Plantemad beskytter mod knogleskørhed
© Leif Varmark, plantemad.dk, marts 2010. Referat af Amy Joy Lanou og Michael Castleman: »Building Bone Vitality«, New York, 2009.
Dette er den nyeste bog om kost og knogleskørhed (osteoporosis), og den bygger på mere end 1200 forskningsrapporter. I bogen afvejes alle argumenter for og imod de to eksisterende videnskabelige teorier vedrørende årsager til og forebyggelse af knogleskørhed, hoftebrud m.m.
Calcium-teorien
I første del gennemgås 140 forskningsrapporter fra 1975 til nu om sammenhængen mellem mælk, mejeriprodukter og calciumtilskud på den ene side og knogleskørhed på den anden side. Denne herskende teori, calcium-teorien, som fremføres af sundhedsmyndigheder, mejeriindustri og medicinfabrikanter, hævder, at knogleskørhed skyldes for lidt calcium i kosten, og derfor skal vi indtage mere calcium, f.eks. i form af mælkeprodukter – mælk, yoghurt, ost etc. - og calcium-piller.
Det viser sig, at den samlede forskning på området ikke kan bekræfte teorien. Inden for den epidemiologiske forskning, som beskæftiger sig med store befolkningsundersøgelser, findes der 4 rapporter, der alle viser samme resultat: Der, hvor der drikkes mest mælk og spises flest mejeriprodukter – Nordamerika, Nordeuropa, Australien og New Zealand – er der også mest knogleskørhed. I Afrika, Asien og Sydamerika er problemet mange gange mindre.
Her er et eksempel fra Amy Joy Lanous bog (1992, Yale Researchers):
Kilde: Abelow, B. J. et al. »Cross-Cultural Association Between Dietary Animal Protein and Hip Fracture: A Hypothesis,« Calcefed Tissue Internatinal (1992) 50:14.
Epidemiologiske undersøgelser kan imidlertid kun give et fingerpeg i en bestemt retning, og de har vanskeligt ved at afdække mekanismer eller årsag/virkning-sammenhænge. Derfor går bogen videre med tre andre spørgsmål:
1) Kan mælk, mejeriprodukter og calciumtilskud hver for sig eller i kombination forebygge knogleskørhed og hoftebrud? Ud af 86 studier viser 24, at det kan de godt, mens 62 studier viser, at det kan de ikke.
2) Kan calciumindtag i løbet af barndommen forebygge knogleskørhed senere i livet? Ud af 13 studier viser 6, at det kan de godt, mens 7 viser, at det kan de ikke.
3) Kan D-vitamin med eller uden calcium forebygge knogleskørhed? 17 ud af 37 studier siger ja, 20 siger nej.
Sammenlagt bliver resultatet af 140 undersøgelser, at 47 støtter calcium-teorien, mens 93 ikke støtter denne teori.
Syre/base-teorien
Herefter går bogen over til at undersøge den anden videnskabelige teori, som ikke er offentligt anerkendt, men som har levet et stille liv i forskningsmiljøerne siden 1968: Syre/base-teorien eller »low acid eating«-teorien. Den går ud på, at proteiner – især fra mælkeprodukter og kød - er syredannende og sænker blodets pH, hvorefter der frigives kalk (basisk, alkalisk) fra knoglerne, da blodet kræver en meget fin syre/base-balance (pH 7,4). Den kalk, som f.eks. mælk og ost tilfører, er ikke nok til at erstatte den kalk, som trækkes ud af knoglerne på grund af forsuringen fra den animalske protein. Desuden mangler mælk og kød en lang række andre vitaminer og mineraler, som også er nødvendige for en effektiv knogledannelse.
Kalk (calcium) optages og virker bedst fra grøntsagerne, især fra mørkegrønne bladgrøntsager, fra kålsorterne, fra bønner og linser, fra krydderier og krydderurter og fra nødder og kerner. Grøntsager indeholder i modsætning til mælk og kød også de andre knoglesunde næringsstoffer samt har en bedre balance mellem protein og calcium, da langt de fleste vegetabilske fødevarer er basedannende (alkaliske).
En lang række undersøgelser understøtter denne teori: jo mere animalsk protein i kosten, jo mere calcium i urinen, jo mere animalsk protein, jo mere knogleskørhed, jo mere vegetabilsk protein, jo mindre calciumtab, jo mere vegetabilsk protein, jo mindre knogleskørhed osv. Plantebaseret kost forøger også knogletætheden (bone mineral density, BMD) mere end animalsk baseret kost. Undersøgelser over middelhavskost, kinesisk, japansk og andre plantebaserede asiatiske kostformer samt vegetarisk og vegansk kost understøtter ligeledes syre/base-teorien. Og endelig nævnes en række undersøgelser over enkeltfaktorer som K-vitamin, soja og antioxidanter, som kun findes i planter og som alle er gavnlige for udvikling af sunde og stærke knogler.
Dette afsnit af bogen slutter med et par kapitler om »low acid eating«, inklusive gode råd om overgang til en knoglesund, plantebaseret, basisk kost med opskrifter, menu-planer og syre/base-tabeller for vegetabilske og animalske fødevarer. Og det understreges, at hvad der er sundt for knoglerne, er også forebyggende for en lang række andre sygdomme som fedme, hjerte/kar-sygdomme, diabetes m.m.
Læs mere om syre/base-teorien her
Endelig er der en afdeling med undersøgelser af andre risikofaktorer for knogleskørhed: det gælder om at undgå at tabe calcium fra knoglerne, og det gør man ved ud over at undgå animalsk protein også at undgå salt, koffein, alkohol og tobak samt ikke mindst ved at dyrke motion.
Der sluttes af med et kapitel om de miljøskadelige virkninger ved den vestlige animalsk baserede standardkost.
Amy Joy Lanou er Ph. D. og assisterende professor i sundhed og velvære (health and wellness) ved University of North Carolina, USA. Michael Castleman er videnskabsjournalist.
Calcium-behov
De danske anbefalinger for indtag af calcium er 800 mg pr. dag. De amerikanske anbefalinger er 1000-1200 mg pr. dag. WHO anbefalede i 1994 400-500 mg, men dette tal blev sat op til 1000-1300 i 2004 uvist af hvilken grund. Meget tyder imidlertid på, at disse anbefalinger er forkerte.
»Resultaterne tyder på, at calciumbehovet for mænd og kvinder er lavere end tidligere anslået ... de nye balancedata stemmer også overens med erkendelsen af, at mætning af det aktive transportkomponent i forbindelse med calciumoptagelse sker ved et indtag på 500 mg/dag. Det nye skøn er i overensstemmelse med den tidligere betragtning, at personer med lavt, men ernæringsmæssigt tilstrækkeligt indtag af natrium og protein har kalciumbehov så lavt som 500 mg/dag.«
Hunt CD, Johnson LK. Calcium requirements: new estimations for men and women by cross-sectional statistical analyses of calcium balance data from metabolic studies. Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1054-63. Link
Hertil har John McDougall følgende kommentar: Den kost, der blev indtaget af forsøgspersonerne, var sammensat af almindelige vestlige fødevarer. En kost med et lavere indhold af protein, syre, natrium og koffein (ligesom McDougall kosten) vil mindske calciumbehovet yderligere. Link (artikel nr. 2)
Mættet fedt
En række undersøgelser viser, at også mættet fedt udgør en risikofaktor for knogleskørhed og hoftebrud:
Saturated FA intake may significantly increase hip fracture risk Link
Vegan diet did not have adverse effect on bone loss and fracture. Corticosteroid use and high intakes of animal protein and animal lipid were negatively associated with bone loss Link
Dietary Saturated Fat Intake Is Inversely Associated with Bone Density in Humans
Link
Kokosolie svækker knoglerne Link
Low Fat cancellous bone strength was consistently greater than High Fat Link