Hørfrø med kanel klar til at blive kværnet
Æblemos med plantemælk
Mirabellegrød med plantemælk
|
1 Råkost
80 g hvidkål. hakket
80 g rødkål, hakket
100 g gulerod, revet
100 g æble, i tern
40 g rosiner
20 g græskarkerner
1 spsk dressing bestående af citronsaft og presset hvidløg
Dressingen er blot citronsaft og 1-2 pressede hvidløg i et lille syltetøjsglas, som stilles i køleskabet.
Variationer:
Gulerod, hvidkål, æble, græskarkerner, appelsinsaft
Gulerod, hvidkål, æble, appelsin, pinjekerner, æblecidereddike
Gulerod, hvidkål, æble, rosin, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg
Gulerod, hvidkål, æble, rødbede, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg
Gulerod, hvidkål, æble, blegselleri, græskarkerner, citronsaft, hvidløg
Gulerod, hvidkål, æble, broccoli, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg
Gulerod, hvidkål, ananas, rosiner, pinjekerner, citronsaft, hvidløg
Rødbede, æble, solsikkekerner, appelsinsaft
Rødbede, æble, pinjekerner, persille, citronsaft, hvidløg
Rødbede, rødkål, snackpeber, broccoli, græskarkerner, citronsaft, hvidløg
Rødbede, gulerod, blegselleri, æble, persille, pinjekerner, citronsaft, hvidløg
Rødbede, gulerod, ingefær, peberrod, persille, citronsaft, hvidløg
Grønkål, æble, cashewnødder, citronsaft
Rosenkål, æble, macadamianødder, citronsaft
Rødkål, appelsin, valnødder
Hvidkål, pærer, blegselleri, citronsaft, macadamianødder, gurkemeje, oregano
Hvidkål kan erstattes med sommerkål eller spidskål
Rødkål kan erstattes med rød spidskål
Gulerod kan erstattes med sødkartoffel, pastinak eller persillerod
Broccoli kan erstattes med blomkål eller rosenkål
Blegselleri kan erstattes med knoldselleri
Kerner: Der kan veksles mellem græskarkerner, pinjekerner eller solsikkekerner
Nødder: Mandler, valnødder, macadamianødder og cashewnødder
Citronsaft kan erstattes med æblecidereddike eller appelsinsaft
2 Gryn med plantemælk
10-20 g (to-tre spiseskefulde) havregryn 10-20 g (to-tre spiseskefulde) cornflakes 10 g (en spiseskefuld) hirseflager
10 g (en spiseskefuld) rugflager 20 g (en spiseskefuld) hørfrø, kværnet 1 tsk. kanel 15 g (en spiseskefuld) mandler 40 g (to spiseskefulde) rosiner 90-100 g banan, i skiver 3-4 deciliter soja/rismælk
Frø og kanel kværnes i en kaffekværn. (Kanelen forhindrer frøolien i at klæbe til siderne af kværnen.)
Man behøver ikke at fylde så mange forskellige ting i den dybe tallerken. Havregryn med f.eks. kanel og banan plus plantemælk er OK. Så kan man mikse noget andet sammen de andre dage.
Variationer:
Speltflager, boghvedeflager, sojaflager, risflager, quinoaflager, amarantflager
Spiret rug, spiret spelt, spiret hirse
Hvedeklid, hvedekim, havreklid, risklid
Chiafrø, hampefrø
Valnødder, hasselnødder, cashewnødder, pecannødder, pinjekerner, solsikkekerner
Æbler, pærer, appelsin, ferskner, kiwi, svesker, abrikoser, figner, dadler, tranebær
Rismælk, soja/rismælk, rismælk m/hasselnødder, mandelmælk, quinoamælk, hampemælk
3 Grød med plantemælk
Gammeldaws havregrød med f.eks. æblemos og/eller hakkede svesker
Boghvedegrød med agavesirup, ahornsirup eller blåbærsirup
Firkornsgrød med rosiner, abrikoser, cashewnødder og knust hørfrø
Grovhavregrød med hirseflager, nødder, knust hørfrø og persille
Quinoagrød med hakket æble og rosiner
Aurions grødblandinger Link
Frugtgrød - alle mulige slags...
Bland en spiseskefuld kværnet hørfrø m/kanel i grøden, når den er færdig.
4 Asiatisk
Dampede grøntsager med en rest brune ris
Lynstegt tofu med strimlede grøntsager, tamari og hvidløg
Misosuppe*
5 Smoothies
Sojamælk/rismælk, blåbærsaft og knust hørfrø
Sojamælk/rismælk, granatæblesaft, knust hørfrø
Sojamælk/rismælk, mango, banan, ingefær, mynte
Sojayoghurt med blåbær, jordbær eller hindbær
6 Drikke (i prioriteret rækkefølge)
Vand
Chai the, grøn the, hvid the
Urtethe
Grøntsagssaft, helst hjemmepresset, med kostfibre
Frugtsaft, helst hjemmepresset, med kostfibre
Kornkaffe
Cacao
*Misosuppe
I en gryde sautéres 1 hakket løg, 2-3 pressede fed hvidløg og 1 cm hakket ingefær i en blanding af lidt tamari, madsherry og hvidvinseddike ca. 1 minut. Drys med lidt krydderier (karry, spidskommen, koriander, gurkemeje etc.) og tilsæt 2-4 slags fint snittede grøntsager, f.eks. bladselleri, persillerod, porre, gulerødder, hvidkål, squash, champignon etc. efter eget valg - ca. 1 dl af hver - og sautér et par minutter mere. Tilsæt ca. ½ liter vand eller grøntsagsbouillon (til det dækker grøntsagerne) og lad suppen simre ca. 15 minutter. Tag gryden af ilden og rør en spiseskefuld miso ud i lidt af kogevandet. Tilsæt misoen og lad suppen trække et par minutter. Kan drysses med persille, purløg, dild etc.
|
Janis Stanger:
Hvor vigtigt er det at spise morgenmad?
|