Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

Joel Fuhrman:

Bær og kirsebær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Denne artikel er under redigering... for ikke at sige, at den ligger død...)

 

Råvarer

Oversigt over kendte og mindre kendte råvarer: næringsindhold, brug, fiduser m.m.

 

 

 

1 FRUGT OG BÆR

 

Kan dyrkes i Norden:

 

Blommer

 

Blåbær

 

Brombær

 

Hindbær

 

Hyldebær

 

Jordbær

 

Kirsebær

 

Mirabeller

 

Morbær

 

Multebær

 

Pærer

 

Ribs

 

Solbær

 

Stikkelsbær

 

Stikkelsbærkiwi

 

Tranebær

 

Tyttebær

 

Vindruer

 

Æbler

 

 

Kan dyrkes i drivhus i Norden:

 

 

Ferskner

 

Figner

 

Meloner

 

Vindruer

 

 

Må importeres:

 

 

Abrikoser

 

Ananas

 

Appelsiner

 

Avocado

 

Bananer

 

Cherimoya

 

Citroner

 

Clementiner

 

Dadler

 

Granatæbler

 

Grapefrugt

 

Kiwi

 

Limefrugt

 

Mandariner

 

Mango

 

Nektariner

 

Oliven

 

Papaya

 

Rosiner

 

Sharon

 

 

2 GRØNTSAGER

 

Agurk

 

Artiskok

 

Asiatiske bladgrøntsager (tat soi, mibuna, sareptasennep, shungiku, kinakål m.fl.)

 

Asparges

 

Aubergine

 

Bambusskud

 

Bladbede

 

Bladsalater (romainesalat, endivie, escarole, iceberg, hovedsalat, rucola osv.),

 

Bladselleri

 

Blomkål

 

Broccoli

 

Brøndkarse

 

Bønner, grønne

 

Bønnespirer

 

Champignon

 

Daikonblade

 

Dild

 

Edamame (frosne grønne sojabønner)

 

Feldsalat (vårsalat)

 

Fennikel

 

Forårsløg

 

Glaskål

 

Græskar

 

Grønkål

 

Gulerod

 

Havrerod

 

Hestebønner

 

Hokkaido

 

Hovedkål (hvidkål, rødkål, spidskål, savoykål)

 

Hvidløg

 

Jordskok

 

Kartofler

 

Kastanjer, ægte

 

Kinesisk purløg

 

Koriander

 

Kålrabi

 

Løg (gule, røde, hvide...)

 

Majroe

 

Majroeblade

 

Majs

 

Mælkebøtteblade

 

Okra

 

Pak choi

 

Pastinak

 

Peberfrugt (rød, gul, grøn...)

 

Peberrod

 

Persille

 

Persillerod

 

Pibeløg

 

Porre

 

Purløg

 

Radicchio

 

Radiser

 

Ramsløgblade

 

Rosenkål

 

Rødbede

 

Rødbedeblade

 

Selleri, knold-

 

Skalotteløg

 

Skorzonerrod

 

Spinat

 

Squash, sommer

 

Squash, vinter

 

Sukkerærter

 

Svampe

 

Sødkartoffel

 

Tomater

   Lycopen

 

Vandkastanje

 

Vinterportulak

 

Voksbønner

 

Ærter

 

 

3 BÆLGFRUGTER (BØNNER, LINSER OG ÆRTER)

 

Azukibønner

 

Brune bønner

 

Gule ærter

 

Hvide bønner

 

Kidneybønner

 

Kikærter

 

Limabønner

 

Linser, grønne

 

Linser, røde

 

Linser, sorte

 

Mungbønner

 

Pintobønner

 

Sojabønner

 

Sorte bønner

 

Sortøjebønner

 

 

4 FULDKORN

Vi spiser kun fuldkorn, dvs. de oprindelige, uraffinered korn med kim, skaldele og det hele. Ikke hvidt mel, ikke hvide polerede ris etc., dvs. ikke raffinerede kornprodukter, hvor de fleste næringsstoffer er fjernet. Så når der på denne hjemmeside står f.eks. hvede, ris eller pasta, menes der fuldkornshvede, brune ris og fuldkornspasta.

 

Amaranth  En af inkaernes hellige kornsorter. Blev forbudt af de spanske erobrere, fordi den indgik i inkaernes hellige seremonier. Meget næringsrig med bl.a. stort indhold af proteiner og mineraler. Er egentlig ikke en kornsort, men fungerer som sådan. Indeholder ikke gluten. Koges og bruges ligesom ris. Kan bruges som tilbehør, i sammenkogte retter, gryderetter og i bagværk. Fås i hele korn og som mel. Bladene kan bruges i salater, supper og stuvninger.

 

Boghvede  Er trods navnet heller ikke en kornsort og har intet med hvede at gøre. Indeholder ikke gluten. Fås som hel, knækket, flager og mel. Kan bruges til grød (hel eller knækket), i müsli (flager), i pandekager og brød (mel) m.m. Link

 

Bulgur  Hvede, som er knækket, kogt og tørret. Indeholder gluten. Bruges som tilbehør eller i salater. Hurtig tilberedning: Overhældes med kogende vand og står et kvarter. Kan også dampes.

 

Byg  Basiskost for gladiatorerne i det gamle Rom. Indeholder gluten. Fås som hel, som perlebyg, som knækket byg, som bygflager og som mel. Bruges som tilbehør og grød (hel eller knækket), i salater (perlebyg), i müsli og i brød.

 

Couscous  Hvede, som er knækket og kogt og presset til små kugler. Bruges som ris.  Hurtig tilberedning: Overhældes med kogende vand og står et kvarter. Kan også dampes.

 

Havre  Indeholder ikke gluten fra naturens side, men er i produktionssystemet blevet forurenet med gluten. Det er dog muligt at købe glutenfri havre, bl.a. fra Aurion. Fås som hele korn, som knækket havre, som havregryn (flager) og som havremel.

 

Hirse  Glutenfri. Koges og bruges som ris. Fås som hel hirse, hirseflager og mel. Kan bruges som tilbehør, til grød, til müsli, til bagning og til hirsefrikadeller og postejer.

 

Hvede  Indeholder gluten.

 

Kamut  En gammel hvedesort, formodentlig fra Egypten. Indeholder gluten i mindre mængder end alm. hvede, og nogle allergikere kan tåle den. Bageværdien er ikke så god. Dyrkes oftest økologisk og sælges som regel som fuldkorn. De hele korn kan koges og bruges som tilbehør og i salater. Kaldes også kæmpedurum, da den er i slægt med durum. Kamut er et kommercielt handelsnavn, egentlig hedder kornsorten khorasan.

 

Majs  Glutenfri. Majskornene betragtes og bruges som en grøntsag, men fås også som flager (cornflakes) til morgenmad og som mel til brød og majsstivelse. Popcorn er lavet af en anden type majs.

 

Quinoa  Ikke en kornsort, glutenfri. Har nogenlunde samme egenskaber som amaranth. Fås hel, i flager og som mel. Der findes også en rød variant. De hele »korn« kan koges og bruges som tilbehør og i salater, og flagerne er gode til morgenmad.

 

Ris  Glutenfri. Varianter: Brune ris, røde ris, sorte ris, vilde ris. Også jasminris og basmatiris fås i en fuldkornsudgave. Fås som hele ris, risflager og rismel.

 

Rug  Indeholder gluten.

 

Spelt  En gammel form for hvede. Giver en god smag. Har bedre bageevne end moderne hvede, fordi den indeholder lidt mere gluten. De hele korn kan koges og bruges som tilbehør og i salater.

 

Teff Etiopisk kornsort. Glutenfri.

 

 

5 NØDDER, FRØ OG KERNER

 

Cashewnødder

 

Græskarkerner

 

Hasselnødder

 

Hørfrø

 

Macadamianødder

 

Mandler

 

Paranødder

 

Pecannødder

 

Pinjekerner

 

Sesamfrø

 

Valnødder

 

 

6 KRYDDERURTER OG KRYDDERIER

 

Timian

 

Oregano

 

Merian

 

Basilikum

 

Salvie

 

Estragon

 

Rosmarin

 

Laurbærblade

 

Karry

 

Gurkemeje

 

Paprika

 

Peber

 

Cayennepeber

 

Chilipulver

 

Koriander

 

Spidskommen

 

Garam Masala

 

Muskatnød

 

Kanel

 

Stødt nellike

 

Allehånde

 

Kardemomme

 

 

7 DRIKKEVARER

 

Vand

 

Urtethe

 

Grøntsagssaft

 

Frugtsaft

 

Kornkaffe

 

Juice

 

Smoothies

 

Sojamælk

 

Sojachokolademælk

 

Sojafløde

 

Sojayoghurt

 

Rismælk

 

Risfløde

 

Soja/rismælk

 

Rismælk m/hasselnød

 

Hasselnødmælk

 

Mandelmælk

 

Quinoamælk

 

Hampemælk

 

Havremælk

 

Havrefløde

 

 

Se også artiklen Næringsindhold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node