systemet« i næsten 50 år, på de højeste niveauer. Jeg har planlagt og styret store forskningsprojekter, besluttet hvilke projekter der skulle modtage fondsmidler og »oversat« enorme mængder af videnskabelig forskning til rapporter til brug for nationale ekspertpaneler.
Efter en lang karriere inden for forskning og sundhedspolitik forstår jeg nu, hvorfor amerikanerne er så forvirrede. Som skatteyder, der betaler regningen for forskning og sundhedspolitik i Amerika, fortjener du at vide, at mange af de almindeligt udbredte påstande omkring mad, sundhed og sygdom er forkerte:
· Syntetiske kemikalier i miljøet og i din mad – hvor problematiske de end er – er ikke hovedårsagen til kræft.
· De gener, du har arvet fra dine forældre, er ikke blandt de mest afgørende faktorer, der bestemmer om du bliver offer for nogle af de ti mest almindelige dødelige sygdomme.
· Drømmen om, at genetisk forskning engang vil føre til opdagelsen af sygdomsbekæmpende medicin, ignorerer mere virkningsfulde løsninger, som kan iværksættes her og nu.
· Minutiøs kontrol over dit indtag af kulhydrater, fedt, kolesterol, omega-3 fedt etc. sikrer ikke din sundhed på langt sigt.
· Vitaminer og kosttilskud giver dig ikke langtidsbeskyttelse mod sygdom.
· Medicinsk og kirurgisk behandling helbreder ikke de sygdomme, som dræber flest amerikanere.
· Din læge ved sandsynligvis ikke, hvad du skal gøre for at du kan blive så sund som muligt.
Det er min hensigt intet mindre end at omdefinere, hvad vi bør opfatte som god ernæring. De provokerende resultater fra mine fire årtier med biomedicinsk forskning, inklusive resultaterne fra 27 års laboratoriearbejde, beviser, at du kan redde dit liv ved at spise rigtigt.
Jeg beder dig ikke om at tro på »sandheder«, der bygger på mine personlige observationer, som visse populære forfattere gør. Der er mere end 750 referencer i denne bog, og langt de fleste af dem er førstehånds informationskilder, som omfatter hundredvis af andre forskeres videnskabelige publikationer, som viser vejen til mindre kræft, færre hjertesygdomme, færre blodpropper, mindre fedme, mindre sukkersyge færre autoimmune sygdomme, mindre knogleskørhed, mindre Alzheimer's, færre nyresten og mindre blindhed.
Nogle af de forskningsresultater, som er publiceret i de mest ansete videnskabelige tidsskrifter, viser at
· Kostændring kan gøre det muligt for sukkersygepatienter at lægge medicinen på hylden.
· Hjertesygdom kan standses og afvikles alene gennem kosten.
· Brystkræft er relateret til blodets niveauer af kvindelige hormoner, hvilket defineres af den mad, vi spiser.
· Mælkeprodukter kan forøge risikoen for prostatakræft.
· Antioxidanter, som findes i frugt og grøntsager, er forbundet med forbedret mental præstation i alderdommen.
· Nyresten kan forhindres gennem sund kost.
· Type 1 diabetes, en af de mest ødelæggende sygdomme, som kan ramme et barn, er overbevisende forbundet med spædbarnets ernæring.
Disse forskningsresultater viser, at en sund kost er det kraftigste våben, vi har mod sygdomme og dårligt helbred. At forstå disse videnskabelige kendsgerninger har ikke blot betydning for en forbedret sundhedstilstand. Det har også dybtgående konsekvenser for hele vort samfund. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvorfor det er de forkerte oplysninger, der dominerer i vort samfund, hvorfor vi har taget så voldsomt fejl omkring måden vi forsker i kost og sygdom på, og hvordan vi fremmer sundhed og bekæmper sygdom.
Sundheden er for nedadgående
Uanset hvordan man måler det, så er Amerikas sundhed for nedadgående. Vi bruger langt mere pr. indbygger på sundhedsydelser end noget andet samfund i verden, og dog er to tredjedele af amerikanerne overvægtige og mere end 15 millioner amerikanere har diabetes, et antal som stiger hastigt. Vi bliver ofre for hjertesygdomme lige så ofte, som vi gjorde for 30 år siden, og Krigen mod Kræft, som blev lanceret i 1970erne, har været en ynkelig fiasko. Halvdelen af amerikanerne har et eller andet sundhedsproblem, som kræver receptpligtig medicin hver uge, og mere end 100 millioner amerikanere har for højt kolesteroltal.
For at gøre det hele værre er vi i færd med at føre vor ungdom ud ad et sidespor mod sygdom tidligere og tidligere i deres liv. En tredjedel af de unge mennesker i dette land er overvægtige eller i risikozonen for overvægt. Flere og flere bliver ofre for en form for sukkersyge, som tidligere kun sås hos voksne, og disse unge mennesker tager nu mere receptpligtig medicin end nogensinde før.
Alle disse problemer kan koges ned til tre ting: morgenmad, frokost og aftensmad.
Jeg voksede op på en gård med malkekvæg
For mere end 40 år siden, ved begyndelsen af min karriere, ville jeg aldrig have gættet på, at vores mad hænger så tæt sammen med vores sundhedsproblemer. I årevis spekulerede jeg ikke noget videre over, hvilken slags mad det var bedst at spise. Jeg spise bare, hvad alle og enhver spiste – det man sagde var god mad. Vi spiser alle sammen det, der smager godt, det der er bekvemt, og det vores forældre spiser. De fleste af os lever inden for et sæt kulturelle rammer, som definerer vores madønsker og madvaner.
Dette gjaldt også mig. Jeg voksede op på en gård med malkekvæg, hvor mælk var afgørende for vores eksistens. Vi fik fortalt i skolen, at koens mælk gav os stærke, sunde knogler og tænder. Det var naturens mest perfekte føde. På vores kvægfarm producerede vi det meste af vores egen mad i haven eller på markerne.
Jeg var den første i vores familie, der kom på college. Jeg studerede præ-veterinær medicin på Penn State universitetet og gik derefter på veterinærskolen på Georgia universitet i et årstid, indtil Cornell universitet lokkede mig med et stipendium, hvis jeg ville tage afgangseksamen i husdyrernæring der. Jeg flyttede så dertil, delvis fordi de ville betale mig for at studere i stedet for at jeg skulle betale dem, og der tog jeg min kandidatgrad. Jeg var den sidste kandidatstuderende under professor Clive McCay, en Cornell-professor, der var blevet berømt for at have forlænget forsøgsrotters liv ved at fodre dem med mindre mængder mad, end de ville have spist af sig selv. Mit Ph. D.-projekt på Cornell drejede sig om at finde bedre metoder til at få køer og får til at vokse hurtigere. Jeg forsøgte at forbedre vores evner til at producere animalsk protein, hvilket var selve kernepunktet i det man havde fortalt mig var »god ernæring«.
Jeg var godt på vej til at blive talsmand for, at man skulle spise mere kød, mælk og æg for at fremme sundheden. Det var en logisk følge af min opvækst på kvægfarmen, og jeg var stolt af, at amerikansk kost var den bedste i verden. I disse bevidsthedsdannende år stødte jeg ofte på det tilbagevendende tema: vi spiste uden tvivl den »rigtige mad«, især masser af animalsk protein af høj kvalitet.
En stor del af min tidlige karriere tilbragte jeg med at arbejde med to af de mest giftige kemikalier, som nogensinde er blevet opdaget – dioxin og aflatoxin. I begyndelsen arbejdede jeg på MIT (Massachusetts Institute of Technology), hvor jeg blev sat på et mysterium i forbindelse med kyllingefoder. Millioner af kyllinger døde hvert år af et ukendt giftstof i deres foder, og jeg fik ansvar for at isolere og bestemme strukturen af dette kemikalie. Efter to og et halvt år lykkedes det mig at opdage dioxin, formodentlig det mest giftige kemikalie, man nogensinde har fundet. Dette kemikalie har siden vundet verdensomspændende opmærksomhed, især fordi det indgik som en del af plantegiften 2,4,5-T eller Agent Orange, som blev brugt til at afløve skove under Vietnamkrigen.
Hemmeligheden fra Filippinerne
Efter af jeg var holdt op på MIT og havde fået en fakultetsstilling på Virginia Tech, begyndte jeg at koordinere den tekniske assistance i forbindelse med et landsomfattende projekt i Filippinerne, som tog sig af fejlernærede børn. En del af projektet udviklede sig til en undersøgelse af den usædvanligt høje forekomst af leverkræft, normalt en voksen-sygdom, hos filippinske børn. Man antog, at høj indtagelse af aflatoxin, en svampegift fundet i jordnødder og majs, var årsag til problemet. Aflatoxin er blevet kaldt for et af de kraftigste carcinogener, som eksisterer.
I ti år var vores hovedformål i Filippinerne at forbedre ernæringstilstanden hos fattige børn, et projekt, der blev finansieret af The U. S. Agency for International Development. I den periode oprettede vi 110 selvhjælpscentre for ernæringsuddannelse over hele landet.
Hensigten med disse bestræbelser var ganske enkelt at sikre, at børnene fik så meget protein som muligt. Det var en udbredt forestilling, at en stor del af børns fejlernæring verden over skyldtes mangel på protein, især fra animalske fødevarer. Universiteter og regeringer verden over arbejdede på at mindske den formodede »protein-kløft« i udviklingslandene.
I løbet af dette projekt opdagede jeg imidlertid en hidtil skjult hemmelighed: De børn, som spiste en kost med det højeste protein-indhold, havde størst sandsynlighed for at få leverkræft! De var børn af de rigeste familier.
Den indiske undersøgelse
I det følgende blev jeg opmærksom på en forskningsrapport fra Indien, som fremlagde nogle yderst provokerende, men relevante resultater: De indiske forskere havde studeret to grupper af rotter. Den ene gruppe gav man det kræftfremkaldende aflatoxin samt et foder, som indeholdt 20 % protein, hvilket svarer til noget nær niveauet i vestlig kost. Den anden gruppe fik samme mængde aflatoxin, men her var der kun 5 % protein i foderet. Det utrolige var, at hvert eneste af de dyr, der havde fået 20 % protein, havde tegn på leverkræft, medens hvert eneste af de dyr, der havde fået 5 % protein, havde undgået leverkræft. Det var et 100-0-resultat, som ikke levnede mindste tvivl om, at kosten havde overtrumfet de kemiske carcinogener - oven i købet meget kraftige carcinogener - i kontrollen over kræften.
Disse oplysninger modsagde alt, hvad jeg havde lært. Det var kættersk at sige, at protein ikke var sundt, for ikke at sige at det fremmede kræft. Det var et afgørende øjeblik i min karriere. At begynde at undersøge et så kontroversielt spørgsmål så tidligt i min karriere var ikke et særligt klogt valg. Ved at rejse tvivl om protein og animalsk-baseret ernæring i det hele taget risikerede jeg at blive stemplet som kætter, også selv om jeg bestod prøven i »god videnskab«.
Men jeg har aldrig været meget for at følge spillets regler bare for at følge regler. Da jeg først havde lært at styre et hestespand eller en kvæghjord, at jage vilde dyr, at fiske i vores å og arbejde i marken, lærte jeg også, at selvstændig tænkning var en del af spillet. Når der opstod problemer langt ude i terrænet, blev jeg nødt til selv at finde ud af, hvad jeg skulle gøre. Det var ét stort klasselokale, hvilket enhver bondedreng kan fortælle dig. Og den følelse af selvstændighed har hængt ved lige til i dag.
Mine egne laboratorieforsøg
Derfor, stillet over for en vigtig beslutning, besluttede jeg mig for at påbegynde et dybtgående laboratorieforskningsprogram, som skulle udforske den rolle, som kost og ernæring, i særdeleshed protein, spillede for udviklingen af kræft. Mine kolleger og jeg var meget forsigtige med opstilling af vores hypoteser, meget omhyggelige med udformningen af vores metoder og konservative i tolkningen af vores resultater. Jeg valgte at gennemføre denne undersøgelse på et meget basalt videnskabeligt niveau, ved at studere de biokemiske detaljer i udviklingen af kræft. Det var vigtigt at forstå, ikke blot om, men også hvordan protein eventuelt kunne fremme kræft. Sådan ville vi få det bedste ud af det. Ved omhyggeligt at følge reglerne for korrekt videnskab, ville jeg blive i stand til at studere et provokerende emne uden at fremprovokere de refleksreaktioner, som altid opstår omkring radikale ideer. Efterhånden blev denne undersøgelse støttet gennem 27 år med betydelige beløb fra de mest anerkendte og ombejlede fonde (for det meste National Institute of Health (NIH), American Cancer Society og American Institute for Cancer Research). Derefter blev vores resultater gennemgået (for anden gang) med henblik på offentliggørelse i de bedste videnskabelige tidsskrifter.
Det vi fandt ud af, var chokerende. Lav-protein diæter hæmmede igangsættelsen af kræft med aflatoxin, uanset hvor meget af dette carcinogen vi tilsatte dyrenes foder. Og hvis kræften var sat i gang, blokerede lav-protein diæter også dramatisk for yderligere kræftudvikling. Med andre ord: de kræftfremkaldende virkninger af dette højt carcinogene kemikalie blev gjort ubetydelige takket være en lav-protein diæt. Faktisk viste diætens protein sig at have så kraftig effekt, at vi kunne slå kræftvæksten til og fra ved ganske enkelt at ændre på den mængde protein, dyrene fik at spise.
Endvidere: den mængde protein, vi fodrede dyrene med, var den samme som vi mennesker almindeligvis spiser. Vi brugte ikke ekstraordinære doser, hvilket ofte er tilfældet i lignende studier.
Men det var ikke alt. Vi opdagede, at det ikke var al slags protein, der havde denne virkning. Hvilken slags protein fremmede konsekvent og voldsomt kræftudviklingen? Kasein, som udgør op til 87 % af komælkens protein, fremmede alle stadier af kræftens udvikling. Hvilken slags protein fremmede ikke kræft, selv ikke ved høje niveauer? De sikre proteiner var fra planter, inklusive hvede og soja. Efterhånden som dette billede tegnede sig, blev det en stor udfordring for mig, og til sidst krakelerede en hel del af mine mest yndede forestillinger.
Kinaundersøgelsen
Men jeg lod det ikke blive ved disse forsøgsstudier med dyr. Jeg begyndte at organisere det mest omfattende forskningsprojekt vedrørende kost, livsstil og sygdomme, som nogensinde er blevet gennemført med mennesker i den biomedicinske forsknings historie. Det var et massivt foretagende bragt i stand gennem et samarbejde mellem Cornell universitet, Oxford universitet og Det kinesiske Akademi for Forebyggende Medicin. New York Times kaldte det »Epidemologiens Grand Prix«. Dette projekt undersøgte en bred vifte af sygdomme, kostvaner og livsstilsfaktorer i Kinas landdistrikter og senere i Taiwan. Projektet, som blev almindelig kendt som Kinaundersøgelsen, resulterede efterhånden i mere end 8000 statistisk signifikante sammenhænge mellem sygdomme og forskellige kostrelaterede faktorer.
Det der gjorde dette projekt særligt bemærkelsesværdigt er, at blandt de mange forbindelser, som er relevante mellem kost og sygdom, var der så mange, der førte til samme konklusioner: mennesker, der fortrinsvis levede af animalsk baseret kost, fik flest kroniske sygdomme. Selv indtagelsen af forholdsvis små mængder animalsk kost var forbundet med alvorlige konsekvenser. Mennesker, som fortrinsvis spiste plantebaseret kost, var sundere og mere tilbøjelige til at undgå sygdomme. Disse resultater kunne ikke ignoreres. Fra de første eksperimenterende forsøg med dyr vedrørende virkningerne af animalsk protein til dette massive studie af menneskers kostmønstre viste resultaterne sig at være entydige. Sundhedstilstanden hos mennesker, der spiste henholdsvis animalsk eller plantebaseret kost, var bemærkelsesværdig forskellig.
Andre forskeres resultater
Jeg stillede mig imidlertid ikke til tåls med resultaterne fra vores dyrestudier og det omfattende menneskestudie i Kina, hvor stort et indtryk de end gjorde. Jeg begyndte at indsamle andre forskeres resultater, og de viste sig at være nogle af de mest spændende forskningsresultater i de sidste 50 år.
Denne nyere forskning – som beskrives i Del II i denne bog – viser, at hjertesygdomme, diabetes og fedme kan standses og afvikles ved hjælp af en sund kost. Anden forskning viser, at forskellige kræftformer, autoimmune sygdomme, knoglesygdomme, nyresygdomme, syns- og hjerneforstyrrelser i alderdommen (som f.eks. kognitiv dysfunktion og Alzheimer's) på overbevisende måde er påvirket af den mad, vi spiser. Og det vigtigste: den kost, vi taler om, og som altså viser sig at kunne afvikle og/eller forebygge disse sygdomme, er den samme naturlige, plantebaserede kost, som jeg i løbet af mine laboratoriestudier og Kinaundersøgelsen opdagede kunne fremme optimal sundhed. De videnskabelige resultater er entydige.
Forvirring og misinformation
Men: til trods for styrken af disse informationer, til trods for det håb, denne viden skaber og til trods for det presserende behov, der eksisterer for en sådan forståelse af sammenhængen mellem ernæring og sundhed – så er folk stadig forvirrede. Jeg har venner med hjertesygdomme, som har resigneret og givet op og underkastet sig hvad de opfatter som en uundgåelig skæbne. Jeg har talt med kvinder, som er så skrækslagne for brystkræft, at de tænker på at få deres bryster, endog deres døtres bryster, opereret bort, som om det var den eneste mulighed for at mindske risikoen. Utroligt mange mennesker, jeg har mødt, er ført ud på et sidespor af sygdom, modløshed og forvirring med hensyn til deres helbred og hvad de kan gøre for at beskytte det.
Amerikanerne er forvirrede, og i denne bog fortæller jeg hvorfor. Svaret, som diskuteres i bogens Del IV, har at gøre med, hvordan oplysninger om sundhed og sygdom bliver produceret og kommunikeret ud, og med hvem der kontrollerer disse aktiviteter. Fordi jeg har arbejdet bag kulisserne i så mange år med at skabe og formidle sundhedsoplysning, har jeg set hvad der virkelig går for sig – og jeg er rede til at fortælle verden, hvad der er galt med dette system. Adskillelsen mellem regering, industri, videnskab og den medicinske verden er blevet udvisket. Forskellen mellem at skabe profit og fremme sundheden er blevet udvisket. Disse problemer inden for det etablerede system viser sig ikke som Hollywood-agtige korruptionsdramaer. Problemerne er langt mere subtile og langt mere farlige. Resultatet er enorme mængder af misinformation, for hvilke amerikanerne betaler dobbelt: de betaler skattepenge til forskning og de betaler skattepenge til et sundhedssystem, som behandler sygdomme, der i stort omfang kunne være forebygget.
Jeg håber, dit liv vil blive forandret
Hele denne historie, som begynder med min personlige baggrund og kulminerer i en ny forståelse af ernæring og sundhed, er emnet for denne bog. Efter at jeg havde tilbragt min tid på MIT og Virginia Tech og derefter kom tilbage til Cornell for tredive år siden, blev jeg betroet den opgave at integrere viden, teori og metoder fra kemi, biokemi, fysiologi og toksikologi til et nyt ernæringskursus på højt niveau. For seks år siden lancerede jeg et nyt valgfrit fagkursus på Cornell universitet, som jeg kaldte Vegetarisk ernæring. Det var det første kursus af sin slags i den amerikanske universitetsverden, og det er blevet langt mere populært, end jeg kunne have forestillet mig. Kurset fokuserer på sundhedsværdien i en plantebaseret kost.
Efter fire årtier med videnskabelig forskning, undervisning og politisk arbejde på samfundets højeste niveauer, føler jeg nu, at jeg på tilfredsstillende måde er i stand til at samarbejde disse forskellige fagområder til en overbevisende fortælling. Det har jeg gjort i mit seneste kursus, og mange af mine studenter kommer og fortæller mig, at deres liv er forandret til det bedre, når semestret er forbi.
Dette er, hvad jeg gerne vil gøre for dig. Jeg håber også for dig, at dit liv vil blive forandret.
Del I
Kinaundersøgelsen
Del I:
Påtrængende problemer, nødvendige løsninger
Den, som ikke kender til mad, hvordan kan han forstå menneskets sygdomme?
Hippokrates, lægekunstens fader (460-357 f.Kr.)
En gylden morgenstund i 1946, da sommeren gik på hæld og efteråret stod for døren, var det eneste, man kunne høre på min families mælkefarm – stilheden. Der var ingen larm fra forbipasserende biler og ingen flyvemaskiner, der brændte spor på himlen. Kun stilhed. Der var selvfølgelig sangfuglene, og køerne, og hanerne, som brød ind i ny og næ, men disse lyde understøttede kun stilheden, freden.
Jeg stod på første etage i vores lade med de enorme brune ladeporte vidt åbne, så solen kunne trænge ind. Jeg var 12 år og lykkelig. Jeg havde netop spist en ordentlig gang landlig morgenmad med æg, bacon, pølser, stegte kartofler og skinke samt et par glas sødmælk. Det var min mor, der havde tilberedt dette fantastiske måltid. Jeg havde bygget min appetit op siden kl. halv fem, da jeg var stået op for at malke køerne sammen med min far, Tom, og min bror, Jack.
Min far var dengang 45. Vi stod sammen i den stille sol. Han åbnede en 50-punds sæk med lucernefrø og hældte alle de små frø ud på ladens trægulv, og derefter åbnede han en æske, der indeholdt et fint, sort pulver. Dette pulver, forklarede han, var bakterier, som skulle hjælpe lucernen med at vokse. Bakterierne ville sætte sig på frøene og blive en del af plantens rødder under hele dens vækst. Min far, der kun havde gået i skole i to år, var stolt af at vide, at bakterierne hjalp lucernen med at omdanne luftens kvælstof til protein. Han forklarede, at protein var godt for køerne, som skulle spise det. Så vores arbejde den morgen var at blande bakterier og lucernefrø, før de skulle sås. Nysgerrig som altid spurgte jeg min far, hvorfor og hvordan det virkede. Han var glad for at forklare det, og jeg var glad for at få det at vide. Det var nyttig viden for en bondedreng.
17 år senere, i 1963, fik min far sit første hjerteanfald. Han var 61. Da han var 70, døde han af sit næste massive hjerteanfald. Jeg var sønderknust. Min far, der altid havde været sammen med os børn her ude i det stille landskab, og som havde lært os de ting, som jeg stadig værdsætter i mit liv, var borte.
I dag ved jeg, efter tiår med eksperimentel forskning i kost og sundhed, at den hjertesygdom, som dræbte min far, kan forebygges og endda kureres. Det er muligt at opnå et sundt hjerte og sunde blodårer uden livstruende kirurgi og uden potentielt dødbringende medicin. Mine studier har lært mig, at dette kan opnås ved ganske enkelt at spise den rigtige mad.
Denne bog handler om, hvordan mad kan ændre vores liv. Jeg har brugt hele min forsknings- og undervisningskarriere på at opklare det komplicerede mysterium, det er, at nogle bliver syge, mens andre forbliver sunde, og jeg ved nu, at det først og fremmest er vores mad, der bestemmer udfaldet. Og denne viden kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt. Vores sundhedssystem er alt for omkostningskrævende, det udelukker alt for mange mennesker og det fremmer ikke sundhed eller forebygger sygdom. Der er skrevet meget om, hvordan dette problem bør løses, men lidt har det hjulpet.
Er der nogen, der er syge?
Hvis du er mand i USA, har du iflg. American Cancer Society 47% risiko for at få kræft. Hvis du er kvinde, er du lidt bedre stillet, men du har stadig en enorm risiko på hele 38% for at få kræft i din levetid.1 Vores dødelighedstal for kræft er blandt de højeste i verden, og det er blevet værre og værre (figur 1.1). Trods mere end 30 år med massiv finansiering har »Krigen mod kræft« kun gjort små fremskridt.
Figur 1.1: Kræftdødelighed (pr. 100.000 mennesker)1
I modsætning til hvad mange tror, er kræft ikke et naturens lune. En sund kost og en sund livsstil kan forebygge de fleste kræftformer. Alderdommen kan og bør være fredfyldt og tryg.
Men kræft er kun en del af et større billede på sygdom og død i Amerika. Når vi ser os omkring, opdager vi en generelt dårlig helbredstilstand. F.eks. er vi i hastigt tempo ved at blive de tungeste mennesker på Jorden. Der er nu betydeligt flere overvægtige end sunde normalvægtige amerikanere, og som det kan ses på figur 1.2 er forekomsten af fedme steget i rasende tempo de sidste tiår.2
Figur 1.2: Procent af fede i befolkningen2
Iflg. National Center for Health Statistics kan næsten en tredjedel af alle voksne i dette land fra 20 år og opefter betegnes som fede.3 Normalvægtige har et BMI (body mass index) på mellem 18,5 og 24,9. Fra 25 til 29,9 betegnes man som overvægtig, og fra og med 30 som fed. På det seneste har man måttet indføre en ny kategori for folk, der kommer over 35: morbid fed. Man betragtes som fed, hvis man vejer mere end en tredjedel mere end normalvægtige. Lignende skræmmende tendenser forekommer hos børn helt ned til to år.
Figur 1.3: Hvad er fedme (begge køn)?
Men kræft og fedme er ikke de eneste epidemier, som kaster lange skygger hen over amerikanernes sundhed. Også forekomsten af diabetes er steget til hidtil usete højder. En ud af hver trettende amerikaner har nu diabetes, og antallet stiger fortsat. Hvis vi ikke indser kostens betydning, vil yderligere millioner af amerikanere uden at vide det udvikle diabetes med konsekvenser som blindhed, amputation, hjertesygdomme, nyresygdomme og for tidlig død. Til trods for dette er fastfood-restauranter, som serverer ernæringsmæssigt død mad, nu fast inventar i næsten enhver by. Vi spiser ude mere end nogensinde,4 og det skal gå hurtigt på bekostning af kvaliteten. Vi bruger mere og mere tid på TV, computer og videospil, og vi er mindre fysisk aktive.
Både diabetes og fedme er dog kun symptomer på dårlig sundhedstilstand i almindelighed. De eksisterer sjældent alene isoleret fra andre sygdomme og er ofte forløbere for mere alvorlige sundhedsproblemer som hjertesygdomme, kræft og slagtilfælde. To af de mest skræmmende statistikker viser, at diabetes blandt mennesker i 30-årsalderen er steget med 70% på mindre end 10 år og at procentdelen af fede mennesker næsten er fordoblet i de sidste 30 år. En sådan utrolig hurtig stigning i disse »signalsygdomme« blandt Amerikas unge og midaldrende befolkning varsler om en katastrofe i sundhedssystemet inden for de kommende tiår. Det kan blive en uoverkommelig byrde for et sundhedssystem, der allerede er overbelastet på utallige måder.
Diabetes statistik (husk noterne 5, 5, 6 og 7)
Men den mest udbredte dræbersygdom i vores kultur er ikke fedme, diabetes eller kræft. Det er hjertesygdom. Hjertesygdomme dræber en ud af tre amerikanere. Iflg. American Heart Association lider 60 millioner amerikanere af en eller anden form for hjerte/kar-sygdom, bl.a. højt blodtryk, slagtilfælde og hjerteinfarkt.8 Lige som jeg har du sikkert kendt nogen, som er død af hjertesygdom. Men siden min far døde af et hjerteanfald for mere end 30 år siden, er der fremkommet meget ny viden til forståelse af denne sygdom. Den mest dramatiske nye opdagelse er, at hjertesygdom kan forebygges og endog kureres med en sund kost.9-10 Mennesker, som ikke kan gennemføre de mest basale fysiske aktiviteter på grund af alvorlig angina pectoris, kan få et helt nyt liv ved blot at ændre på deres kost. Ved at tage denne revolutionerende viden til os, vil vi sammen kunne overvinde den farligste sygdom i dette land.
Hovsa... det var ikke meningen!
Et stigende antal amerikanere bliver ofre for kroniske sygdomme, og vi sætter vores lid til, at vores læger og sygehuse vil gøre alt, hvad de kan for at hjælpe os. Men desværre er både presse og retssale fulde af historier og sager, som viser os, at utilstrækkelig omsorg er blevet normen.
En af de mest respekterede stemmer i det medicinske miljø, Journal of the American Medical Association (JAMA), bragte i år 2000 en artikel af lægen Barbara Starfield, som viste, at lægefejl, fejlmedicinering og andre alvorlige hændelser i forbindelse med medicin og kirurgi dræber 225.400 mennesker hvert år (figur 1.5). Dette gør vores sundhedssystem til den tredjestørste årsag til dødsfald i USA, kun overgået af kræft og hjertesygdom (figur 4).12
Figur 4 (noter)
Figur 5 (noter)
Den sidste og største dødsårsag i denne gruppe er hospitalspatienter, som dør af den »skadelige, utilsigtede og uønskede virkninger af et lægemiddel«,15 som opstår ved normale doser.16 Selv når der anvendes godkendt medicin og korrekt medicinering, dør mere end 100.000 mennesker hvert år fra utilsigtede følger af den »medicin«, som skulle have givet dem deres gode helbred tilbage.15 I øvrigt viste samme rapport, som opsummerede og analyserede 39 enkelt-studier, at næsten 7% (en ud af femten) af alle hospitalspatienter har oplevet en alvorlig skadelig reaktion på medicin, som »kræver hospitalsindlæggelse, forlænger hospitalsopholdet, giver permanente handicaps eller medfører døden.«15 Dette omhandler mennesker, som tog deres medicin efter forskrifterne. Tallet omfatter ikke de ti tusinder af mennesker, som er blevet ofre for ukorrekt tildeling og brug af medicin. Det omfatter heller ikke alvorlige følger, som i forvejen er beskrevet som »mulige bivirkninger«, og heller ikke medicin, som ikke opfylder sit formål. Med andre ord: en ud af femten er et forsigtigt tal.
Hvis ernæring var bedre forstået, og forebyggelse og naturlige behandlingsformer var mere accepteret i det medicinske miljø, så ville vi ikke fylde så meget giftig og potentielt dødbringende medicin i vores kroppe. Vi ville ikke søge febrilsk efter ny medicin, som mildner symptomerne, men ofte intet gør ved de grundlæggende årsager til vores sygdomme. Vi ville ikke bruge vores penge på at udvikle, patentere og kommercialisere »mirakelpiller«, som ofte forårsager yderligere sundhedsproblemer. Det eksisterende sundhedssystem lever ikke op til sine løfter. Det er på tide vi begynder at tænke i bredere perspektiver på sundhed, perspektiver der omfatter korrekt forståelse og brug af sund ernæring.
Når jeg ser tilbage på det, jeg har oplevet, må jeg forfærdes over den måde, vi amerikanere dør på. Det sker ofte unødvendigt tidligt, smertefuldt og under store omkostninger.
En dyr grav
Vi betaler mere for vores sundhedssystem end noget andet land i verden (figur 1.6).
Vi brugte mere end 1 billion dollars på sundhedsvæsnet i 1997.17 Udgifterne til vores »sundhed« vokser nu så hurtigt ud af kontrol, at Health Care Financing Administration forudser, at dette system vil koste 16 billioner dollars i 2030.17 Omkostningerne har i den grad overhalet inflationen, at sundhedsvæsnet nu sluger en ud af hver syv dollars, som økonomien producerer (figur 1.7). Vi har oplevet en næsten 300% stigning i sundhedsudgifterne, som procent af bruttonationalproduktet, på mindre end 40 år! Hvad får vi for alle disse ekstra penge? Skaber de sundhed? Jeg siger nej, og mange seriøse kommentatorer er enige.
I 1998 blev sundhedstilstanden i 12 lande inklusive USA, Canada, Australien og adskillige vesteuropæiske lande sammenlignet på basis af 16 forskellige indikatorer for et effektivt sundhedsvæsen.19 De andre lande brugte gennemsnitligt kun halvt så mange penge pr. indbygger på sundhedsvæsnet, som USA gjorde. Er det ikke derfor rimeligt at forvente, at vores system er bedre end deres? Desværre, blandt disse 12 lande er USAs system ubetinget blandt de dårligste.11 I en anden analyse placerede World Health Organization USA som nr. 37 i verden med hensyn til et velfungerende sundhedssystem.20 Vores sundhedssystem er tydeligvis ikke det bedste i verden, selv om vi til overmål bruger flest penge på det.
Alt for ofte vil en amerikansk læge træffe sine beslutninger om behandling på baggrund af penge, ikke på baggrund af sundhed. Konsekvenserne af ikke at have nogen sygeforsikring har formodentlig aldrig være så skræmmende som nu, og tæt på 44 millioner amerikanere er ikke forsikrede.21 For mig er det uacceptabelt, at vi bruger flere penge på sundhed end noget andet land på denne planet og stadig har så mange millioner borgere uden adgang til grundlæggende sundhedspleje.
Ud fra tre perspektiver - forebyggelse, effektivitet og økonomi - har vi et dybt problematisk sundhedssystem. Men det er ikke blot et spørgsmål om tal og statistikker. Mange af os har tilbragt forfærdelige stunder på hospitaler eller plejehjem, hvor vi har set en af vore kære bukke under for sygdom. Måske har du selv været patient og har førstehåndskendskab til, hvor elendigt dette system sommetider fungerer. Er det ikke paradoksalt, at det system, som skulle helbrede os, alt for ofte skader os?
Vi må mindske forvirringen
Folk har brug for at kende sandheden. De har brug for at vide, hvad vi har opdaget gennem vores forskning. Folk skal vide, hvorfor det er unødvendigt at være syg, hvorfor alt for mange af os dør alt for tidligt trods de mange milliarder, der gives ud til forskningen. Løsningen er enkel og billig. Svaret på den amerikanske sundhedskrise ligger i den mad, vi vælger at putte i munden hver dag. Så enkelt er det.
Mange af os tror, vi ved en masse om ernæring, men det gør vi ikke. Vi har en tilbøjelighed til at hoppe på den ene modediæt efter den anden. Vi afviser forarget mættet fedt, smør eller kulhydrater og hylder begejstret E-vitaminer, calciumtilskud, aspirin eller zink, og vi bruger masse af energi og kræfter på at skaffe os specielle og eksotiske fødevarer, som om det vil åbenbare den hemmelige vej til sundhed. Alt for ofte sejrer myterne over virkeligheden. Måske husker du det protein-hysteri, der greb nationen sidst i 1970erne. Her blev det lovet, at man kunne tabe sig ved at erstatte rigtig mad med en proteindrik. I løbet af ganske kort tid døde næsten 60 kvinder af denne diæt. I nyere tid er millioner af mennesker hoppet på forskellige proteinrige og fedtrige kostformer baseret på bøger som Dr. Atkins' New Diet Revolution, Protein Power og The South Beach Diet. Der er flere og flere vidnesbyrd om, at disse moderne proteinmanier påfører folk en lang række alvorlige sundhedsskader. Det vi ikke ved - det vi ikke forstår - om ernæring, kan virkelig skade os.
Jeg har kæmpet mod denne offentlige forvirring i mere end tyve år. I 1998 blev jeg kaldt ind for U.S. Senate Governmental Affairs Committee, hvis formand var senator John Glenn, for at afgive min mening om, hvorfor offentligheden er så forvirret omkring kost og ernæring. Efter nøje at have undersøgt dette emne både før og efter dette møde kan jeg med sikkerhed sige, at en af hovedårsagerne til denne forvirring er følgende: alt for ofte koncentrerer vi forskere os om detaljerne, mens vi ignorerer den større sammenhæng. F.eks. retter vi vores kræfter og håb mod ét enkelt næringsstof ad gangen, hvad enten det er A-vitaminer mod kræft eller E-vitaminer mod hjerteanfald. Vi overforenkler og ser bort fra naturens uendelige kompleksitet. Hvis man forsøger at udlede brede konklusioner om kost og sundhed ud fra forskning i små bitte biokemiske stoffer i maden, vil det ofte føre til modstridende resultater. Og modstridende resultater fører til forvirrede forskere og politikere og til en mere og mere forvirret offentlighed.
En ny og anderledes recept
De fleste af de forfattere, der skriver populære »kost- og ernæringsbøger«, påstår at være forskere, men jeg har ikke bemærket, at deres »forskning« omfatter originale, professionelt udviklede eksperimenter. De har ikke opstillet og udført videnskabelige undersøgelser, som er blevet kontrolleret af kolleger eller medarbejdere. De har ingen eller kun få udgivelser i forskerbedømte videnskabelige tidsskrifter, de har stort set ingen formel uddannelse i ernæringsvidenskab, de er ikke medlem af noget professionelt forskningsselskab, og de har ikke selv optrådt som bedømmere af andres artikler. Ikke desto mindre udvikler de ofte yderst lukrative produkter og projekter, som fylder deres lommer med penge, mens deres læsere står tilbage med endnu en kortlivet og ubrugelig modediæt.
Hvis du kender lidt til »sund kost«-bøgerne i boghandelen, så har du sikkert hørt om Dr. Atkins' New Diet Revolution, The South Beach Diet, Sugar Busters, The Zone eller Eat Right for Your Type osv. Det er den slags bøger, som har gjort sundhedsoplysning mere forvirrende og vanskeligere at forstå. Hvis ikke du lider af træthed og forstoppelse eller er halvvejs død af sult pga. disse hurtige pseudo-løsninger, så er du ved at blive bims af at tælle kalorier og udmåle kulhydrater, protein og fedt. Men hvad er egentlig problemet? Er det fedt? Er det kulhydrater? Hvilken sammensætning af næringsstoffer giver størst vægttab? Er korsblomstrede grøntsager godt for min blodtype? Tager jeg de rigtige kosttilskud? Hvor meget C-vitamin har jeg brug for hver dag? Er jeg i ketose? Hvor mange gram protein har jeg brug for?
Jeg tror, du har forstået det. Det dér har intet med sundhed at gøre. Det er modediæter, som samler de værste sider af lægevidenskab, forskning og populærmedier.
Hvis du kun er interesseret i en 2-ugers kostplan for vægttab, så er denne bog ikke noget for dig. Jeg appellerer til din intelligens, ikke til din evne til at følge en opskrift eller kostplan. Jeg vil derimod tilbyde dig en mere seriøs og givende måde at anskue sundhed på. Jeg har en opskrift på optimal sundhed, som er enkel, let at følge og giver mere udbytte end medicin eller kirurgi, og den er uden bivirkninger. Denne recept er ikke bare en kostplan. Den kræver ikke daglige skemaer eller kalorietælling, og den skal ikke tjene mine økonomiske interesser. Men det vigtigste er, at der er overvældende videnskabelig støtte for denne plan. Det handler om at ændre den måde, du spiser og lever på, og om den exceptionelle sundhed, som bliver resultatet.
Og hvad er så min opskrift på et godt helbred? Kort fortalt handler det om de mangfoldige sundhedsfordele ved at spise en plantebaseret kost, og om de stort set upåagtede sundhedsskadelige virkninger ved animalske fødevarer, inkl. alle typer af kød, mælkeprodukter og æg. Jeg startede ikke ud med forudfattede meninger, filosofiske eller andre, for at skulle bevise plantekostens velsignelser. Jeg begyndte fra den modsatte ende: som en kødelskende mælkebonde i mit privatliv og som en »systemvenlig« forsker i mit arbejdsliv. Jeg beklagede mig endog ofte over indstillingen hos vegetarer blandt de lægestuderende, som jeg underviste i ernæring og biokemi.
Min eneste interesse her er klart og tydeligt at gøre rede for den videnskabelige baggrund for mine synspunkter. Ændring og vedligeholdelse af spisevaner vil kun kunne gennemføres, hvis folk har forstået forskningsresultaterne og oplevet sundhedsfordelene. Der er mange grunde til, hvad folk vælger at spise, og overvejelser om sundhed er kun én af dem. Min opgave er kun at præsentere de videnskabelige resultater på en forståelig måde. Resten er op til dig.
Det videnskabelige grundlag for mine synspunkter er hovedsageligt empirisk, opnået gennem observationer og målinger. Det er ikke illusorisk, hypotetisk eller anekdotisk. Det er anerkendte forskningsresultater. Det er den slags videnskab, som lægevidenskabens fader, Hippokrates, hyldede for 2400 år siden, da han sagde: »Der er i realiteten to muligheder: at vide og at tro man ved. At vide er videnskab. At tro man ved, er uvidenhed.« Min hensigt er at vise dig, hvad jeg ved.
Meget af det videnskabelige grundlag kommer fra befolkningsundersøgelser, som jeg selv og mine elever og kolleger i min forskningsgruppe har foretaget. Disse undersøgelser var meget forskellige, både med hensyn til udformning og formål. De omfattede en undersøgelse af leverkræft hos børn i Filippinerne og af deres indtag af skimmelgiften aflatoksin,22, 23 et landsdækkende program for selvhjælpscentre for kostvejledning af fejlernærede børn i Filippinerne,24 en undersøgelse af kostfaktorer, som påvirker knogletæthed og knogleskørhed hos 800 kvinder i China,25-27 en undersøgelse af biomarkører, som ses i forbindelse med fremkomsten af brystkræft,28, 29 og en omfattende og landsdækkende undersøgelse af kost- og livsstilsfaktorer forbundet med sygdomsdødelighed i 170 landsbyer i Kina og Taiwan (kendt som The China Study, Kinaundersøgelsen).30-33
Disse meget forskelligartede undersøgelser handlede om sygdomme, man mente var relaterede til forskellige kostvaner, og de åbnede derfor mulighed for omfattende undersøgelser af sammenhænge mellem kost og sygdom. Kinastudiet, som jeg stod i spidsen for, begyndte i 1983 og er stadig i gang.
Ud over disse befolkningsundersøgelser stod jeg også for et 27 års forskningsprogram, hvor vi udførte dyrestudier i laboratorium. Denne forskning, som begyndte sidst i 1960erne og blev støttet af National Institutes of Health (NIH), gik i dybden med at undersøge sammenhænge mellem kost og kræft. Vores resultater, som blev offentliggjort i de bedste videnskabelige tidsskrifter, satte spørgsmålstegn ved den hidtil gældende forståelse af årsagerne til kræft.
Da det hele var overstået, havde mine kolleger og jeg modtaget en støtte, der svarer til 74 års forskning. Dette gennemførte vi imidlertid på mindre end 35 år, da vi altid havde flere forskningsprogrammer kørende på en gang. På baggrund af denne forskning har jeg skrevet eller været medforfatter på mere end 350 videnskabelige artikler. Utallige
Fremtidens løfter/Løfter for fremtiden/En lovende fremtid
Vi må begynde nu
Det er på tide, vi rejser os, renser luften og tager kontrol over vores sundhed og helbred.
Plantemad betyder en alsidig, fiberrig fedt-, sukker- og saltfattig plantekost uden animalske produkter og uden raffinerede produkter - plus motion og solskin. Plantemad er den naturlige måde at spise på, som passer til menneskekroppens biologiske behov. Du bliver automatisk sund, rask og energisk, når du spiser plantemad og dyrker lidt motion. Du hjælper og beskytter også dyrene og naturen, når du spiser plantemad. Læs mere:
|
|