Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter

 

 

Konstantinos Palierakis

 

Originalartikel her

 

 

 

Forskernes resultater fra 25 års studier.

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Okinawa (Japan)

Bama (Kina)

Campodimele (Italien) Symi (Grækenland)

Hunza (Pakistan)

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Abkhasien

Vilcabamba (Equador) Hunza (Pakistan)

Okinawa (Japan)

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Barbagia (Sardinien)

Okinawa (Japan)

Loma Linda (Californien)

Nicoya (Costa Rica)

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Vor tids standardværk om mad, sundhed og sygdom er T. Colin Campbell: »The China Study«, som viser, at jo mere plantemad, du spiser, jo sundere bliver du, og jo flere animalske produkter, du spiser, jo mere syg bliver du.

 

Amazon Look Inside

 

Omtale af bogen her

 

 

 

Amazon Look Inside

 

Læs slutkapitlet her

 

Læs anmeldelse her

 

 

 

Eneste bog på dansk af Dean Ornish. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

 

Engelsk udgave:

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Omtale af bogen her

 

 

 

Læs mere her

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

Læs mere her

 

 

 

Kan læses her

 

 

Kan læses her

 

 

 

Omtale af bogen her

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

Amazon Look Inside

 

Se anmeldelse her

 

 

 

Amazon Look Inside

 

Se anmeldelse her

 

 

 

Don Matesz:

Powered by Plants

(om menneskets udvikling som plantespiser)


Amazon Look Inside

 

Se anmeldelse her

 

 

 

Amazon Look Inside

 

 

Amazon Look Inside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det videnskabelige grundlag for plantemad

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2013. Oversat, udvidet og bearbejdet efter: Konstantinos Palierakis: The Evidence for a Whole Foods, Starch-Based Diet with the Addition of Vegetables and Fruits.

 

 

Oversigt over det videnskabelige grundlag for kostanbefalingerne på denne hjemmeside - en uforarbejdet, stivelsesbaseret kost tilsat grøntsager og frugt.

 

Indledning

01-13 Rapporter fra amerikanske og internationale organisationer

14-18 Større videnskabelige undersøgelser

19-25 Enkeltforskere og deres institutioner

26-36 Enkeltforskere

37-38 Anonyme videnskabsbaserede debattører

39-40 Enkeltemner

 

Indledning

 

Tak til Jeff Novick, John McDougall, Caldwell B. Esselstyn, T. Colin Campbell og alle de andre - giganterne, på hvis skuldre vi står.

 

Nedenfor opregner jeg det videnskabelige grundlag for en uforarbejdet, stivelsesbaseret kost med tilsætning af grøntsager og frugt (ingen animalske produkter af nogen art og ikke tilsat olier). Mere specifikt: en plantecentreret, minimalt industriforarbejdet, kalorielet kost med lavt eller intet indhold af tilsat sukker, olie og salt bestående af en bred vifte af frugt, grøntsager, stivelsesholdige grøntsager, rødder og knolde, intakte fuldkorn og bælgfrugter med lidt nødder og kerner, sammensat efter principperne for kalorietæthed og Maximalt Vægttab.

 

Link Jeff Novick: A Common Sense Approach to Sound Nutrition

Link Maximum Weight Loss Guidelines

 

Tilrettelægning af kosten efter disse principper er den optimale tilgang til ernæring, idet der tages hensyn til flere ting samtidig:

 

For det første giver dette dig mulighed for at spise lige så meget, du vil, hver gang du er sulten, lige indtil du er passende mæt uden at skulle tælle kalorier eller veje portioner. Dette løser automatisk alle problemer omkring sult og mæthed.

 

For det andet er den anbefalede kost ikke blot kaloriefattig og kraftigt mættende, den er også næringsrig, hvilket løser alle problemer omkring optimal ernæring.

 

Link Jeff Novick: Triage Your Health Efforts: The Good, The Bad, & The Ugly

Link Jeff Novick: Reflecting on the 5:2 diet

 

Det følgende er ikke min personlige fortolkning. De videnskabelige undersøgelser taler overbevisende for sig selv.

 

Rapporter fra amerikanske og internationale organisationer

 

1) FAO/WHO-rapport »Human Vitamin and Mineral Requirements«, 2002

FAO er FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, og WHO er FNs Verdenssundheds-organisation:

 

»Befolkninger bør indtage ernæringsrigtig og varieret kost, primært baseret på fødevarer af vegetabilsk oprindelse med små mængder af tilsat kød. Husholdninger bør vælge overvejende plantebaseret kost med en rig variation af forskellige grøntsager og frugter, bælgfrugter og minimalt forarbejdede stivelsesholdige basisfødevarer. Beviserne på, at en sådan kost vil forhindre eller forsinke en signifikant andel af ikke-smitsomme kroniske sygdomme, er konsistente. En overvejende plantebaseret kost har lav energitæthed, hvilket kan beskytte mod fedme.«

 

»Mens to tredjedele af verdens befolkning baserer deres kost på korn eller rodfrugter, forbruger den sidste tredjedel betydelige mængder af animalske fødevarer. Denne gruppe placerer en urimelig efterspørgsel på jord, vand og andre ressourcer, der kræves til intensiv fødevareproduktion, hvilket gør den typiske vestlige kost uønsket ikke blot ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt, men også ud fra et miljømæssigt og bæredygtigt synspunkt. Hvis vi afbalancerer energiindtag med de nødvendige energiudgifter til basalt stofskifte, fysisk aktivitet, vækst og reparation, vil vi opdage, at den kostkvalitet, der kræves for at opnå sundhed, stort set er den samme i alle befolkningsgrupper.«

 

Link Kapitel 2: Behovet for vitaminer og mineraler

Link Rapportens indholdsfortegnelse

 

 

2) WHO-rapport »Preventing Chronic Diseases: A Vital Investment«, 06.06.2005

Forebyggelse af kroniske sygdomme: En vital investering:

 

»Rapporten opregner strategier til hurtig handling for at få standset og afviklet den voksende trussel fra de kroniske sygdomme samt at få aflivet de vedholdende misforståelser vedr. hjertesygdomme, slagtilfælde, kræft og andre kroniske sygdomme.«

 

Link Rapport: Preventing Chronic Diseases

 


3) WHO Diet Recommendations
Kostanbefalinger for befolkninger og enkeltpersoner bør inkludere følgende:

 

• gå efter energibalance og en sund vægt

• begræns energiindtaget fra al slags fedt

• led fedtforbruget væk fra mættet fedt over mod umættede fedtstoffer

• undgå transfedtsyrer

• øg forbruget af frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og nødder

• begræns indtagelsen af frie sukkerarter

• begræns forbruget af salt (natrium) fra alle kilder og brug kun salt tilsat jod 

 

Link Global strategi for kost og fysisk aktivitet

 

 

4) WHO - Fruit and vegetable promotion around the world
Omkring 1.7 millioner dødsfald verden over kan tilskrives for lavt indtag af frugt og grøntsager:

 

Link Projektbeskrivelse

 

 

5) NCI Nutrition Guidelines
NCI, National Cancer Institute, er den amerikanske regerings kræftforskningsinstitut:

 

»The American Cancer Society og the American Institute for Cancer Research har bege retningslinjer for kost, der kan hjælpe med til at forebygge kræft. Deres retningslinjer er på mange måder de samme og inkluderer følgende:

 

• Spis en plantebaseret kost med mindst 5 portioner (á ca. 100g) frugt og grøntsager

   hver dag.

• Spis flere portioner bønner og fuldkornsprodukter (så som gryn, brød og pasta)

   hver dag.

• Spis mindre kød.

• Spis fedtfattig mad.

• Spis saltfattig mad.«

 

Link Ernæring til forebyggelse af kræft

 

 

6) NAS (National Academy of Sciences) and WHO (World Health Organization) Reports

NAS er det amerikanske Videnskabernes Selskab:

 

Link NSA Dietary Reference Intakes

Link NSA Diet and Health

Link WHO Strategi Documents

Link WHO Nutrition

Link WHO Diet


 

7) IOM (Institute of Medicine) Reports

IOM er en del af NAS:

 

Link Rapport-index

 


8) WCRF/AICR-rapport »Food, Nutrition, Physical Activity and  the Prevention of Cancer«, 2007

World Cancer Research Fund leder og forener et globalt netværk af velgørende kræftforeninger, som går ind for forebyggelse og bekæmpelse af kræft ved hjælp af sund mad og ernæring, fysisk aktivitet og den rigtige vægt. American Institute for Cancer er en privat non-profit organisation, der rejser midler til kræftforskning og udgiver rapporter med forskningsresultater.

 

Uddrag fra WCRFs og American Institute for Cancer's 2. Ekspert Rapport »Kost, Ernæring, Fysisk Aktivitet og Forebyggelse af Kræft«, 2007, (baseret på dybdeanalyser af over 7,000 videnskabelige studier vedrørende forebyggelse af kræft gennem de sidste 50 år):

 

»Fødevarer, der har lav energitæthed, som f.eks. æbler, har højt indhold af kostfibre og vand. De fleste frugter, grøntsager og bønner hører til gruppen med lav energitæthed. Dette er endnu en grund til at basere den daglige kost på fødevarer fra planteriget.«

 

»Hvis vi baserer vores kost på vegetabilske fødevarer (så som grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter), som indeholder kostfibre og andre næringsstoffer, kan vi reducere vores risiko for at få kræft... For at opnå et godt helbred anbefaler AICR, at vi baserer alle vores måltider på vegetabilske fødevarer. Ved tilrettelæggelse af måltider bør mindst to tredjedele af tallerkenen fyldes op med grøntsager, frugt, fuldkorns-produkter og bønner.«

 

»Vegetabilske fødevarer kan også hjælpe os med at vedligeholde en sund vægt, fordi de fleste har lav energitæthed (få kalorier).«

 

Link Anbefalinger til forebyggelse af kræft

Link Undgå for tidlig død

Link Lev længere og sundere


»Skær ned på forarbejdede fødevarer. Generelt er de sundeste fødevarer dem, der kun har været minimalt forarbejdede, så som grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter.«

 

»Spis mere af et varieret udvalg af fuldkorn, bælgfrugter (bønner, linser, ærter), grøntsager og frugt.«

 

»5 om dagen, hver dag! Frugt og grøntsager er byggesten til en sund kost - vi bør spise mindst 5 portioner á ca. 100g hver dag, Frugt og grøntsager har højt indhold af næringsstoffer som vitaminer og mineraler. De har også få kalorier og er gode kilder til kostfibre. De er mættende og kan hjælpe os med at undgå overvægt.«

 

Link WCRFs Detaljerede anbefalinger

 

 

9) AICR: Fødevarer, der bekæmper kræft

(kun fiberrig plantemad, ingen animalske eller raffinerede produkter):

 

»Ingen enkelt fødevare eller fødevarekomponent kan i sig selv beskytte dig mod kræft. Men stærke beviser peger på, at en kost rig på en lang række vegetabilske fødevarer, så som grøntsager, frugt, fuldkorn og bønner, hjælper med til at sænke risikoen for mange kræftformer.«

 

Link AICRs liste

 



10) ACS's Retningslinjer for Ernæring og Fysisk Aktivitet til forebyggelse af kræft

ACS er en forkortelse for American Cancer Society, Det amerikanske Kræftselskab, som svarer til det danske Kræftens Bekæmpelse:

 

»Nærmere oplysninger om ACS's retningslinjer spændende fra fuldkorn, fedtstoffer, alkohol og daglige mål for motion til livsstilsændringer, der kan hjælpe med til at forebygge brystkræft-, tyktarmskræft og andre specifikke former for kræft.«

 

Link ACS's retningslinjer

 


11) AHA’s Life’s Simple 7

AHA, American Heart Association, er den amerikanske Hjerteforening. Life's Simple 7 er syv sundhedsfaktorer, der påvirker hjertesygdomme:

 

»En sund kost er et af de bedste våben til at bekæmpe hjerte/kar-sygdomme. Når du spiser en hjertesund kost - dvs. fødevarer med lavt indhold af mættet fedt, transfedt, cholesterol, natrium (salt) og tilsat sukker, og med højt indhold af fuldkornsfibre, magert protein og farverige frugter og grøntsager - så forbedrer du dine chancer for at bevare din sundhed og dit velbefindende - hele livet!«

 

»Spis grøntsager og frugt. De har højt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre, og lavt indhold af kalorier. Spis et bredt udvalg af farverige frugter og grøntsager - det vil hjælpe dig med at få styr på din vægt og dit blodtryk.«

 

»Spis uraffinerede, fiberrige fuldkornsprodukter. En fiberrig kost kan bidrage til at fremme vægttab, fordi kostfibrene holder dig mæt i længere tid, så du spiser mindre. Denne kost kan også medvirke til at sænke dit cholesterol i blodet.«


Link  De 7 simple hjertesundhedsfaktorer

Link  Undersøgelser

Link  Hjertesygdom og kræft 

 


12) AND - Den amerikanske Diætistforening m.fl.
Den amerikanske Diætistforenings udtalelse vedr. vegetariske og veganske kostformer:

 

»Det er Den amerikanske Diætistforenings holdning, at korrekt tilrettelagte vegetariske kostformer, herunder veganske kostformer, er sunde og ernæringsrigtige og kan give sundhedsmæssige fordele ved forebyggelse og behandling af visse sygdomme. Velplanlagt vegetarisk kost er passende for alle mennesker i alle faser af deres livscyklus, herunder graviditet, amning, barndom og ungdom og for sportsfolk og atleter.«

 

Link ANDs udtalelse ved. vegetariske kostformer

Link Dietitians of Canada: Eating Guidelines for Vegans

Link Dietitians Association of Australia: Vegan Diets

Link Det danske Fødevareministerium er enig

 

 

13) Kaiser Permanente

Kaiser Permanente er en privat amerikansk forsknings- og omsorgsinstitution inden for sundhed og medicin. Driver hospitaler og finansierer forskning. Kaiser opfordrer nu (forår 2013) læger til at anbefale plantebaseret kost til deres patienter:

 

Link Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets

Link Kaiser Permanente støtter haver og smålandbrug i lokalsamfundet

 

Større videnskabelige undersøgelser


14) Centenarian Studies

Studier af mennesker, der bliver 100 år eller mere:

 

Link The New England Centenarian Study

Link The Georgia Centenarian Study
Link The Georgia Centenarian Study: Healthy Eating

 

Et par eksempler på andre studier:

 

»... de længelevende Okinawa-boere fik 69% af deres kalorier fra sødkartofler, andre 19% fra ris, hvede og byg og andre 6% fra bælgfrugter (i alt 94% fra kogt stivelse). De er ikke kun en af de længstlevende befolkningsgrupper i verden, men også en af de længstlevende uden handicaps og ved godt helbred. Deres sygdomsforekomster er for mange af de kroniske sygdomme nogle af de laveste i verden. Frugt udgjorde mindre end 1% af deres kalorier.«

Willcox, BJ et.al.: Caloric Restriction, the Traditional Okinawan Diet, and Healthy Aging 
The Diet of the World’s Longest-Lived People and Its Potential Impact on Morbidity and Life Span Ann. N.Y. Acad. Sci. 1114: 434–455 (2007).
 Link

 

»Tidligere i årtiet, omkring århundredeskiftet, fik mange af dem faktisk op til 93% af deres kalorier fra sødkartofler alene. Disse mennesker ville være dem, der blev hundredårige i dag.«

Sho, H: History and characteristics of Okinawan longevity food Asia Pacific J Clin Nutr (2001) 10(2): 159–164  Link

»De længstlevende og sunde kinesiske hundredårige fik 55% af deres kalorier fra sødkartofler, korn udgjorde yderligere 15% ( i alt 70%) og bønner andre 9%, hvilket betyder, at 79% af deres kalorier kom fra stivelsesholdige grøntsager. Andre grønsager udgjorde endnu 9%, og frugt udgjorde kun en lille del.«

Chen, C: A survey of the dietary nutritional composition of centenarians. Chinese Medical Journal 2001, 114 (10):1095-1097  Link

 

»Med hensyn til ydeevne er Tarahumara-indianerne verdenskendte for deres evne til at løbe lange afstande (undertiden mere end 100 miles ad gangen), og de viser stort set ingen tegn på de kroniske sygdomme, vi dør af. Omkring 71% af deres kalorier kommer fra majs og 19% fra bønner, hvilket betyder, at 90% af deres kalorier kommer fra stivelsesholdige grøntsager. Frugt udgør en meget lille del.«

Cerqueira, MT et.al.: The food and nutrient intakes of the Tarahumara Indians of Mexico. The American Journal of Clinical Nutrition 32: APRIL 1979, pp. 905-915. Link

 

Bøger:

Link Bradley J, Willcox m.fl.: »The Okinawa Program«, 2001

Link Sally Beare: »50 Secrets of the World's Longest Living People«, 2003

Link John Robbins: »Healthy at 100«, 2007

Link Dan Buettner: »The Blue Zones«, 2008


Se også:

Link Healthy Longevity: Traditional Diets in Asia Pacific and Implications for Health

 

Videoer:

Link Bradley Willcox on the Longevity of Okinawans (15 min 30 sek)

Link Okinawan Longevity and Health (16 min 55 sek)

Link John Robbins: Healthy at 100 (10 min 5 sek)

Link Dan Buettner: How to live to be 100+ (19 min 40 sek)

 


15) EPIC-Oxford Study vedr. kost og sundhed:

European Prospective Investigation into Cancer. Det Europa-dækkende EPIC-studie er den største undersøgelse af kostens indvirkning på sundheden, der nogensinde er foretaget. Det omfatter mere end en halv million mennesker i ti lande. Det er håbet, at EPIC vil generere specifikke oplysninger vedr. effekten af kost på vedvarende sundhed.

 

 Link EPIC-Oxford

 Link EPIC-Europe



16) Loma Linda 7th Day Adventist Studies

De amerikanske syvendedagsadventister opfordres af deres kirkeledere til at leve vegetarisk, men det er frivilligt. Ca. halvdelen følger opfordringen, og adventisterne deler sig derfor i to grupper, der er velegnede til ernæringsforskning, som bl.a. foregår på universitetet i Loma Linda, Californien. Ca. 96.000 personer deltager:

 

Link Oversigt Wikipedia

Link Welcome to Adventist Health Studies

Link Adventist Health Study 2: Early Findings

Link Life style, Diet and Disease

Link Scientific Publications About Adventists

 



17) The Framingham Heart Study

Siden starten i 1948 har Framingham Hjerteundersøgelsen arbejdet på at identificere de faktorer eller karakteristika, der bidrager til hjerte/kar-sygdomme. Undersøgelsen har fulgt udviklingen over en lang periode hos tre generationer af deltagere.

 

Link Hjemmeside

Link Framingham-studiets histore

Link Milepæle i forskningens hisorie

Link Bibliografi

 

Videoer:

Link Præsentation af Framingham-studiet (1 time 5 min)

 



18) The Seven Countries Study

Det første videnskabelige studie, der systematisk undersøgte forholdet mellem kost, livsstil, hjertesygdomme og slagtilfælde i forskellige populationer i forskellige regioner i verden. Startede 1958.

 

Link Overblik Wikipedia

Link Erfaringer 1994

Link 25 år efter: Dødelighed for hjerte/kar-sygdomme

Link 40 år efter: Hjertesygdom og demens

 

Enkeltforskere og deres institutioner

 

19) Nathan Pritikin Research Foundation Bibliography

 - Published Research Articles

Intet andet kost- og træningsprogram er blevet mere rost af det videnskabelige samfund. Mere end 100 studier i topmedicinske tidsskrifter har konstateret, at mennesker, der følger Pritikin-programmet, opnår dramatiske resultater på blot et par uger...

 

Link Hjemmeside

Link Bibliografi

 

Videoer:

Link Nathan Pritikin, samtale med John McDougall (56 min 5 sek)

 



20) Walter Kempner's Rice Diet Studies

Kempners Rice Diet Center blev nedlagt i 2013 (formodentlig under pres fra de forskellige low-carb diæter...) Forsøges oprettet igen...

 

Artikler:

Link Rice Diet Center shuts Down

Link John McDougall: Walter Kempner, Founder of the Rice Diet

 

Studier:

Link Liste over Walter Kempners studier (20 stk)

 

Bøger:

Link Walter Kempner and The Rice Diet

 

Videoer:

Link Michael Greger om dr. Kempners risdiæt (6 min 5 sek) 

Link Robert Rosati om dr. Kempners risdiæt (7 min 22 sek)

Link Kitty Rosati om dr. Kempners risdiæt (10 min 18 sek)

 


21) T. Colin Campbell (The China Study)

- T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies

T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies er aktivt engageret i bestræbelser på at ændre det nuværende sundhedsparadigme til et mere ekspansivt og »wholistisk« syn på sundhed. De funktionelle eller altomfattende virkninger på kroppen fra miljømæssige påvirkninger, personlige adfærdsmæssige valg, uraffinerede plantebaserede fødevarer og medicinsk praksis samt en forståelse af fordelene ved at forebygge eller undgå helbredsproblemer, er de vigtigste elementer i dette omfattende billede af sundheden.

 

Link Hjemmeside

Link Artikler

Link Kost, livsstil og hjertesygdommenes ætiologi


Bøger:

Link The China Study
Link Whole

 

Videoer:

Link Animalsk protein og kræft (45 min 22 sek)

Link Om at løse sundhedskrisen (18 min 38 sek)

Link Pludselig hjertedød (2 min 57 sek)

 

Film:

Link Forks Over Knives

 


22) Dean Ornish og PMRI Research

PMRI er et non-profit forskningsinstitut, der udfører videnskabelig forskning vedr. effekten af kost- og livsstilsvalg på sundhed og sygdom.

 

Link PMRIs hjemmeside

Link Research Highlights

 

Bøger:

Link Spis mere, vej mindre (ingen links)

Link The Spectrum

 

Videoer:

Link What is Good for You is Good for the Planet (20 min 4 sek)

 



23) Neal Barnard og PCRM Research

Siden 1985 har Physicians Committee for Responsible Medicine været med til at påvirke udviklingen inden for medicin og videnskab. Vi går ind for forebyggende medicin, især god ernæring, vi gennemfører klinisk forskning og vi er fortalere for højere etiske standarder i forskningen.

 

Link Neal Barnards hjemmeside

Link PCRMs hjemmeside

Link Worksite Study

 

Bøger:

Link Breaking the Food Seduction

Link Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes

Link Power Foods for the Brain

 

Videoer:

Link Sådan kureres diabetes 2

Link Breaking the Food Seduction (55 min 34 sek)

Link Power Foods for the Brain (1 time 16 min)

 



24) Hans Diehl og

The Complete Health Improvement Program (CHIP) Research
CHIP-programmet er en videnskabelig rejse gennem årsagerne til og konsekvenserne af vores nuværende helbredstilstand« i de vestlige samfund. CHIP viser, hvorfor vi er nødt til at tage bedre livsstilsvalg, og hvordan vi kan forhindre det »gode liv« i at slå os ihjel.

 

Link Videnskabelige publikationer

Link Resultater

 

Videoer:

Link Hans Diehl: 6 små videos á 3-6 min

 

 

25) Alan Goldhamer, Doug Lisle og TrueNorth Health Center

TrueNorth Health Center blev grundlagt 1984 af dr. Alan Goldhamer og Jennifer Marano. Bygger på helhedsorienteret, integreret medicin, der tilbyder behandling af en bred vifte af sundhedsproblemer. Til centret er knyttet forskere, læger, osteopater, kiropraktorer, naturlæger, psykologer og andre sundhedsprofessionelle.

 

Link Hjemmeside

 

Bøger:

Link Doug Lisle: The Pleasure Trap

 

Videoer:

Link TrueNorth Health Center Video Brochure (9 min 58 sek)

Link Doug Lisle: The Pleasure Trap (58 min 59 sek)

Link Doug Lisle: The Pleasure Trap (17 min 10 sek)

Link Doug Lisle: How to Lose Weight Without Losing Your Mind

 

Enkeltforskere

 

26) Mikkel Hindhede

Læge (1862-1945)

 

Link Dansk Biografisk Leksikon

 

Studier:

Link The Biological Value of Bread-Protein

 

Bøger:

Link Fuldkommen Sundhed og Vejen dertil

 

 

27) Denis Burkitt

Læge (1911-1993)

 

Link Biographical Article

Link John McDougall om Denis Burkitt

 

Studier:

Link The war on cancer

Link Dietary Fiber and Cancer

Link Physiological role of dietary fiber

Link Prevalence of diverticular disease...

Link Hiatus Hernia: Is it preventable?

Link Nutritional intake, adiposity and diabetes

Link Aetiology of appendicitis

 

Bøger:

Link Husk fiber i kosten

 

Videoer:

Link John McDougall: Interview med Denis Burkitt (39 min 33 sek)

 

 

28) Roy L. Swank

Læge (1909-2008)

 

Studier:

Link Multiple Sclerosis: Fat-oil relationship

Link Multiple Sclerosis: The lipid relationship

Link (Der er mange flere studier, men de er ikke umiddelbart tilgængelige)

 

Bøger:

Link The Multiple Sclerosis Diet Book (kan læses her)

 

Videoer:

Link Roy Swank - Multiple Sclerosis Pioneer (1 time 32 min)

Link Roy Swank - Multiple Sclerosis Cure

 


29) Caldwell Esselstyn

Læge

 

Link Hjemmeside

 

Studier:

Link Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic through Plant-Based Nutrition

Link A Strategy to Arrest ad Reverse Coronary Artery Disease

Link Updating a 12-Years Experience with Arrest and Reversal Therapy for CHD

Link Changing the Treatment Paradigme for Coronary Artery Disease

 

Bøger:

Link Prevent and Reverse Heart Disease

 

Videoer:

Link Making Heart Attacs History

Link Make Yourself Heart Attac Proof

 

 

30) John McDougall

Læge

 

Link Hjemmeside

Link Hot Topics
Link Newsletters

 

Studier:
Link Rapid reduction of serum cholesterol and blood pressure

Link Effect of a very low-fat vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis

 

Bøger:

Link The Starch Solution

Link Digestive Tune-Up

Link The McDougall Program for Maximun Weight Loss

Link The McDougall Program

 

Videoer:

Link Aging Greatfully 42 min 13 sek

Link Diet and Multiple Sclerosis 1 time 7 min 19 sek

Link Diet, Drugs and Diabetes 1 time 21 min

Link Diet vs. Drugs 1 time 11 min

Link Encouraging The Medical Board of California 1 time 3 min

Link Intestines From the Beginning 1 time 1 min

Link Low Carb Hysteria 56 min 8 sek

Link Low Carb and The Ultimate Diet 1 time 3 min

Link Marketing Milk and Disease 42 min 36 sek

Link McDougalls Mentors 1 time 13 min

Link Meat and the Human Diet 1 time 7 min

Link Milk Is For Baby Cows 47 min 18 sek

Link Molecules of Life 50 min 53 sek

Link Osteoporosis and the Broken Bones Business 45 min 13 sek

Link Paleo, Gluten Free and GMO - Distractions from Real World Food... 49 min 37 sek

Link Pregnancy and Children 1 time 6 min

Link Solving America's Health Crisis 1 time 5 min

Link The Perils of Dairy 1 time 17 min 7 sek

Link The Starch Solution 1 time 15 min 23 sek

Link The Diet Wars 54 min 7 sek

Link The Food We Were Born to Eat 17 min 13 sek

Link When Proven Lifestyle Interventions Are Neglected 1 time 21 min

Link Why Did Steve Job Die? 41 min 48 sek

 

Link McDougall's Moments, mere end 60 små videoer á 3-8 min

Link McDougall's gæsteforelæsere, 20 videoer á ca. 1 time

 


31) Jeff Novick

Diætist

 

Link Hjemmeside

Link Artikler

Link Blog

Link Poster på McDougall Forum: Hot topics

Link Poster på McDougall Forum: Favorite threads

 

Videoer:

Link From Oils to Nuts (1 time 31 min)

Link Food That Make You Thin (16 min 12 sek)

Link Coconut Oil: 100% Fat (3 min 64 sek)




32) Michael Greger

Læge

 

Link Hjemmeside

 

Bøger:

Link Carbophobia (kan læses på nettet)

Link Bird Flue (kan læses på nettet)

 

Videoer:

Link »Uprooting the Leading Causes of Death« (55 min 50 sek)
Link »More Than an Apple a Day« (1 time 2 min)

Link »From Table to Able« (54 min 20 sek)

Link  Hundreder af små videoer (2-8 min)

 

 

33) Jane Plant

Professor

 

Link Hjemmeside

 

Bøger:

Link Dit liv i dine hænder

Link Prostate Cancer

Link Understanding, Preventing and Overcome Osteoporosis

Link Beat Cancer

 

Videoer:

Link Milk and Breast Cancer (13 min 34 sek)

 

 

34) Amy Joy Lanou

Forsker

 

Link Hjemmeside

 

Bøger:

Link Building Bone Vitality

 

Video:

Link Audio m/plancher: Amy Joy Lanou gennemgår sin forskning (1 time 22 min)

 

 

35) Janice Stanger

Forsker

 

Link Hjemmeside

 

Bøger:

Link The Perfect Formula Diet

 

Videoer:

Link The Dangerous Truths About Protein (59 min 18 sek)

Link Ten Dangerous Nutritional Myths (59 min 21 sek)

Link Your Skin is Like a Sponge (3 min 12 sek)

Link Strong Bones - It's Not the Calcium (3 min 34 sek)

Link Your 70.000 Mile Traffic Jam (3 min 7 sek)

 

 

36) Joseph Keon

Forsker

 

Bøger:

Link Whitewash

 

Videoer:

Link Dairy: Essential Nutrition or Health Saboteur? (53 min 51 sek)

 

Anonyme videnskabsbaserede debattører


37) Healthy Longevity

Kritik af Paleo og low-carb. Videnskabelige argumenter for plantebaseret ernæring fra hele verden.

 

Link Blog: Healthy Longevity

især disse to poster:
Link Food Shortages, Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality in the World Wars
Link Denying the Preponderange of Evidence

 


38) Plant Positive

Kritik af modediæter. Videnskabelige argumenter for plantebaseret ernæring fra hele verden. 136 videoer med udskrevet tekst.

 

Videoer:

Link Plant Positive: Liste med links til 136 videoer i 3 serier

 

Enkeltemner


39) Evolution, Anatomi og Fysiologi

Mennesket er anatomisk indrettet til at spise plantemad.

 

Link Milton Mills

Link Michael Bluejay

 

Bøger:

Link Donna Hart og Robert W. Sussman: Man the Hunted

Link Don Matesz: Powered by Plants

Link Richard Wrangham: Catching Fire

 

Video:

Link Milton Mills: Are Humans Designed to Eat Meat? (59 min 35 sek)

Link Nathaniel Dominy: The True Human Diet (10 min)

Link John McDougall: Early Man Was NOT a Hunter-Gatherer (3 min 59 sek)

Link John McDougall: The Food We Were Born to Eat (17 min 13 sek)

Link Christina Warrinner: Debunking the Paleo Diet (22 min 19 sek)

Link Katharine Milton: Evolution and the Human Diet (7 min 22 sek)

Link Richard Wrangham: Catching Fire (10 min 39 sek)

Link Richard Wrangham: Sammenligning mellem rå og kogt mad (6 min 34 sek)

 


40) Kaloriebegrænsning (Calorie Restriction, CR)

Kaloriebegrænsning, herunder begrænsning af især animalsk protein er den eneste dokumenterede metode til at forhale aldringsprocessen og forøge den gennemsnitlige og maksimale levealder.

 

Link Hjemmeside: Roy L. Walford

 

Link Jeff Novick: Eat More, Weigh Less and Live Longer

Link Luigi Fontana: Forskning omkring Kaloriebegrænsning

Link Tidsskriftet »Aging«

Link Jeff Novick: Why Does CR Work?

 

Bøger:

Link Roy L. Walford: Beyond The 120 year Diet

Link Roy L. Walford: The Anti-Aging Plan

 

Video:

Link Matt Piper: A diet to treat ageing (38 min 39 sek)

 

 

En mindre liste over udvalgte kilder (personer) findes her

 

 

 

1) FAO/WHO-rapporten

 

 

 

2) WHO-rapporten »Preventing Chronic Diseases«

 

 

 

3) WHO - FNs World Health Organisation

 

 

 

4) WHO Fruit and Vegetable Promotion

 

 

 

5) NCI - National Cancer Institute

 

 

 

6) NAS - National Academy of Science

 

 

 

7) IOM - Institute of Medicine

 

 

 

8) WCRF/AICR-rapporten

 

 

 

9) AICR - American Institute for Cancer Research

 

 

 

10) ACS - American Cancer Society

 

 

 

11) AHA - American Heart Association

 

 

 

12) Den amerikan-ske Diætistforening, som tidligere hed American Dietician Association (ADA), hedder nu Academy of Nutrition and Dietetics (AND)

 

 

 

13) Kaiser Permanente

 

 

 

14) The New England Centenarian Study m.fl.

 

 

 

15) The EPIC Study

 

 

 

16) Loma Linda

7th Day Adventist Studies

 

 

 

17) The Framingham Heart Study

 

 

 

18) The Seven Countries Study

 

 

 

 

19) Nathan Pritikin Research Foundation

 

 

 

20) Walter Kempner

 

 

 

 

21) T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies

 

 

 

 

22) Dean Ornish og Preventive Medicine Research Institute

 

 

 

 

23) Neal Barnard

og PCRM

 

 

 

 

24) Hans Diehl og The Complete Health Improvement Program (CHIP)

 

 

 

25) Doug Lisle og

 

 

Alan Goldhamer

TrueNorth Health Center

 

 

 

26) Mikkel Hindhede

 

 

 

27) Denis Burkitt

 

 

 

28) Roy Swank

 

 

 

29) Caldwell B. Esselstyn

 

 

 

30) John McDougall

 

 

 

31) Jeff Novick

 

 

 

32) Michael Greger

 

 

 

33) Jane Plant

 

 

 

34) Amy Joy Lanou

 

 

 

35) Janice Stanger

 

 

 

36) Joseph Keon

 

 

 

37) Healthy Longevity

 

 

 

38) Plant Positive

 

 

 

39) Evolution, Anatomi og Fysiologi

 

 

 

40) Kalorie-begrænsning (Calorie Restriction, CR)

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node