Stenalderkost 2
- uciviliseret, sundhedsskadelig og usandfærdig
© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversat og bearbejdet efter John McDougall: The Paleo Diet Is Uncivilized (And Unhealthy And Untrue), Nyhedsbrev juni 2012.
Kulhydratfattige kostformer leverer brændstof til ødelæggelse af såvel menneskers som planeten Jordens sundhed. Ved kulhydratfattig kost (low-carb) forstås en kost med masser af animalske fødevarer og få vegetabilske fødevarer. Kun planter syntetiserer kulhydrater (sukker), som er menneskekroppens hovednæringsmiddel. De kropsdele af dyr, herunder rødt kød, fjerkræ, æg, fisk og skaldyr, som nogle spiser, indeholder ingen kulhydrater. Det sukker (laktose), der findes i animalske sekreter (som mælk fra pattedyr), er syntetiseret af planter (græsset, som koen æder).
Den oprindelige Atkins-kur er det ultimative inden for low-carb kostformer. Denne slankekur virker ved at udsulte kroppen for kulhydrater, hvilket fremmer en sygdomstilstand, der kaldes ketosis, hvilket igen kan resultere i vægttab. Folk bliver for syge til at kunne spise for meget. Link Link
I et forsøg på at afhjælpe de åbenlyse sundhedsskader, der opstår som følge af en kost med lavt indhold af kulhydrater, har Atkins apologeter tilsat frugt og ikke-stivelsesholdige grøntsager til deres programmer. Herved håber de at kunne tilsløre og neutralisere de sundhedsskadelige virkninger fra indtagelse af animalske fødevarer ved hvert måltid. Link
Stenalderkosten:
Den nyeste metode til at spise planeten og dens beboere til døde
Stenalderkosten (også kaldet Palæo Diæten, hulemandskosten, jæger/samler-diæten m.m.) er det nyeste og mest populære forsøg på at opnå vægttab, bedre helbred og lang levetid ved at spise store mængder af animalske fødevarer. Det er en kost, hvor man spiser meget protein, meget fedt og meget lidt kulhydrat. Stenalderkosten består hovedsageligt af kød, fjerkræ, æg, fisk og skaldyr, ikke-stivelsesholdige orange, grønne og gule grøntsager samt frugt og nødder. Det er forbudt med stivelse, herunder alle kornsorter, bælgfrugter og kartofler. Det eneste, der fortjener anerkendelse er, at stenalderkosten også udelukker mejeriprodukter og raffineret sukker. Salt og forarbejdede olier (med undtagelse af olivenolie) er ligeledes udelukket.
Denne måde at spise på bygger på den antagelse, at vores forfædre, der levede i ældste stenalder - palæolitikum, en periode spændende fra for 10.000 til 2,5 millioner år siden - hovedsageligt hentede deres ernæring fra animalske fødevarer. Ifølge den grundlæggende teori bag stenalderkosten er mennesket - som et resultat af mere end to millioner års evolution - nu genetisk tilpasset til at spise, hvad man (fejlagtigt) mener jæger-samlerne spiste dengang - nemlig overvejende animalske fødevarer.
Bogen »The Paleo Diet«, USA, 2002, på dansk »Stenalderkost«, 2004, er biblen for tilhængerne af denne kostform (sidetal fra den danske udgave bruges i parentes i denne artikel). Den er skrevet af Loren Cordain, Ph.d., professor ved Department of Health and Exercise Science på Colorado State University, som mener, at »stenalderkosten er den eneste kost, der perfekt matcher vores genetiske sammensætning« (s. 9). Forfatteren hævder, at »for 2,5 millioner år tilbage i tiden og indtil for blot 500 generationer siden spiste hvert eneste menneske på Jorden på denne måde« (s. 9), indtil agerbrugsrevolutionen opstod (10.000 år siden), hvor korn, bælgfrugter og kartofler blev indført på verdensplan.
Ifølge Cordain »... var der ikke et eneste menneske, som ikke spiste stenalderkost« (s. 71). Palæo-»eksperterne« hævder, at med udviklingen af landbruget for omkring 10.000 år siden styrtdykkede menneskenes sundhed og levetid. Det er dog næppe tilfældigt, at agerbrugsrevolutionen markerer civilisationens begyndelse. Begrebet civilisation omfatter menneskets avancerede niveau i intellektuel, kulturel og materiel udvikling, præget af fremskridt inden for kunst, musik, videnskab, sprog, kommunikation, computere, transport og politik, for blot at nævne nogle få områder.
»Hvis du gentager en løgn ofte nok, bliver den til sandhed«
Fortalerne for stenalderkosten hævder, at vores tidligste forfædre var jæger-samlere med tryk på jagt, uanset hvad hovedparten af de nutidige videnskabelige analyser viser. De begrunder hovedsageligt deres hypotese på en fejlbehæftet gennemgang af moderne jæger-samlere. Link
Primater, herunder mennesker, har drevet jagt og indsamling i millioner af år. Jeg kender ikke til nogen større population af primater, der har været strikte veganere, dvs. som overhovedet ikke spiste animalske fødevarer. Men det er planterne, der med meget få undtagelser har leveret størstedelen af kalorierne til næsten alle primater. Denne sandhed har altid været upopulær, delvis på grund af en velkendt menneskelig egenskab: sexisme. Det var bedsteforældre, kvinder og børn, som samlede størsteparten af føden ind, mens mændene gik på jagt. Men det var jægerne, der fik hæder og ære. Link
Da den højt respekterede antropolog, Nathanial Dominy, PhD, fra Dartmouth College, New Hampshire, USA blev spurgt om den udbredte idé, at vores ældste forfædre primært var kødspisere, svarede han: »Det er en myte - størstedelen af jæger-samlernes kalorier kommer fra vegetabilske fødevarer. Det er det mest sikre... kød er alt for uforudsigeligt... man kan ikke regne med det.« Efter at have studeret primaters knogler, tænder og genetik i hele sin karriere som biologisk antropolog, konkluderer Dr. Dominy: »Mennesker kan mere passende beskrives som starchivores - stivelsesspisere.« Link Link
Stenalderkostens fortalere skyr ingen anstrengelser for at ignorere og fordreje videnskaben. Link Link
Almindelige mennesker er udleveret til stenalderpropagandaens nåde, indtil de selv begynder at undersøge de seneste udgivelser fra de store videnskabelige tidsskrifter:
• Forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature, 27.06.2012, rapporterer, at for vores tidlige menneskelige forfædre, som levede for 2 millioner år siden, bestod næsten hele kosten af blade, frugter, træ og bark - en kost svarende til hvad vor tids chimpanser spiser. Link
• Ifølge en undersøgelse præsenteret i et 2009-nummer af Science, har folk, der boede i det, der nu er Mozambique, langs den østlige kyst af Afrika, fulgt en kost baseret på kornsorten sorghum, så langt tilbage i tiden som for 105.000 år siden. Link Læs hele rapporten her
• Forskning præsenteret i et 2011-nummer af Proceedings of National Academy of Science viser, at selv neandertalerne spiste en række vegetabilske fødevarer. Der er fundet stivelseskorn på tænderne af deres skeletter overalt fra det varme østlige Middelhav til det kølige nordvestlige Europa. Det ser ud til, at de selv kogte og på anden måde tilberedte maden, for at gøre planteføden mere fordøjelig - for 44.000 år siden. Link
• En 2010-udgave af Proceedings of National Academy of Science rapporterede, at stivelseskorn fra vilde planter er blevet identificeret på slibeværktøjer fundet på arkæologiske udgravningspladser, som går helt tilbage til den ældste stenalderperiode i Italien, Rusland og Tjekkiet. Disse resultater tyder på, at forarbejdning af grøntsager og stivelse, og eventuelt grutning af mel, var en udbredt praksis i Europa så langt tilbage som for 30.000 år siden eller endnu tidligere. Link |
Usandheder, der får den brede offentlighed til at vælge fødevarer, der truer selve vores eksistens, er blevet anfægtet i årtier. Men som jeg har sagt før: folk kan lide at høre gode nyheder om deres dårlige vaner, så stenalderkosten fortsætter med at få en meget synlig platform med alt for lidt offentlig debat.
Stenalderkost er frastødende
Mere end halvdelen (55%) af en Paleo-spisers fødevarer kommer fra magert kød, indmad, fisk og skaldyr (s. 26). At spise vilde dyr er at foretrække, men magert supermarked-kød fra køer, grise og høns er også i orden (s. 27).
Ud over det sædvanlige oksekød, kalvekød, svinekød, kylling og fisk, som en Paleo-tilhænger forventes at spise, er også alligator, bjørn, kænguru, rådyr, klapperslange og vildsvin på menuen. Mailordre-leverandører til disse vilde dyr findes i Cordains (amerikanske) bog.
Knoglemarv eller hjerner fra dyr var to livretter hos jægere og samlere før civilisationen. (s. 29) For de fleste af os er tanken om at spise knoglemarv og hjerne frastødende. Men det bliver værre endnu.
Paleo-»eksperterne« omtaler ikke den hyppige og sædvanlige praksis omkring ernæringsmæssig kannibalisme, man fandt i jæger-samlersamfundene. (Ernæringsmæssig kannibalisme refererer til indtagelse af menneskekød for smagens eller næringsværdiens skyld, i modsætning til rituel kannibalisme.) Arkæologer har fundet knogler af vores forfædre fra en million år siden med mærker fra kødafskrabninger, og der er dokumentation for, at knogler er blevet knust for at man kunne få fat på marven. Der er også tegn på, at ofrene fik deres hjerner spist. Børn var ikke udelukket fra menuen. Link Og så opfordrer paleo-folkene os til at spise kød efter model fra vores uciviliserede, jæger-samlerforfædre fra før agerbrugs-revolutionen!?
Stenalderkosten er et ernæringsmæssigt mareridt
Ifølge sagens natur er stenalderkosten baseret på arterie-tilstoppende mættet fedt og cholesterol samt syreholdige, knogleødelæggende proteiner fra animalske fødevarer. Respekterede forskere har fundet, at de moderne jæger-samlerbefolkninger, der baserer deres kost på kød såsom inuitterne (eskimoerne), lider af hjertesygdomme og andre former for åreforkalkning, mens de moderne jæger-samlere, der baserer deres kost på planteføde (stivelse), er fri for disse sygdomme. Osteoporose (knogleskørhed) fra deres overvejende animalsk baserede kostvaner er også en udbredt sygdom blandt kød- og fiskespisende jæger-samlere, specifikt inuitter. Link (yderligere kommentar her ) Link
I forsøg på at forsvare det at spise dyr tror Paleo-fortalerne, at de skadelige næringsstoffer fra disse animalske fødevarer kan modvirkes ved tilsætning af ikke-stivelsesholdige frugter og grøntsager plus nødder og frø.
Endvidere vil en kost med meget højt indhold af animalsk protein ifølge Cordain selv gøre folk alvorligt syge med kvalme, opkastning, diarré og i sidste ende døden fra proteinforgiftning (også kendt som »kaninsult«) (s. 103). For de fleste mennesker ligger proteinloftet i kosten på 200 til 300 g om dagen eller omkring 30 til 40 procent af den normale daglige kalorieindtag. Stenalderkosten ligger så højt som op til 35% protein (s. 24). I modstrid med egne advarsler understreger Cordain konsekvent og ofte, at »Er du på slankekur, er protein din bedste ven« (s. 50). Link
Indtagelse af animalske fødevarer er årsagen til vores mest almindelige sygdomme af mange veletablerede grunde, herunder de ubestridte kendsgerninger, at de ikke indeholder kostfibre, er befængt med sygdomsfremkaldende mikrober (herunder prioner (kogalskab), E. coli- og salmonellabakterier) samt indeholder de højeste niveauer af giftige miljøkemikalier, der findes i fødekæden. Og husk så, at sygdomsfremkaldende rødt kød, fjerkræ, fisk og æg udgør 55% af stenalderkosten.
I British Medical Journal fra 26. juni 2012 præsenteredes de nyeste opdateringer vedrørende de langsigtede sundhedsmæssige farer ved en kost med et lavt kulhydratindhold og et højt proteinindhold (low-carb/high-protein, LC/HP). Forskerne rapporterede, at hvert 10% fald i indtagelsen af kulhydrater eller stigning i proteinindtagelse resulterede i en 5% øget risiko for hjertesygdomme. Dette giver en 62% højere forekomst blandt kvinder i de højeste kategorier af LC/HP-kostvaner sammenlignet med de laveste. Disse kulhydratfattige kostformer, fra Atkins til stenalderkost, er simpelthen farlige. Link
Stenalderkosten modsiger det åbenbare:
De fleste mennesker på Jorden har levet af stivelsebaserede kost
Alle store befolkningsgrupper af slanke, sunde mennesker, som optræder i historisk tid, har fået størsteparten af deres kalorier fra stivelse. Eksempler på engang succesrige folkeslag inkluderer japanerne, kineserne og andre asiatiske folk, som spiste sødkartofler, boghvede og/eller ris, inkaerne i Sydamerika, som spiste kartofler, mayaerne og aztekerne i Mellemamerika, som spiste majs og egypterne i Mellemøsten, som spiste hvede. Kun få, mindre og isolerede folkeslag som f.eks. inuitterne, som lever under ekstreme naturforhold, har spist anderledes.
Den videnskabelige dokumentation af, hvad folk har spist gennem de sidste 13.000 år, understøtter min påstand om at stivelse, og ikke dyr, er menneskets traditionelle kost.
Mænd og kvinder, som har indtaget en kost baseret på korn, grøntsager og frugt, har spillet hovedrollen i alle store bedrifter i historien. De gamle erobrere i Europa og Asien, inklusive Aleksander den Store (356-323 fvt.) og Djengis Khan (1162-1227) bespiste deres hære med stivelsesbaseret kost. Cæsars legioner klagede, når de fik for meget kød i rationerne og foretrak at kæmpe på korn. Den menneskelige civilisations kaloriemaskine er først og fremmest blevet fodret med seks slags stivelse: byg, majs, hirse, kartofler, ris og hvede. Link Link
De længstlevende befolkninger på planeten Jorden i dag spiser en stivelsesbaseret kost med få animalske produkter. Det drejer sig om folk fra Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grækenland) og Syvende Dags Adventisterne i Loma Linda, Californien, der bor i det, der kaldes »Blå zoner«. Link
De mest effektive kostformer, der nogensinde er blevet brugt til at helbrede folk fra vore dages sygdomme - som hjertesygdomme, type-2 diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet cholesterol, gigt og fedme - minimerer animalske fødevarer og kræver, at folk får hovedparten af deres kalorier fra stivelse, herunder korn, bælgfrugter og kartofler (forbudt i stenalderkosten). Medicinske giganter i stivelsesbaseret kostterapi omfatter lægen Walter Kempner, grundlægger af Rice Diet ved Duke University, Nathan Pritikin, grundlægger af Pritikin Longevity Center og lægen Roy Swank, grundlægger af kostbehandling af multipel sklerose ved Oregon Health & Science University. Link Link Link
Succes for stenalderkosten ville hurtigt blive en økologisk katastrofe
I 2006 konkluderede Forenede Nationers rapport »Livestock's Long Shadow«: Husdyrhold har en betydelig indvirkning på verdens vand-, jord- og biodiversitetsressourcer og bidrager væsentligt til klimaændringerne. Animalsk landbrug producerer 18% af verdens udledning af drivhusgasser (CO2-ækvivalenter), sammenlignet med 13,5% af alle former for transport tilsammen. Link
Denne FN-rapport er en forsigtig vurdering af de ødelæggelser, der forårsages af de selv samme fødevarer, som stenalderkosten anbefaler til overflod. Beregninger fra World Watch Institute konkluderer, at over 51% af drivhusgasserne er et resultat af husdyropdræt. En nylig rapport fra US Geological Survey anslår, at der bruges 4.000 til 18.000 liter vand for at producere oksekød til en saftig hamburger. Enhver person, som Paleo-guruerne får overbevist om at følge en kost baseret på animalske fødevarer, vil bringe os et skridt nærmere afslutningen på den verden, vi kender. Link Link
Civilisationerne kunne ikke have udviklet sig på stenalderkost
Loran Cordain skriver: »Jordbrugsrevolutionen ændrede verden og muliggjorde udviklingen af civilisationen: byer, kultur, teknologiske og medicinske fremskridt samt videnskabelige viden« (s. 45) Med andre ord: hvis folk var forblevet på en kost hovedsageligt bestående af animalske fødevarer (forudsat at vore forfædre faktisk spiste sådan), ville vi stadig leve i stenalderen. Heldigvis har agerbrugsrevolution med dens effektive produktion af korn, bælgfrugter og kartofler - netop fødevarer forbudt af stenalderkosten - tilladt os at blive civiliserede.
Cordain afslutter sin i 2011 reviderede udgave af »The Paleo Diet« ved at advare: »Uden dem (stivelse som hvede, ris, majs og kartofler), ville verden formentlig kun kunne underholde en tiendedel eller mindre af vores nuværende befolkning ... « (s. 215, amerikansk udgave).
Vælg ti nære venner og familiemedlemmer. Hvilke ni skulle dø, så stenalderfolkene kan få opfyldt deres uciviliserede drømme?
Der er en bedre løsning, og det er »The Starch Solution«.
Læs også Stenalderkost 1
Læs også: Stivelse er menneskets superfood