Faktorer, der øger jernoptagelsen
1 C-vitamin
C-vitamin (ascorbinsyre), som findes til overflod i frugt og grøntsager, kan øge optagelsen af jern i betydelig grad (Hunt et al, 1990 Link ; Sharma og Mathur, 1995 Link ). Dette foregår på to måder: dels omdanner C-vitamin jernet til en opløselig, lettere optagelig form, og dels binder C-vitaminet sig til jernet, så det ikke danne komplekser med phytat eller tannin (Fairweather-Tait, 2004 Link ). Mængden af C-vitamin i otte jordbær eller 200 ml appelsinsaft (75 mg) kan øge jernoptagelse tre til fire gange (Craig, 1994 Link ). Hvis du vil øge din jernoptagelse, kan du erstatte formiddagens kop the eller kaffe med et glas friskpresset appelsinjuice. Hvis du er bekymret for lave jernniveauer, kan du forsøge at kombinere C-vitaminholdige og jernrige fødevarer til dine måltider. Ved en alsidig plantekost sker dette dog helt automatisk.
2 Kød
Små mængder kød (ca. 50 g) har vist sig at kunne forøge optagelsen af non-hæmjern fra måltider, der indeholder høje niveauer af phytat og lave niveauer af C-vitamin (Baech et al. 2003 Link ). Flere forskere har indtil videre forgæves forsøgt at identificere denne ukendte »kødfaktor«. Potentielle kandidater omfatter visse aminosyrer (byggestenene i protein), som findes i kød og som kan omdanne non-hæmjernet til en mere optagelig form. Alternativt kan det være en bestanddel af muskelvæv kaldes L-a-glycerophosphocholine, der hjælper (Armah et al. 2008 Link ). Men C-vitamin ser ud til at være en mere effektiv forstærker af optagelsen af non-hæmjern end kød (Baech et al., 2003 Link ), og hvis C-vitamin indtaget er tilstrækkeligt stort, så har kødet kun ringe virkning.
Mangelsygdomme
Jernmangel er det mest almindelige ernæringsproblem i verden (Sharp, 2005 (i: Geissler og Powers) Link ). Det skønnes, at omkring en fjerdedel af verdens befolkning kan være i underskud af jern, og omkring 500 millioner mennesker kan lide af decideret jernmangel-anæmi (Cook et al., 1994 Link ). Symptomerne omfatter træthed, bleg hud og et svækket immunsystem. En reduceret evne til at koncentrere sig kan også føre til problemer i skolen for børn med jernmangel (Grantham-McGregor og Ani, 2001 Link ). Ubehandlet anæmi kan over længere tid føre til hjerteproblemer, nerveskader, nedsat mental funktion og død.
Grupper, der er i fare for jernmangel, omfatter spædbørn over seks måneder, småbørn, unge og gravide kvinder. Ældre mennesker og folk, der spiser mange fødevarer, der hæmmer jernoptagelsen, kan få jernmangel på grund af dårlig absorption. Menstruerende kvinder og personer med patologisk blodtab kan også være i fare på grund af høje blodtab. F.eks. konkluderede en undersøgelse, der så på blodtab ved menstruation og kost blandt kvinder i Storbritannien, at blodtab ved menstruation er den mest betydningsfulde faktor, som påvirker jernstatus, selv om kosttype også påvirker jerndepoterne (Harvey et al., 2005 Link ). Vegetarer og veganere er ikke identificeret som en sårbar gruppe.
Plantemad, kostvaner og jernoptagelse
Vegetarisk og vegansk kost er blevet beskrevet som værende mangelfuld på jern, selv om talrige undersøgelser viser, at hvis dette forekommer, så er det normalt på grund af dårlig kostplanlægning (Leitzmann, 2005 Link ). En veltilrettelagt plantekost giver masser af jern. I virkeligheden kan plantekost indeholde lige så meget eller mere jern end blandet kost med indhold af kød (Harvey et al, 2005 Link ; Hunt, 2003 Link ). Vegetarer og veganere, som spiser en kost med et højt kostfiberindtag (og dermed et højt phytatindtag), har vist sig ikke desto mindre at have nogenlunde den samme mængde jern i deres kost som kødspisere har (Craig, 1994 Link ). En anden undersøgelse sammenlignede jernindtag blandt 33.000 kødspisere, 10.000 fiskespisere, 18.000 vegetarer og 2.500 veganere og fandt, at veganerne havde det højeste indtag, efterfulgt af fiskespiserne og vegetarerne, og kødspiserne havde det laveste indtag (Davey, et al. 2003 Link ).
Plantespisere har en tendens til at have lavere jerndepoter (serum ferritin) end kødspisere. Dette kan skyldes, at hæmjern absorberes lettere end non-hæmjern, fordi kød øger optagelsen af non-hæmjern eller fordi plantekost kan indeholde højere niveauer af stoffer, der hæmmer jernoptagelsen, så som phytat, tanniner og calcium (Harvey et al. 2005 Link ). Men plantespisere har generelt ingen større forekomst af jernmangel. British Medical Association og American Dietetic Association er enige om, at vegetarer ikke er mere tilbøjelige til at lide af jernmangel end kødspisere (BMA, 1986; American Dietetic Association, 2003).
Selv om plantespisere har lavere jerndepoter, er sundhedsskadelige virkninger ikke blevet påvist ved varieret vegetabilsk kost i de udviklede lande. Faktisk reducerer moderat lavere jerndepoter risikoen for visse kroniske sygdomme (Hunt, 2003 Link ). Det er velkendt, at mange kødspisere er overforsynet med jern, hvilket øger risikoen for cardiovaskulære sygdomme (CVD) og visse former for kræft (Leitzmann, 2005 Link ).
Jernoverskud
For meget jern i kroppen er giftigt. På trods af dette forekommer der en udbredt overbevisning om, at jo mere jern i kosten jo bedre. Dette er forkert. Talrige undersøgelser viser, at folk med store jerndepoter har hyppigere forekomst af hjerte/kar-sygdom (CVD), diabetes, visse kræftformer og andre helbredsproblemer.
Jernoverskud kan være forårsaget af en arvelig genetisk sygdom (arvelig hæmokromatose), der rammer én ud af 250 personer (af nordeuropæisk afstamning) (Burke et al., 2000 (i: Genetics and Public Health) Link ). Normalt lagrer leveren en lille mængde jern, som den bruger til at danne nye røde blodlegemer med. Hvis man optager store mængder af jern (som nogle mennesker med hæmokromatose gør),så hober det sig op i leveren og deponeres også i andre væv og organer. Jernoverskud kan give ubehagelige symptomer såsom kvalme, mavesmerter, forstoppelse og ledsmerter. Hvis det ikke behandles, kan det føre til leverskade, hjertesvigt og diabetes (NHS Direct, 2008). Mænd er mere udsat for hæmokromatose, fordi kvinder jævnligt mister blod og dermed jern under menstruationen.
Jern og hjerte/kar-sygdomme (CVD)
Ideen om, at store jerndepoter kan øge risikoen for hjertesygdomme, blev første gang foreslået i tidsskriftet The Lancet, 1981 (J. L. Sullivan, 1981 Link ). Sullivan foreslog, at blodtabet kunne være ansvarligt for den lavere risiko for CVD, der var blevet observeret blandt menstruerende kvinder sammenlignet med mænd i samme aldersgruppe. Siden da har andre undersøgelser bekræftet, at store jerndepoter er en risikofaktor for CVD (Salonen et al. 1992 Link ).
I tillæg til menstruation hos kvinder er frivillig bloddonation en vigtig årsag til blodtab, der kan påvirke jerndepoterne. I 1997 viste tre forskellige studier, at regelmæssig bloddonation reducerer risikoen for hjerte/kar-sygdomme (Tuomainen et al, 1997 Link rul ned til side 793); Meyers et al, 1997 Link og Kiechl et al, 1997 Link ). Tabet af jern i forbindelse med at give blod kan være årsagen til den observerede reduktion af risikoen. For nylig viste en anden undersøgelse, at højfrekvent bloddonation var forbundet med lavere jerndepoter, forbedret vaskulær funktion og nedsat oxidativ stress hos bloddonorer (Zheng et al., 2005 Link ). Teorien er, at jern fremmer produktionen af skadelige molekyler kaldet frie radikaler, der kan forårsage (oxidativ) skade på blodårernes vægge. Dette kan på sin side øge risikoen for hjertesygdomme. Disse resultater giver yderligere støtte til hypotesen om, at store jerndepoter er forbundet med hjerte/kar-sygdomme.
Enkelte undersøgelser har konkluderede, at der ikke er nogen forbindelse mellem jernstatus og CVD. Men i et brev til British Medical Journal har forskere fra Finland modgået disse argumenter ved at hævde, at alle de negative undersøgelser har været præget af upålidelige målinger af jernstatus såsom serum jernkoncentration, transferrinmætning eller andre designproblemer (Hemilä og Paunio, 1997 Link - rul ned til side 1830). Nogle forskere er så overbevist om sammenhængen, at de har foreslået at reducere jerndepoterne for at reducere risikoen for CVD. Nogle mener, at beviserne synes at være stærke nok til at anbefale, at man ophører med kosttilskud og jern-berigelse af fødevarer og i stedet begynder at opfordre folk til at donere blod for at reducere deres lagre af jern. Men andre advarer om, at i betragtning af det generelle omfang af jernmangel bør enhver beslutning om at ændre jernanbefalingerne være baseret på ekstremt sund videnskab (Sempos, 2002 Link ). En nyere undersøgelse finder igen sammenhæng mellem hæmjern og hjertesygdomme: metaanalyser af prospektive kohorteundersøgelser viste, at en stigning på 1 mg/dag i hæmjern var forbundet med 27% øget risiko for hjertesygdomme Link .
Mere forskning er nødvendig her. Den fornuftige fremgangsmåde er derfor at spise en alsidig plantekost, der indeholder masser af jernholdige fødevarer.
Jern og Diabetes
Op til 65 procent af patienter med hæmokromatose udvikler diabetes (Adams et al. 1991 Link ). Da mennesker med denne sygdom akkumulerer jerndepoterne i kroppen, har dette ført til spekulationer om, at jernoverskud kan forårsage diabetes. En undersøgelse vedrørende jernindtag og diabetes viste, at mens det samlede jernindtag ikke var relateret til diabetes, var der sammenhæng mellem diabetes og hæmjern fra rødt kød (Jiang et al., 2004 Link ).
Hæmjern absorberes på en ureguleret måde og akkumuleres derfor i kroppen over tid. Store jerndepoter og et højt indtag af hæmjern, men ikke nonhæmjern , øger signifikant risikoen for diabetes 2 (Bao et al., 2012 Link ). Som anført ovenfor kan jern katalysere dannelsen af frie radikaler. Disse skadelige molekyler er involveret i udviklingen af diabetes (Oberley 1988 Link ; Wolff 1993 Link ) og andre sygdomme. Ny forskning viser også en sammenhæng mellem høj jernstatus hos gravide kvinder og svangerskabsdiabetes. Forfatterne af denne undersøgelse konkluderer, at den rolle, som jernoverskud fra kosttilskud spiller i udviklingen af svangerskabsdiabetes bør undersøges nærmere (Afkhami-Ardekani og Rashidi, 2008 Link ). En par nyere undersøgelser bekræfter, at hæmjern, men ikke nonhæmjern, giver højere risiko for svangerskabsdiabetes (Bowers et al., 2011 Link ; Qiu et al., 2011 Link ) Alt i alt viser forskningen, at insulinresistens og diabetes er direkte relateret til uforholdsmæssigt store jerndepoter.
Plantespisere har mindre insulinresistens og mindre diabetes end kødspisere (Kuo et al., 2004 Link ). Som plantespiser får man non-hæmjern, som kroppen optager på en mere reguleret måde end hæmjern. En undersøgelse, der sammenlignede 30 vegetarer og 30 kødspisere viste, at vegetarer havde lavere, men tilstrækkelige jerndepoter i kroppen sammenlignet med kødspisere. Vegetarer havde også mindre insulinresistens (Hua et al. 2001 Link ).
Sammenfattende er der en tendens hos vegetarer og veganere til at have lavere jerndepoter end kødspisere, men de har ingen større forekomst af jernmangel. Omvendt er det velkendt, at mange kødspisere er overforsynet med jern, hvilket øger risikoen for CVD og cancer (Leitzmann, 2005 Link ).
Jern og andre sygdomme
Slagtilfælde
10.01.2013: Hæmjern og slagtilfælde Link
Resultaterne fra denne prospektive undersøgelse viser, at et højt hæmjern-indtag, især blandt normalvægtige individer, kan øge risikoen for slagtilfælde. Der var ingen sammenhæng mellem indtag af nonhæmjern og risiko for total slagtilfælde eller typer af slagtilfælde.
Tarmkræft
Det har længe været kendt, at kødspisning forhøjer risikoen for mange former for kræft. Adskillige undersøgelser peger på en sammenhæng mellem rødt kød og tarmkræft, og det menes, at det bl.a. er kødets indhold af hæmjern, der er årsagen.
00.06.2013: Hæmjern, zink og tyktarms/endetarmskræft Link
Denne meta-analyse tyder på en signifikant positiv dosis-afhængig sammenhæng mellem hæmjern-indtag og en betydelig omvendt dosis-afhængig sammenhæng mellem zink-indtag og risiko for tyktarms/endetarmskræft.
Selv kødindustriens folk er klar over sammenhængen mellem hæmjern fra kød og tarmkræft iflg. en undersøgelse offentliggjort i Meat Science, kødbranchens fagtidsskrift i USA:
00.11.2011: Hæmjern fra kød er årsag til tarmkræft Link
Ud fra en erkendelse af, at rødt kød øger risikoen for tarmkræft, diskuteres muligheden for at tilsætte diverse stoffer til kød, f.eks. calcium og alfa-tocopherol, så kødet bliver mindre farligt...
Se Michael Gregers kommentar til denne undersøgelse her (video 54 sek): Link
Endometriekræft
05.09.2012: Hæmjern forhøjer risikoen for endometriekræft Link
En sammenligning mellem de forsøgspersoner, der indtog mest hæmjern og dem, der indtog mindst, viste en 20-30% højere risiko for endometriecancer ved større indtagelse af hæmjern.
Prostatakræft
01.11.2009: Hæmjern og risiko for prostatakræft Link
Rødt kød og forarbejdet kød kan være positivt associeret med prostatakræft via mekanismer, der involverer hæmjern, nitrit/nitrat, benzo[a]pyren og grillning.
Lungekræft
15.04.2009: Hæmjern og lungekræft Link
Forskerne observerede en moderat sammenhæng mellem kødforbrug og lunge- karcinom, hvilket kan forklares ved hæmjern-indtag, tilberedning ved høje temperaturer og dermed forbundne mutagener.
00.00.2005: Hæmjern og risiko for lungekræft Link
Vores resultater tyder på, at højt indtag af hæmjern fra kosten kan øge risikoen for lungekræft.
Mavekræft
01.06.2012: Hæmjern og risiko for mavekræft Link
Vi fandt en positiv sammenhæng mellem hæmjern-indtag og risiko for mavekræft.
Mave/spiserørskræft
20.11.2005: Hæmjern, zink og mave/spiserørskræft Link
Højere indtag af hæmjern er forbundet med højere risiko, mens højere indtag af zink er forbundet med lavere risiko for mave/spiserørskræft.
Spiserørskræft
01.06.2013: Kød, hæmjern og spiserørskræft Link
Vores resultater tyder på en potentiel sammenhæng mellem højere indtag af forarbejdet kød og hæm jern og risiko for spiserørskræft.
00.01.2013: Hæmjern og spiserørskræft Link
Nitrit og hæmjern var forbundet med pladecellekræft i spiserøret hos mænd.
Kræft generelt
16.07.2008: Overskud af jern forbundet med kræft Link
En undersøgelse i Journal of National Cancer Institute viste, at overskydende jern øger kræftrisikoen gennem øget produktion af frie radikaler. En nedsættelse af jern-mængden i kroppen kan mindske kræftrisiko og dødelighed. Den samlede kræft-forekomst blandt forsøgspersonerne faldt med et gennemsnit på 37 procent og reducerede dødelighed pga. kræft og andre årsager.
Galdesten
00.02.2007: Hæmjern fra kød øger risiko for galdesten blandt mænd Link
Mænd som indtog større mængder hæmjern i deres kost – jern fra fødevarer som kød, æg og fjerkræ – har ifølge en undersøgelse øget risiko for at få galdesten. Mænd med højt niveau af hæmjern i kosten, øgede deres risiko for galdesten med 21 %, hvorimod højt niveau af non-hæmjern (jern fra vegetabilske fødevarer) ikke øgede risikoen. Forskerne tilføjer, at vedvarende indtagelse af store mængder jern kan forårsage betydelig skade, fordi kroppen ikke har nogen måde, den kan udskille overskud af jern, hvis den får for meget.
Alzheimer's
15.02.2010: Jern og kobber fra kød forbundet med Alzheimer's Link
Alderdomssygdomme så som Alzheimer's sygdom, andre neurodegenerative sygdomme, åreforkalkning, diabetes mellitus og mere, kan alle sættes i forbindelse med over-skydende kobber og jern.
Oxidativt stress
16.07.2013: Jern og oxidativt stress Link
Højt indtag af non-hæm jern, grøntsager og C-vitamin udøver en beskyttende virkning mod oxidering, mens høj indtagelse af hæm jern fra kød og fisk og mættede fedtsyrer er forbundet med øget oxidativt stress.
Jern og småbørn
I de første seks måneder af livet bør spædbørn udelukkende få modermælk, der indeholder passende mængder af jern - og alle andre nødvendige næringsstoffer (eller specielt sammensat modermælkserstatning). Efter seks måneder stiger børnenes ernæringsmæssige behov, og de har brug for mere end modermælk. Eksempelvis stiger det daglige jernbehov for et spædbarn til omkring 8 mg efter seks måneder. En primær årsag til anæmi hos spædbørn er derfor uhensigtsmæssigt fravænning - for tidligt eller for sent - eller en ensidig kost.
Det er en dårlig ide at erstatte modermælk med komælk. Komælksallergi kan føre til gastrointestinal (tarm) blødninger, og komælk er en velkendt årsag til rektal (endetarms) blødning i barndommen (Willetts et al., 1999 Link ). Gastrointestinal blødning fra mælkeallergi forekommer ofte i så små mængder, at blodtabet ikke bemærkes, men over tid kan disse tab føre til jernmangel hos spædbørn. I et forsøg med 52 spædbørn (31 havde været ammet og 21 havde fået modermælkserstatning), var indførelse af komælk i stedet for modermælkserstatning forbundet med øget blodtab fra tarmkanalen og et ernæringsmæssigt betydeligt tab af jern (Ziegler et al. 1990 Link ). Frank Oski, tidligere pædiatridirektør ved Johns Hopkins School of Medicine, har anslået, at halvdelen af jernmanglen hos amerikanske spædbørn stammer fra komælk-induceret gastrointestinal blødning (Oski, 1996 Link ). Dette udgør et svimlende tal, da mere end 15 procent af amerikanske børn under to år lider af jernmangel.
Småbørns stigende behov for jern efter seks måneder bør derfor dækkes gennem fuldkornsgrød og mos af frugt og grøntsager med indslag af f.eks. (knuste) hørfrø, (knuste) sesamfrø, risklid, hirse, frisk mynte, tørret abrikos m.m. samt C-vitaminholdig frugt- og grønt som f.eks. persille, solbær, grønkål, spinat m.m. Er man nervøs for jordbakterier, kan man vaske eller koge det grønne drys. Efter 12 mdr. kan suppleres med bælgfrugter.
I øvrigt mener hverken John McDougall eller Joel Fuhrman, at der er problemer med jern, hvis plantekosten er rimeligt varieret, heller ikke for småbørn.
Læs mere om småbørnsmad her
Hvor findes plantejern?
Kilder: USDA National Nutrient Database
og DTU-Foodcomp
Indhold af mg jern pr. 100 g fødevare:
Tørrede krydderurter
123,6 Timian |
042,5 Koriander |
089,8 Basilikum |
036,8 Oregano |
087,5 Mynte |
032,3 Estragon |
082,7 Merian |
029,3 Rosmarin |
048,8 Dild |
028,1 Salvie |
043,0 Laurbærblade |
022,0 Persille |
Friske krydderurter
17,5 Timian |
03,6 Persille |
11,9 Mynte |
03,2 Basilikum |
06,7 Rosmarin |
03,1 Mælkebøtteblade |
05,5 Dild |
01,8 Koriander |
Krydderier
66,4 Spidskommen |
21,1 Paprika |
41,4 Gurkemeje |
17,3 Chilipulver |
29,9 Karry |
08,3 Kanel |
28,9 Peber, sort |
03,0 Muskatnød |
Nødder, frø og kerner
33,5 Bukkehornsfrø |
09,4 Birkes |
18,5 Fennikelfrø |
06,0 Cashewnød |
16,3 Korianderfrø |
05,5 Pinjekerner |
14,6 Hørfrø |
05,0 Solsikkekerner |
14,6 Sesamfrø |
04,5 Mandel |
Fuldkorn
19,0 Hvedeklid |
04,8 Hirseflager |
18,5 Risklid |
04,8 Hirse, hel |
05,0 Knækbrød, graham |
04,5 Bygmel |
05,0 Hvedekim |
04,3 Cornflakes |
Bælgfrugter
15,7 Sojabønner, tørrede |
05,5 Hvide bønner, tørrede |
06,7 Mungbønner, tørrede |
05,5 Gule ærter, tørrede |
06,5 Linser, tørrede |
05,0 Brune bønner, tørrede |
06,4 Kikærter, tørrede |
|
Andet
11,0 Cacao, pulver |
06,0 Abrikos, tørret |
09,0 Tomat, tørret |
04,5 Spinat |
Som man vil se, ligger frugt og grøntsager ikke i toppen med hensyn til jern. Men deres rolle er vigtig, fordi deres indhold af C-vitamin gør jernet mere optageligt. Korn og bønner skal derfor altid suppleres med frugt og grøntsager:
Indhold af C-vitamin i frugt og grøntsager (mg pr. 100 g)
840 Hyben, rå |
077 Blomkål, rå |
308 Persille, rå |
076 Jordbær, rå |
194 Hybensaft |
070 Dild, rå |
191 Peberfrugt, rød, rå |
066 Spidskål, rå |
181 Solbær, rå |
062 Tomatjuice, konserves |
169 Grønkål, rå |
061 Appelsin, rå |
140 Rosenkål, rå |
060 Rødkål, rå |
121 Broccoli, rå |
054 Spinat, rå |
104 Peberfrugt, grøn, rå |
049 Citron, rå |
093 Kiwi, rå |
049 Ribs, rå |
Jerntilskud
Kosttilskud med for meget jern kan føre til forstoppelse, kvalme, opkastning og mavesmerter, og meget høje doser kan være dødelige, især hos børn. Endvidere er kosttilskud forskellige. For eksempel kan jern(ferro)sulfat, som mange læger ordinerer, give kvalme og forstoppelse, og jernet kan genere optagelsen af vitamin E. Andre jernforbindelser tolereres bedre af kroppen så som jernpicolinat, jerncitrat og jern-bisglycinat. Vegetabilske former for jerntilskud, såsom Jern Complex, AminoJern og Danasan jerndråber, er mest skånsomme mod kroppen.
De fleste mennesker kan dog få al den jern, de har behov for, ved at spise en varieret og stivelsesbaseret plantekost med frugt og bær, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorns-produkter, lidt nødder og kerner samt krydderier og krydderurter.