Joel Fuhrman:
Bær og kirsebær
|
(Denne artikel er under redigering... for ikke at sige, at den ligger død...)
Råvarer
Oversigt over kendte og mindre kendte råvarer: næringsindhold, brug, fiduser m.m.
1 FRUGT OG BÆR
Kan dyrkes i Norden:
Blommer
Blåbær
Brombær
Hindbær
Hyldebær
Jordbær
Kirsebær
Mirabeller
Morbær
Multebær
Pærer
Ribs
Solbær
Stikkelsbær
Stikkelsbærkiwi
Tranebær
Tyttebær
Vindruer
Æbler
Kan dyrkes i drivhus i Norden:
Ferskner
Figner
Meloner
Vindruer
Må importeres:
Abrikoser
Ananas
Appelsiner
Avocado
Bananer
Cherimoya
Citroner
Clementiner
Dadler
Granatæbler
Grapefrugt
Kiwi
Limefrugt
Mandariner
Mango
Nektariner
Oliven
Papaya
Rosiner
Sharon
2 GRØNTSAGER
Agurk
Artiskok
Asiatiske bladgrøntsager (tat soi, mibuna, sareptasennep, shungiku, kinakål m.fl.)
Asparges
Aubergine
Bambusskud
Bladbede
Bladsalater (romainesalat, endivie, escarole, iceberg, hovedsalat, rucola osv.),
Bladselleri
Blomkål
Broccoli
Brøndkarse
Bønner, grønne
Bønnespirer
Champignon
Daikonblade
Dild
Edamame (frosne grønne sojabønner)
Feldsalat (vårsalat)
Fennikel
Forårsløg
Glaskål
Græskar
Grønkål
Gulerod
Havrerod
Hestebønner
Hokkaido
Hovedkål (hvidkål, rødkål, spidskål, savoykål)
Hvidløg
Jordskok
Kartofler
Kastanjer, ægte
Kinesisk purløg
Koriander
Kålrabi
Løg (gule, røde, hvide...)
Majroe
Majroeblade
Majs
Mælkebøtteblade
Okra
Pak choi
Pastinak
Peberfrugt (rød, gul, grøn...)
Peberrod
Persille
Persillerod
Pibeløg
Porre
Purløg
Radicchio
Radiser
Ramsløgblade
Rosenkål
Rødbede
Rødbedeblade
Selleri, knold-
Skalotteløg
Skorzonerrod
Spinat
Squash, sommer
Squash, vinter
Sukkerærter
Svampe
Sødkartoffel
Tomater
Lycopen
Vandkastanje
Vinterportulak
Voksbønner
Ærter
3 BÆLGFRUGTER (BØNNER, LINSER OG ÆRTER)
Azukibønner
Brune bønner
Gule ærter
Hvide bønner
Kidneybønner
Kikærter
Limabønner
Linser, grønne
Linser, røde
Linser, sorte
Mungbønner
Pintobønner
Sojabønner
Sorte bønner
Sortøjebønner
4 FULDKORN
Vi spiser kun fuldkorn, dvs. de oprindelige, uraffinered korn med kim, skaldele og det hele. Ikke hvidt mel, ikke hvide polerede ris etc., dvs. ikke raffinerede kornprodukter, hvor de fleste næringsstoffer er fjernet. Så når der på denne hjemmeside står f.eks. hvede, ris eller pasta, menes der fuldkornshvede, brune ris og fuldkornspasta.
Amaranth En af inkaernes hellige kornsorter. Blev forbudt af de spanske erobrere, fordi den indgik i inkaernes hellige seremonier. Meget næringsrig med bl.a. stort indhold af proteiner og mineraler. Er egentlig ikke en kornsort, men fungerer som sådan. Indeholder ikke gluten. Koges og bruges ligesom ris. Kan bruges som tilbehør, i sammenkogte retter, gryderetter og i bagværk. Fås i hele korn og som mel. Bladene kan bruges i salater, supper og stuvninger.
Boghvede Er trods navnet heller ikke en kornsort og har intet med hvede at gøre. Indeholder ikke gluten. Fås som hel, knækket, flager og mel. Kan bruges til grød (hel eller knækket), i müsli (flager), i pandekager og brød (mel) m.m. Link
Bulgur Hvede, som er knækket, kogt og tørret. Indeholder gluten. Bruges som tilbehør eller i salater. Hurtig tilberedning: Overhældes med kogende vand og står et kvarter. Kan også dampes.
Byg Basiskost for gladiatorerne i det gamle Rom. Indeholder gluten. Fås som hel, som perlebyg, som knækket byg, som bygflager og som mel. Bruges som tilbehør og grød (hel eller knækket), i salater (perlebyg), i müsli og i brød.
Couscous Hvede, som er knækket og kogt og presset til små kugler. Bruges som ris. Hurtig tilberedning: Overhældes med kogende vand og står et kvarter. Kan også dampes.
Havre Indeholder ikke gluten fra naturens side, men er i produktionssystemet blevet forurenet med gluten. Det er dog muligt at købe glutenfri havre, bl.a. fra Aurion. Fås som hele korn, som knækket havre, som havregryn (flager) og som havremel.
Hirse Glutenfri. Koges og bruges som ris. Fås som hel hirse, hirseflager og mel. Kan bruges som tilbehør, til grød, til müsli, til bagning og til hirsefrikadeller og postejer.
Hvede Indeholder gluten.
Kamut En gammel hvedesort, formodentlig fra Egypten. Indeholder gluten i mindre mængder end alm. hvede, og nogle allergikere kan tåle den. Bageværdien er ikke så god. Dyrkes oftest økologisk og sælges som regel som fuldkorn. De hele korn kan koges og bruges som tilbehør og i salater. Kaldes også kæmpedurum, da den er i slægt med durum. Kamut er et kommercielt handelsnavn, egentlig hedder kornsorten khorasan.
Majs Glutenfri. Majskornene betragtes og bruges som en grøntsag, men fås også som flager (cornflakes) til morgenmad og som mel til brød og majsstivelse. Popcorn er lavet af en anden type majs.
Quinoa Ikke en kornsort, glutenfri. Har nogenlunde samme egenskaber som amaranth. Fås hel, i flager og som mel. Der findes også en rød variant. De hele »korn« kan koges og bruges som tilbehør og i salater, og flagerne er gode til morgenmad.
Ris Glutenfri. Varianter: Brune ris, røde ris, sorte ris, vilde ris. Også jasminris og basmatiris fås i en fuldkornsudgave. Fås som hele ris, risflager og rismel.
Rug Indeholder gluten.
Spelt En gammel form for hvede. Giver en god smag. Har bedre bageevne end moderne hvede, fordi den indeholder lidt mere gluten. De hele korn kan koges og bruges som tilbehør og i salater.
Teff Etiopisk kornsort. Glutenfri.
5 NØDDER, FRØ OG KERNER
Cashewnødder
Græskarkerner
Hasselnødder
Hørfrø
Macadamianødder
Mandler
Paranødder
Pecannødder
Pinjekerner
Sesamfrø
Valnødder
6 KRYDDERURTER OG KRYDDERIER
Timian
Oregano
Merian
Basilikum
Salvie
Estragon
Rosmarin
Laurbærblade
Karry
Gurkemeje
Paprika
Peber
Cayennepeber
Chilipulver
Koriander
Spidskommen
Garam Masala
Muskatnød
Kanel
Stødt nellike
Allehånde
Kardemomme
7 DRIKKEVARER
Vand
Urtethe
Grøntsagssaft
Frugtsaft
Kornkaffe
Juice
Smoothies
Sojamælk
Sojachokolademælk
Sojafløde
Sojayoghurt
Rismælk
Risfløde
Soja/rismælk
Rismælk m/hasselnød
Hasselnødmælk
Mandelmælk
Quinoamælk
Hampemælk
Havremælk
Havrefløde
Se også artiklen Næringsindhold
|
|