John McDougall
Hjemmeside
Den amerikanske læge og ernæringsekspert, John McDougalls nye bog om Stivelse - menneskets basisføde.
Amazon Look Inside
Læs mere her
John McDougalls kostprogram
John McDougalls Color Picture Book
John McDougall:
Præsentation af Farvebilledbogen
Video 1 time 6 min
Bøger, der indeholder planer for omstilling til plantemad:
Amazon Look Inside
Bogens hjemmeside
Craig McDougall:
A guide To Plant-Based Nutrition
Engine 2 hjemmeside
Amazon Look Inside
Rip Esselstyn:
Get Fired Up!
Video 1 time 12 min
Den amerikanske diætist, Julianna Heavers vejledning i omstilling fra kødmad til plantemad.
Amazon Look Inside
30 grunde til at spise plantemad
Huffington Post:
The Science Behind the Diet
Se også:
Vidensgrundlag for plantemad
15.01.2015:
Plantemad halverer risiko for diabetes 2
09.12.2014:
Plantemad mindsker inflammation
26.11.2014:
Plantemad giver mindre stress og angst
12.11.2014:
Plantemad bedst for planeten
12.11.2014:
Plantemad mindsker smerter ved migræne
02.11.2014:
Plantemad bedre end protein til større muskler
17.10.2014:
Jo mere plantemad, jo mere vægttab
16.10.2014:
Plantemad bedrer overlevelsen fra brystkræft
14.10.2014:
Blot 7 dage på McDougall-kost forbedrer sundheden
01.10.2014:
Rekord: 12% plantespisere i Storbritannien
00.10.2014:
Plantemad effektivt mod diabetes 2
23.09.2014:
Frugt og grønt gør dig glad, nysgerrig og kreativ
17.09.2014:
Traditionel asiatisk kost mod sukkersyge
08.08.2014:
Plantemad mindsker neuropatiske smerter hos diabetikere
04.08.2014:
Plantemad bedst, fedt og sukker værst for nyrepatienter
03.08.2014:
Bær, frugt og grønt forlænger livet
30.07.2014:
Navajo-indianerne bekæmper diabetes med plantemad
29.07.2014:
Frugt og grønt mindsker risiko for tidlig død
27.06.2014:
Plantemad giver 60% mindre CO2
25.06.2014: Plantemad = bæredygtigt miljø, færre drivhusgasser og længere liv
27.05.2014:
Plantemad beskytter mod en lang række sygdomme
08.05.2014:
Frugt og grønt nedsætter risikoen for slagtilfælde
07.05.2014:
Plantemad beskytter mod hoftebrud
11.04.2014:
Plantemad = mindre hjertesygdom, diabetes og fedme
31.03.2014:
Frugt og grønt, men ikke frugtjuice, forlænger livet
28.03.2014:
Frugt og grøntsager giver sundere blodårer
24.03.2014:
Plantemad er sundest
24.02.2014:
Plantemad giver lavere blodtryk
10.02.2014:
Plantemad giver lavere cholesterol-tal
18.11.2013:
Plantemad giver bedre vægttab
18.11.2013:
Plantemad giver lavere vægt
15.10.2013:
Plantemad beskytter mod diabetes 2
15.10.2013:
Fiberrig plantemad mindsker risiko for metabolisk syndrom
09.10.2013: Plantemad mindsker risiko for brystkræft
17.09.2013:
Fedtfattig plantemad forlænger livet
10.06.2013: Plantefedt giver bedre overlevelse for prostatakræft-patienter
29.03.2013: Vegetarer har bedre tænder, men...
03.03.2013: Plantemad forbedrer dine gener
30.01.2013: Vegetarer har 32% mindre hjerte/kar-sygdomme
09.12.2012: Plantemad hjælper mod kræft
20.11.2012: Plantemad beskytter mod kræft
12.10.2012: Plantemad giver længere liv
11.07.2012: Fedtfattig plantemad hjælper mod hedeture
12.06.2012:
Ultra-maraton-løber spiser plantemad
30.05.2012: Plantemad og motion forlænger livet
30.04.2012:
Plantespisere har mindre fedt og cholesterol
13.03.2012: Plantemad giver bedre humør
17.02.2012:
Grove grøntsager hjælper diabetikere
03.11.2011: Plantemad og motion beskytter mod diabetes 2
01.11.2011: Planteprotein bedre end animalsk protein
07.10.2011: Plantemad nedsætter risiko for diabetes 2
22.09.2011: Plantespisere er sundere - også i Kina
08.09.2011: Plantemad beskytter mod (tarm)kræft
24.08.2011:
Spis plantemad og lev ti år længere
20.07.2011: Plantemad (mange fibre) giver færre tarmsygdomme
08.07.2011: Plantemad virker bedre end kirurgi
11.06.2011: Plantemad er sundere på ALLE områder
00.05.2011: Plantemad mindsker risikoen for kræft
00.05.2011: Plantemad og motion hjælper mod diabetes 2
20.04.2011:
Verdens bedste læge spiste plantemad!
14.04.2011:
Mad der gør dig sund: Socialt program i USA, vi kunne lære af
05.04.2011: Plantemad reducerer risiko for metabolisk syndrom
06.03.2011:
Folk på plantemad er glade og trives godt
00.03.2011: Eliminationsdiæt og plantenæringsstoffer mildner fibromyalgi
19.02.2011: Hjertelæger bliver plantespisere
08.02.2011:
Børn bliver klogere af plantemad
00.00.2011:
Etiopiske løbere spiser hovedsageligt plantemad
29.12.2010: Plantemad sundest for nyrepatienter
23.12.2010: Rødbeder sænker blodtrykket
08.11.2010: Plantemad giver mest omega 3
16.09.2010: Antioxidanter i plantemad styrker immunforsvaret
18.08.2010: Plantemad reducerer vækst i kræftceller med 20%
01.06.2010: Plantemad giver bedre humør
01.04.2010: Vegetarisk kost og vægttab gavnligt for fibromyalgi
17.03.2010: Ovariekræftpatienter overlever bedre på plantemad
02.02.2010: Plantemad og lidt motion giver bedre blodårer
10.11.2009: Plantemad giver bedre humør
01.10.2009: Plantemad sænker cholesterol-niveauet
07.07.2009: Plantespisere har mindre forekomst af flere kræftformer
30.04.2009a: Fedtfattig plantemad: Generelle forbedringer for diabetikere
30.04.2009b: Fedtfattig plantemad: Generelle forbedringer for diabetikere
02.10.2008: Fedtfattig plantemad bedre end sukkersygeforenings kostråd
16.09.2008: Plantemad forlænger livet og giver mindre sygdom
18.03.2008:
Glutenfri plantemad beskytter mod leddegigt
00.09.2007: Plantemad anbefales til prostatakræft-patienter
20.04.2007: Planteøstrogener mindsker kræftrisiko
15.12.2006: Vegetarer er mere intelligente
27.07.2006:
Fedtfattig plantemad holder blodsukkeret under kontrol
31.10.2005:
Fedtfattig plantemad beskytter mod prostatakræft
08.09.2005: Plantemad gi'r vægttab - også uden motion
00.09.2005:
Plantemad sinker udviklingen af tidlig prostatakræft
13.01.2005: Plantemad sænker for højt blodtryk
02.09.2003: Plantemad hjælper mod diabetes 2
23.07.2003: Plantemad lige så effektivt som cholesterol-piller
00.06.2003:
Fedt- og saltfattig plantemad forlænger livet
15.04.2002: Plantemad og motion bremser prostatakræft
00.10.2001:
Glutenfri plantemad hjælper mod gigt
26.09.2001:
Rå plantemad hjælper mod fibromyalgi
30.11.2000: Plantemad med fibre og antioxidanter hjælper mod gigt
00.07.2000:
Veganske mænd har 9% mindre IGF-1
00.00.2000: Plantemad hjælper mod fibromyalgi
00.12.1999: Planteprotein mindsker risiko for fedme, kræft, hjerteanfald m.m.
00.09.1999: Plantemad hjælper mod leddegigt
00.00.1999:
Rå plantemad mod hjertesygdomme, kræft og leddegigt
00.03.1998: Plantemad godt mod gigt
00.11.1986: Plantemad gør blodet mere flydende
00.07.1984: Plantemad forbedrer blodtrykket
|
Hvad er Plantemad?
Dette er en tilnærmet dansk udgave af John McDougalls kostprogram
»The Starch Solution«
En lang række såkaldt kroniske sygdomme kan forebygges, mildnes eller kureres ved at man spiser en alsidig, fiberrig plantekost med meget lidt fedt og meget lidt af en bestemt slags kulhydrater, de såkaldte raffinerede, hurtige eller simple kulhydrater. Hertil kommer motion. Dette kan udmøntes i følgende kostråd:
1 Spis uraffinerede, fiberholdige kulhydrater
2 Undgå alle animalske produkter
3 Undgå alle vegetabilske olier
4 Dyrk motion
Læs også:
Ernæringslære
Mennesket er plantespiser
Mest planter
Det videnskabelige grundlag for plantemaden
1 Spis uraffinerede, fiberholdige kulhydrater. Uraffinerede, fiberholdige, langsomme, grove eller komplekse kulhydrater får vi fra: frugt og bær, bladgrøntsager, kål, farverige grøntsager, stivelsesholdige grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter, fuldkornsprodukter samt en lille smule nødder og kerner, krydderurter og krydderier. Kort sagt: alle spiselige råvarer fra planteriget - før de havner på fabrikkerne.
Undgå de raffinerede, hurtige og simple kulhydratprodukter som hvidt mel (franskbrød, pasta, pizza, hvide ris m.m.). Undgå sukker (kager, slik, læskedrikke m.m.), og alkohol. Spis friske, ubehandlede, uraffinerede, intakte og økologiske fødevarer. Spis kun brød, pasta og pizza af fuldkorn. Undgå smarte, industriforarbejdede, ovnklare færdigretter og lav selv mad fra grunden. Undgå juice og søde drikke uden fibre. Kroppen har det bedst med at få ca. 80% af sine kalorier fra uraffinerede, fiberholdige kulhydrater.
Læs også:
Næringsindhold
Stivelse
Korn
Kostfibre
Sukkermyter
Sukkerskader
Fytokemikalier (overordnet)
Fytokemikalier (detaljer)
2 Undgå alle animalske produkter. Spis ikke nogen former for kød, fisk, fugl, æg eller mælkeprodukter, fordi de indeholder masser af fedt og cholesterol og for mælke-produkternes vedkommende desuden mælkesukker. For meget animalsk fedt samt cholesterol belaster sammen med sukkeret hjertet og blodårerne, og animalsk protein belaster nyrerne. Animalsk protein ødelægger endvidere kroppens syre/base-balance, hvilket øger risikoen for knogleskørhed, og der er undersøgelser der viser sammenhæng mellem animalsk protein og visse former for kræft.
Der er tilstrækkeligt med protein i vegetabilske fødevarer, og man kommer heller ikke til at mangle andre næringsstoffer (jern, calcium etc.) ved at udelade animalske produkter. Kroppen behøver kun at få 5-10% af sine kalorier fra protein.
Læs også:
Kød
Fisk
Fjerkræ
Æg
Mælk
Ost
Proteinmyter
Calcium
Jern
3 Undgå alle vegetabilske olier. Undgå som hovedregel også ekstra fedtstoffer fra planteriget, dvs. planteolier, plantemargarine, kokosolie, avocado, oliven og nødder. Der er tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer i grøntsagerne selv, og ekstra plantefedt belaster hjerte og blodårer på samme måde som animalsk fedt. 25-30 gram nødder plus 1 spsk. knuste hørfrø eller valnødder pr. dag er dog OK.
Stegning i olie bør undgås og erstattes af vandstegning, dampning og kogning. Salatdressinger sammensættes af saft fra citrusfrugter samt balsamico, hvidvinseddiker o.lign. Kroppen behøver kun at få 5-10% af sine kalorier fra fedt.
Læs også:
Essentielle olier
Mikkel Hindhede: Forsøg over Fedtminimum
Vandstegning
4 Dyrk motion. Minimum en halv times gang, løb, cykling, svømning eller styrketræning om dagen, helst lidt blandet, f.eks. løb hver anden dag, styrketræning hver anden dag, cykling i weekenden etc. Det bedste er, hvis man også kan integrere noget motion i sin hverdag, f.eks. praktisk arbejde, havearbejde, bære ting frem og tilbage, op og ned ad trapper osv. Har du mulighed for en hel time, så er det dobbelt så sundt. Det er også sundt at anstrenge sig i korte intervaller, f.eks. 30 sekunders sprint. Dyrker du meget motion, skal du blot spise mere af alt. Særlige proteintilskud og lignende er ikke nødvendigt.
Læs også:
Motion
Træning og protein
B12- og D-vitamin
Ved en alsidig fedt-, sukker- og saltfattig plantebaseret kost uden animalske produkter plus motion og solskin behøver man ikke andet kosttilskud end 9 µg B12-vitamin. (Det er dog ikke muligt at få vegetabilske B12-piller med så lavt vitaminindhold, så derfor anbefaler jeg en B12-pille på 125µg methylcobalamin.)
Kan man ikke få tilstrækkeligt med sol - 15-20 minutter om dagen, hvilket er så godt som umuligt i Danmark i vinterhalvåret - bør man også tage 50 µg D-vitamin dagligt. Øvrige kosttilskud er ikke nødvendige.
Læs også:
B12-vitamin
D-vitamin
Vitaminpiller
John McDougalls kosttallerken: Fyld din tallerken med
70% stivelse i form af fuldkorn, rodfrugter og bælgfrugter
20% grøntsager med vægt på grønne og gule grøntsager
10% frugt af alle slags
0% kød, mælkeprodukter og æg
Drik vand
Hvis du er overvægtig og gerne vil tabe dig, så anbefales følgende fordeling:
45% stivelse
45% grøntsager
10% frugt
Se også:
Omstilling til plantemad
- en konkret plan for omstilling til plantemad
Dyr er ikke nødvendige for en sund kost
Kød, mælkeprodukter og æg er ikke nødvendigt for den menneskelige ernæring. Efter mere end 100 års ernæringsforskning har man ikke fundet et eneste eksempel på et eneste nødvendigt næringsstof, som kun kan fås fra animalske kilder. Alt, hvad vi har brug for, kan vi få fra planter, bakterier og solskin. Her er en oversigt:
Nødvendige næringsstoffer: |
Oprindelige kilder: |
Essentielle aminosyrer (9) |
Planter |
Linolsyre (LA, omega 6) |
Planter |
Alfalinolensyre (ALA, omega 3) |
Planter |
Glucose |
Planter |
Beta-carotin (provitamin A) |
Planter |
Tocopheroler (vitamin E) |
Planter |
Cholecalciferol (vitamin D) |
Solskin |
Phylloquinon (vitamin K) |
Planter |
Thiamin (B1) |
Planter og bakterier |
Riboflavin (B2) |
Planter og bakterier |
Niacin (B3) |
Planter |
Pantothensyre (B5) |
Planter og bakterier |
Pyridoxin (B6) |
Planter og bakterier |
Biotin |
Planter og bakterier |
Folat |
Planter og bakterier |
Cobalamin (B12) |
Bakterier |
Ascorbinsyre (vitamin C) |
Planter |
Mineraler |
Jord, vand, planter |
Kilde: Don Matesz: Powered by Plants, 2013, side 259. Link
Hvorfor McDougall's »The Starch Solution?
Jeg har de sidste fem-seks år undersøgt en lang række postulerede sunde kostformer. Her er min begrundelse for, at jeg har valgt John McDougalls »The Starch Solution« som den bedste:
Tættest på det, man er vant til:
Velkendte stivelsesholdige råvarer: Kartofler, brune ris, fuldkornspasta, -brød...
Almindelige velkendte grøntsager: Gulerødder, løg, porrer, kål, bønner, tomater...
Almindelige velkendte frugter: Æbler, pærer, bananer...
Råvarerne er let tilgængelige
Råvarerne er billige
Maden er let at lave
Ingen specielle variationskrav
Ingen kalorietælling
Ingen portionskontrol
Ingen særlige madkombinationer
Ingen krav om særlig rækkefølge
Ingen eksotiske superfoods
Ingen kunstige industriprodukter fremstillet af isoleret koncentreret sojaprotein, hvedeprotein eller quorn (= ingen kød- eller osteerstatninger, ingen proteinpulver)
Kun lidt (max. 5% af kalorierne) traditionelle sojaprodukter: tofu, miso, sojamælk, sojayoghurt (opfattes som tilbehør, ikke som hovedingredienser)
Kun lidt nødder, kerner og frø
Kun lidt avocado og oliven
Kun lidt tørret frugt
Kun lidt juice og smoothie
Kun lidt salt, sukker og krydderier
Ingen kosttilskud undtagen B12
Moderat motion
Solskin
Facebook-gruppe: The Starch Solution Danmark
|
Vor tids standardværk om mad, sundhed og sygdom er den amerikanske professor i biokemi, T. Colin Campbells: »The China Study«, som viser, at jo mere plantemad, du spiser, jo sundere bliver du, og jo flere animalske produkter, du spiser, jo mere syg bliver du.
Amazon Look Inside
Omtale af bogen her.
Titlen taler sandt, hvis du spiser plantemad. Eneste bog på dansk af den amerikanske hjerte-specialist Dean Ornish. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.
James A. Joseph, Daniel A. Nadeau og Anne Underwood: »Kostens naturlige farvekode« er en detaljeret viden-skabelig gennemgang af udvalgte frugter, bær og grøntsagers sundheds-mæssige betydning. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.
01.01.2005:
Plantemad og motion bekæmper kroniske sygdomme
Forår 2013:
Den verdenskendte forskningsinstitution, Kaiser, anbefaler nu plantemad
Efterår 2013:
Craig and John McDougalls kommentar
Michael Greger:
Sådan forlænger plantemad dit liv
Det helbredende køkken
Første danske bog, der bruger de amerikanske erfaringer om, hvordan man forebygger og kurerer diabetes 2
|