Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Køer og mennesker

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2011. Oversat efter Will Tutlle: Cows: Herbivores or omnivores? Originalartikel (3.11.2011) her...

 

Det er glædeligt at se, at »Occupy Wall Street«-demonstranterne har inkluderet de omfattende industrielle dyremishandlinger på deres liste over grusomheder, som bliver begået af selskaber, der har overtaget vores regeringer:

 

»De har forgiftet fødevareforsyningen ved uagtsomhed, og de har undermineret landbrugssystemet gennem monopolisering. De har profiteret af tortur, indespærring og grusom behandling af utallige dyr, og de skjuler bevidst denne praksis.«

 

Dødens søvn

 

Flere og flere mennesker er ved at vågne og få øjnene op for den udbredte korruption og ulighed, som er ødelæggende for vores økonomiske, statslige, miljømæssige og kulturelle velfærd. Jeg har derfor fundet det yderst oplysende at kigge dybt ind i vores madvaner og deres enorme konsekvenser, som påvirker alle aspekt af vores liv. Som jeg diskuterer i min bog »The World Peace Diet«: vores uvilje til individuelt og kollektivt at erkende og tage ansvar for den massive vold, der er resultatet af vores madvalg, er vores blinde plet som samfund. Vores praksis med slaveri, grusomhed og terror over for millioner af dyr, der holdes i fangenskab og dræbes dagligt for at skaffe mad til mennesker, bidrager også til vores egen undertrykkelse og død. Jeg tror, det er nødvendigt at vågne op fra den søvngængeragtige og socialt pålagte praksis med at spise kød og mejeriprodukter. Det er den afgørende forudsætning for at skabe et nyt kulturelt fundament, hvor lighed, harmoni, retfærdighed og frihed er muligt.

 

At købe og spise animalske fødevarer er en adfærd, der er i dyb modstrid med vores interesser på alle niveauer, og et stigende antal mennesker er efterhånden ved at indse, at kød og mælkeprodukter ikke blot skader vores fysiske helbred, men også er ødelæggende for vores miljømæssige, psykologiske, åndelige og kulturelle helbred. Men som »Occupy Wall Street«-erklæringen antyder, så er animalsk landbrug velegnet til effektivt at koncentrere magt og rigdom i hænderne på den elite af kommercielle interesser, der styrer det militær-industrielle-kød-medicin-medie-kompleks, som profiterer enormt af sygdom, miljøødelæggelse og krig.

 

At spise som en ko...

 

På dette punkt er vores kulturelle situation som mennesker en parallel til det, der sker på en typisk malkekvægsbedrift eller fabrikskvægfarm. Det kritiske spørgsmål er her: er køer planteædere eller altædende? De er helt sikkert planteædere! Vi ved alle, at køerne har et fordøjelsessystem, der er specielt beregnet til at de spiser græs. De udviklede sig ved at spise på denne måde i millioner af år på Centralasiens græsstepper. Men i dag er deres kost helt anderledes. Deres ejere »beriger« deres kost med majs, soja, hvede og andre kornsorter med henblik på at øge vægt og kødmængde, øge mælkeproduktionen og øge fortjenesten. Denne kost er unaturlig og giver køerne fordøjelsesbesvær samt udvikler unaturlige tarmbestande af giftige E. Coli bakterier, som gør tusindvis af mennesker syge og dræber hundredvis af forbrugere hvert år.

 

Men spørgsmålet går langt videre end dette. Ud over det med kornsorterne har agroindustriens forskere for længst opdaget, at ved at fodre køerne med animalsk protein, mættet fedt og kolesterol kan man dramatisk forøge mælkeproduktion og vægt og som følge deraf også profitten. Resultatet er, at køerne nu i årtier er blevet rutinemæssigt fodret med en kost bestående ikke af græs, men af korn, der er »beriget« med slagteriaffald bestående af kød og organer fra fisk, høns, kalkuner, svin - samt andre dyr, som f.eks. de millioner af hunde og katte, der aflives hvert år, og de trafikdræbte dyr og andre dyrekadavere, der indsamles af myndighederne. Udover at fodre køer og stude med alt dette kød fra andre arter er de typisk blevet fodret med hakket slagteriaffald fra andre køer (indre organer, nerver, hjerne, øjne, osv.), hvilket reelt gør køerne ikke bare til kødædere men også til kannibaler. Denne rutinemæssige industripraksis blev angiveligt stoppet tilbage i 90'erne, da det blev opdaget, at det kunne forårsage dødelig kogalskab (Creutzfeldt-Jakob sygdom) hos mennesker, der spiste oksekød. Men vi ved, at i dag spiser køer (samt får, geder, svin og andre klart planteædende dyr) enorme mængder af kød, fordi det øger overskuddet for fødevareindustriens ejere og operatører samt for banker og finansinstitutioner, der investerer i dette system.

 

Køer spiser pligtskyldigt, hvad de bliver fodret med, selvom det giver dem fordøjelsesbesvær, kræftsvulster og mange andre problemer. Deres ejere fodrer kvæget med fiskemel, slagteriaffald og andre animalske »fødevarer«, ikke fordi det er i køernes interesse, men fordi de udnytter køerne og bruger dem til egne formål. De tvinger også mange forskellige typer af narkotika, kemikalier og antibiotika i køerne, igen ikke af hensyn til køerne selv, men fordi det er i deres interesse som ejere og investorer, da det øger produktiviteten og overskuddet. Ironisk nok dør alle produktionskøer meget unge: kødkvæg og stude efter omkring 18 til 24 måneder, og malkekøer efter omkring fire eller fem år. Selvom de i naturen ville leve i 25 år, dør de nu på slagterierne hængende på hovedet i det ene ben, stukket i halsen og blødende til døde, dræbt af deres ejere for profittens skyld og af forbrugerne for kødets, mælkens og skindets skyld.

 

Køer og mennesker

 

Har køerne nogen som helst mistanke om, at de bliver hensynsløst udnyttet eller at kødet i deres kost er giftigt og en del af denne udnyttelse? Har de mistanke om, at de bliver fodret med kød, fordi det gavner deres udbyttere? Efter at have været vant til at spise kød i så mange generationer må køerne nødvendigvis synes, at det er deres naturlige føde. Hvordan kan de vide andet?

 

Prøv nu at læse ovenstående afsnit igen og erstat ordet »køerne« med ordet »folk«.

 

Det farmaceutisk-medicinske industrikompleks haler milliarder af dollars ud af folk, der spiser en kost med højt indhold af kød, mejeriprodukter og æg – mennesker, der lider af og køber lægemidler til behandling af de sygdomme, de pådrager sig ved at spise disse fødevarer: hjertesygdomme, kræft, gigt, diabetes, slagtilfælde, fedme, knogleskørhed, nyresygdom, leversygdom, autoimmune sygdomme og så videre. Den samme branche henter endnu større overskud fra folk, der spiser fødevarer, som stammer fra dyr, der lider frygteligt under terroren, frustrationen og smerten i det moderne animalske fangenskabs-helvede. At spise mad, der i sig rummer dyrenes depression, angst og søvnløshed, får ironisk nok folk til at bruge milliarder til psykiatrisk medicin for at bekæmpe de samme sygdomme, som vi har påtvunget de dyr, vi spiser. Ved at medicinere både dyr og mennesker fråser det farmaceutisk-medicinske kompleks i lidelse og sygdom med henblik på at samle enorme profitter, der yderligere gør det muligt for dem at kontrollere statslige sundhedsorganer, medierne og offentligheden. Dette er analogt med det militær-industrielle kompleks, som profiterer af overskud fra krige og politikker, der lever af fremmedgjorte, frustrerede mennesker, analogt med de magtfulde finansielle selskaber, som stjæler folks hjem og velstand, og analogt med mejeriselskaberne, som stjæler køernes kalve og deres mælk.

 

Vågn op

 

Vi kan frigøre os selv, hvis vi vågner op fra den kulturelle fødevaretrance og dens officielle historiefortælling: at kød og mælkeprodukter er naturlige for os at spise. Ved at skifte til en plantebaseret kost uden animalske produkter frigør vi dyrene, naturens økosystemer og os selv fra at være slavebundet af de officielle madmyter. Og ved at frigøre andre, vil vi selv opnå frihed. Ved at sætte spørgsmålstegn ved de officielle fødevaremyter og blive vegetarer og derefter veganere åbner vi en dør og bliver bevidste om vores formål her på denne smukke planet Jorden, og vi bliver i stand til at skabe en ny verden af lighed, frihed og harmoni.

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node