Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

James A. Joseph, Daniel A. Nadeau og Anne Underwood: »Kostens naturlige farvekode«

Bogen er udsolgt, men kan lånes på biblioteket

 

 

Bogens hjemmeside

 

Amazon Look Inside

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

30.03.2011: Kødspisning øger risiko for grå stær

 

30.05.2010:

Statiner øger risikoen for grå stær

 

00.06.2005:

Frugt og grønt mindsker risikoen for grå stær

 

00.04.2005:

Fedt øger risikoen for grå stær

 

10.12.2004:

Bly forbundet med grå stær

 

00.10.1999:

Rygning øger risikoen for grå stær

 

00.01.1993:

Alkohol, især øl, øger risikoen for grå stær

 

00.03.1982:

Mælk, galactose og grå stær

 

 

 

Grå stær

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2011.


Lutein er en af de vigtigste antioxidanter i øjet. En andet er zeaxanthin, som kroppen fremstiller ud fra lutein. Begge disse fytokemikalier spiller en afgørende rolle i forbindelse med øjensygdomme som aldersrelateret makuladegeneration, tunnelsyn (retinitis pigmentosa), grøn stær og grå stær, der alle kan føre til blindhed. Det følgende handler kun om grå stær:


Alt lys, der kommer gennem øjet, filtreres gennem øjets linse. Uheldigvis producerer solens ultraviolette stråler masser af frie radikaler, som livet igennem bombarderer og ødelægger flere og flere af linsens celler (visse proteiner). Og da linsen ikke skifter de beskadigede celler ud med nye, er skaderne permanente i form af ophobet cellulært affald. Der udvikler sig lidt efter lidt en uklar hinde, kaldet grå stær, hen over øjets linse, som gør det mere og mere vanskeligt at se klart. Når denne hinde har nået en vis tykkelse, bliver du blind. Grå stær er hovedårsagen til blindhed verden over. I Danmark udføres der 50.000 operationer for grå stær om året, hvilket gør det til den hyppigst udførte operation her i landet.


Naturen forsøger at afbalancere denne proces ved hjælp af antioxidanterne lutein og zeaxanthin, som findes i store mængder i vores øjne. Disse to stoffer kan opsuge dele af det ultraviolette lys, og de er også i stand til at uskadeliggøre de frie radikaler, en evne, som imidlertid aftager med alderen.

 


Mørkegrønne grøntsager hjælper


Her kommer kosten ind i billedet: Det er muligt at forøge mængden af antioxidanter ved at spise især mørkegrønne grøntsager, som indeholder særligt meget lutein. Listen ser sådan ud:

 

Indhold af lutein, milligram pr. 100 g af fødevaren:

 

Grønkål

21,9

Spinat

12.6

Brøndkarse

12,5

Persille

10,2

Sennepsblade

9,9

Okra

6,8

Grøn peberfrugt

6,8

Romainesalat

5,7

Broccoli

1,9

Rosenkål

1,3

Majs

0,9


I en undersøgelse på Harvard School of Public Health fulgte man 77.466 sygeplejersker, der var over 45 år gamle, i 12 år. Generelt gennemgik de sygeplejersker, der indtog mest lutein og zeaxanthin, 22% færre operationer for grå stær. Men dem, der indtog to særlige luteinrige fødemidler – spinat og grønkål – nedsatte risikoen endnu mere. Kvinder, som spiste spinat to eller flere gange ugentlig (specielt kogt spinat) sænkede deres risiko med 30-38%. De sygeplejersker, som spiste grønkål en eller flere gange om ugen, begrænsede risikoen med 40%. Link


En undersøgelse af 36.000 mandlige læger viste, at læger, som spiste den mest luteinholdige føde, gennemgik 19% færre operationer for grå stær. Blandt mændene var det primært broccoli og spinat, der blev sat i forbindelse med lavere risiko. Link

 

Motion reducerer risikoen for grå stær ved at stimulere blodomløbet. Blodet tilfører næringsstoffer og fytokemikalier og fjerner affaldsstoffer.


Sidebemærkning: Helt andre undersøgelser har vist, at det er muligt at forbedre synet, især nattesynet, ved hjælp af blåbær. Bærrenes indhold af anthocyaniner og beta-carotin synes at øge den hastighed, hvormed »synspurpur«, det violette pigment i nethinden, som gør det muligt for øjet at se i dæmpet belysning, regenereres. Blåbærekstrakt viser sig også at kunne styrke øjets kapillærer (små blodårer) og forbedre blodomløbet i nethinden. (Alt ovenst.: 1)

 


Kød, mælk, alkohol og rygning gør det værre

 

Rygning. Forskning har vist, at rygning nedsætter koncentrationen af pigmenter.(1) En undersøgelse har vist, at hvis du ryger mere end en pakke cigaretter om dagen, bliver din risiko for at udvikle grå stær tredoblet. (2)


Alkohol fremmer oxidering og sænker blodets indhold af lutein og zeaxanthin. (1)


Galactose er en yderligere risikofaktor. Stoffet findes i mælk og mælkeprodukter, f.eks. ost. Mælkens lactose nedbrydes i tarmen til glucose og galactose, og galactosen skal så viderebehandles i leveren til glucose. Denne sidste proces kan fejle, hvorved der ophobes galactose i blodet, og da kroppen ikke har andre muligheder for at skaffe sig af med galactosen, bliver denne oplagret rundt omkring i huden og andre steder, bl.a. i øjets linse.(2)


Kødspisning øger risikoen for grå stær iflg. en ny undersøgelse publiceret i American Journal of Clinical Nutrition.(3) 27.670 deltagere i det europæiske EPIC-studie blev inddelt i seks grupper, og deres kødindtag blev sammenlignet med deres risiko for at udvikle grå stær med årene. De fem grupper blev sammenlignet med den gruppe, der spiste mest kød, og resultatet var følgende:


Formindsket risiko for grå stær ved mindre kødindtag:

 

Højeste (rødt) kødindtag + fisk, mælkeprodukter og æg

0%

Middel (rødt) kødindtag + fisk, mælkeprodukter og æg

4%

Mindste (kød) indtag + fisk, mælkeprodukter og æg

15%

Kun fisk, mælkeprodukter og æg

21%

Vegetarer (hverken kød eller fisk)

30%

Veganere (hverken kød, fisk, mælkeprodukter eller æg)

40%

 

 

Konklusion:

 

En alsidig, fiberrig fedt-, sukker- og saltfattig plantekost uden animalske produkter plus moderat motion nedsætter risikoen for grå stær og dermed for aldersrelateret blindhed.

 

 

(1) James A. Joseph, Daniel A. Nadeau og Anne Underwood: »Kostens naturlige farvekode«, København 2002 , side 129-30.


(2) Joseph Keon: »Whitewash«, Gabriola Island, Canada, 2010, side 45-46.

 

Simoons FJ. A geographic approach to senile cataracts: possible links with milk consumption, lactase activity, and galactose metabolism. Dig Dis Sci. 1982 Mar;27(3):257-64. Link

 

Couet C, Jan P, Debry G. Lactose and cataract in humans: a review. J Am Coll Nutr. 1991 Feb;10(1):79-86. Link

 

(3) Appleby PN, Allen NK, Key TJ. Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. Published ahead of print March 23, 2011. Link

 

 

Glostrup Hospital:

Operation: grå stær

Video ca. 10 min

 

 

 

April 2005:

Olier og komælk øger risikoen for grå stær

 

 

 

31.12.2009:

Spis grønt og få sunde øjne

 

 

 

Michael Greger's videos om grå stær

 

Michael Greger's kommentar vedr. de 4 største årsager til blindhed

 

Se også

Michael Greger's videos om grøn stær

 

 

Se også AMD

(Aldersrelateret makuladegeneration):

 

18.08.2011:

Cholesterol er risiko-faktor for AMD

Se også John McDougalls kommentar her:

 

13.04.2011:

Sund kost, motion og rygestop mindsker risikoen for AMD

 

23.11.2009:

Fedt forbundet med AMD

 

18.05.2009:

Citrusfrugter holder AMD på afstand

 

30.03.2009:

Rødt kød forhøjer risikoen for AMD

 

00.10.2008:

Fiberrige grøntsager beskytter mod AMD

 

00.10.2007:

Fiberrig kost hæmmer AMD

 

 

Se også

 

W. Rex Hawkins:

Reversal of Diabetic Retinopathy with Rice Diet

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node