Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Kitava: ingen bumser

 

 

 

Kitava: ingen fedt

 

 

 

Bogens hjemmeside

 

 

 

Bogens hjemmeside

 

Amazon Look Inside

 

 

 

»White Lies«- rapportens afsnit om acne

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

04.03.2013:

Mælk og sukker er risikofaktor for acne

 

16.08.2012:

Mælk, is og højglykæmisk kost forbundet med acne

 

23.05.2012:

Acne-medicin giver øjeninfektioner

 

00.05.2012:

Vestlig kost årsag til acne

 

01.01.2012:

IGF-1, insulin, glucose og leucin øger risiko for acne

 

00.03.2011:

Acne skyldes kosten, især mælke-produkter

 

12.7.2011:

Acne kan undgås med den rigtige kost

 

12.02.2011:

Du får bumser af mælk og sukker

 

November 2010:

Mælk og højglykæmiske kulhydrater stimulerer acne

 

Februar 2010:

Mælkeprodukter og højglykæmiske kulhydrater øger risikoen for acne

 

 

 

Acne – du får bumser af mælk

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2011. Sammenskrevet fra forskellige kilder.

 

 

Acne forårsages af en kombination af flere forskellige faktorer:

 

1 Hormonelle ændringer øger udskillelsen af en olieagtig substans, sebum (hudfedt, talg), fra hudens talgkirtler, som ofte er placeret i forbindelse med hårsækkene.

 

2 Samtidig øges også afskalningen af hudceller, som kan tilstoppe talgkirtlernes udførselsgange.

 

3 Overproduktion af hudfedt, som ikke kan slippe bort, giver gode betingelser for hudbakterien Probionibacterium acnes, hvis affaldsstoffer forårsager betændelse.

 

4 Betændelsesvæske (materie, pus) ophobes i den tilstoppede hårsæk og bryder til sidst ud gennem huden i rødsprængte pletter og sår.

 

 

Spørgsmålet er så: hvad sætter gang i de hormonelle ændringer? Det gør puberteten, og det er da også her, man ser de fleste acneudbrud (selv om det også forekommer hos babier, børn, voksne og ældre). Men acne findes stort set kun i den vestlige verden. Verdens øvrige unge kommer jo også i puberteten, men uden acne. Hvad er det, Vestens unge »har«, som andre unge iikke har?

 

I en meget omfattende undersøgelse 1955-1965, som inddrager alle tidligere undersøgelser samt egen praksis med 1088 acne-patienter, konkluderer den amerikanske læge, Jerome K. Fisher: »Ud over det høje indtag af fedt og salt, som indtages dagligt, når der drikkes store mængder mælk, indtages som tidligere vist også mange hormoner, som stimulerer kønskirtler og talgkirtler. Hver enkelt af disse substanser (fedt, salt eller hormoner) ville gøre det uønsket at drikke den massive mængde mælk, som drikkes hver dag af patienter med acne.« (1)

 

Fisher og andre, som pegede på en forbindelse mellem kost og acne, blev dog ikke taget alvorlige af den videnskabelige verden. Helt op til år 2000 var de fleste eksperter enige om, at der ingen sammenhæng er mellem kost og acne. Men i 2002 bryder Loren Cordain - ham med stenalderkosten - stilstanden med en oversigtsartikel og et forklaringsforslag:

 

Hos den oprindelige befolkning på øen Kitava i Papua New Guinea er acne ukendt. Det samme gælder Aché-stammen af jæger-samlere i Paraguay. En læge, der gennem 30 år har arbejdet blandt inuitter, rapporterer, at acne er ukendt, mens de lever af deres traditionelle kost, men bliver almindeligt, når de spiser den moderne, vestlige kost. På den japanske ø Okinawa har amerikanske læger dokumenteret, at acne var ukendt før 2. verdenskrig. I et landdistrikt i Brasilien fandt hudlæger kun acne på 2,7% ud af knap 10.000 børn mellem 6 og 16 år. I Pretoria i Sydafrika havde kun 2% ud af 3.905 sorte personer acne, mens 10% ud af 16.676 hvide personer havde acne. (2)

 

Cordain foreslår, at acne fremkaldes af højglykæmiske, raffinerede kulhydrater, som forårsager forhøjet insulinniveau og insulinresistans, som derefter fremkalder forøget hormonniveau, forøget produktion af vækstfaktor IGF-1, forøget talgproduktion og forøget afskalning af hudceller. Oprindelige befolkningers kostformer er som regel lavglykæmiske. Cordains forklaring afvises af de etablerede forskere som et tilbageskridt til forladte teorier.

 

 

F. W. Danby

 

En amerikansk hudlæge, F. W. Danby, der gennem mange år havde mistænkt mælk for at bidrage til udviklingen af acne, fik i 2005 overtalt den ledende forsker ved den kendte Harvard School of Public Health, Walter Willett, til at se på sagen. De spurgte 47.355 kvindelige sygeplejersker, der deltog i det store »Nurse Study«-projekt om deres kostvaner og deres bumser som unge (3). I 2006 og 2008 bliver disse kvinders døtre (4) og sønner (5) spurgt, og alle tre undersøgelser giver samme resultat: der er en klar sammenhæng mellem mælk og acne.

 

I 2009 viser en amerikansk oversigt over 27 undersøgelser, at jo mere mælk unge mennesker drikker, jo større risiko har de for at udvikle acne. (6)

 

I 2009 viser en undersøgelse af Bodo C. Melnik fra Osnabrück Universitet (7), at det er mælk, der starter den proces, der fører til acne. Den naturlige forøgelse af hormoner, insulin, androgener og vækstfaktor IGF-1 under puberteten, som ikke volder problemer hos oprindelige folkeslag, bliver i moderne, vestlig kost yderligere stimuleret af mælk og mælkeprodukter, som indeholder en lang række lignende eller identiske hormoner og vækstfaktorer. Herved øges produktionen af hudfedt samt afskalningen af epithelceller, som lukker for talgkirtlernes udgange, og hudbakterierne får øgede vækstbetingelser med betændelse til følge.

 

I øvrigt mener Melnik, at acne kan ses som »en model for kroniske vestlige sygdomme med patologisk øget IGF-1 stimulation«. Her nævnes bl.a. allergier, åreforkalkning, kræft og autoimmune sygdomme. (8)

 

Nyere dansk forskning er enig: I DTUs rapport »Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark 2010« finder vi følgende udtalelse om sammenhængen mellem mælk og acne:

 

»På trods af at de tre prospektive studier, der undersøger sammenhængen mellem indtag af mejeriprodukter og forekomst af akne, alle stammer fra samme forskergruppe, tyder resultaterne på, at højt indtag af mælk er associeret med øget forekomst af akne, og at det ikke udelukkende er ved de fedtholdige produkter, at sammenhængen kan ses.« (9)

 

Nyeste forskning fra februar 2011 inddrager også mælkens valleprotein som medvirkende årsag til acne (10). Herved nærmer Melnik og Cordain sig hinanden, idet valle forøger insulinproduktionen. Det har bl.a. en dansk undersøgelse vist. Undersøgelsen viste i øvrigt også, at mælkens casein forøger IGF-1 niveauet. (11)

 

 

Konklusion

 

Kan man så spise sig fra acne? Ja! Den berømte alsidige, fiberrige fedt-, sukker- og saltfattige plantekost uden animalske produkter indeholder intet eller meget lidt af de kemiske stoffer, som sætter acne-processen i gang.

 

Den tyske forsker Bodo C. Melnik fra Osnabrück universitet anbefaler at »reducere 1) den samlede energiindtagelse, 2) de hyperglykæmiske kulhydrater, 3) insulinotrope mejeriproteiner og 4) leucinrige kød- og mejeriproteiner. Disse nødvendige kostændringer står i opposition til udviklingen af industrialiserede fødevarer og fastfoodkulturen i de vestlige og vestliggjorte lande. [Dette...] er kun muligt ved at øge forbruget af frugt og grøntsager, hovedkomponenterne i vegansk eller palæolitisk kost. Dermatologerne bærer her et enormt ansvar for deres unge acne-patienter, der bør rådgives om at ændre kostvaner for [...] ikke blot at forbedre acne, men for at forhindre den sundhedsskadelige og omkostningskrævende udvikling mod andre [...] kroniske sygdomme senere i livet.« Link 


Melnik beskæftiger sig ikke med fedt, måske fordi han palæo-agtige sympatier. Men fedt har også en hovedrolle, hvilket isæt John McDougall gør opmærksom på.


Referencer:

 

(1) Jerome K. Fisher: Acne vulgaris: A Study of One Thousand Cases. Dermatology: Acne, hormones & milk, April 29, 1966. Link.


(2) Redigeret fra Ane Bodil Søgaard m.fl.: »Mælk og Sundhed – Hvad er det du drikker, København, 2010. Originalartikel: Cordain, L. et al: Acne vgulgaris: a disease of western civilization. Arch Dermatol. 2002 Dec;138(12):1584-90. Link.


(3) Adebamowo, C A et al. High school dietary dairy intake and teenage acne. J. Am. Acad. Dermatol. 52(2) 207-14. Link.


(4) Adebamowo, C A et al. Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatology online journal 07/10. Link.


(5) Adebamowo, C A et al. Milk consumption and acne in teenaged boys. J. Am. Acad. Dermatol. 58(5) 787-793. Link.


(6) Se note 9.

 

(7) Melnik, B. Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic diseases of Western societies. J Dtsch Dermatol Ges. 2009 Apr;7(4):364-70. Link.


(8) Melnik, B. The promotor of chronic western diseases. Med Hypotheses. 2009 Jun;72(6):631-9. Link.


(9) DTUs kilde er: Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009;48(4):339-47. Link.

Rapportens indhold er omtalt her.


(10) Melnik, B C: Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic diary products. Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:131-45. Link.

 

(11) Hoppe, C et al. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a randomized 7-day supplementation study in prepubertal boys. Eur J Clin Nutr. 2009 Sep;63(9):1076-83. Link.

 

Vestlig kost:

bumser

 

 

 

F. W. Danby: Acne, dairy and cancer

 

 

 

McDougall: Acne has everything to do with diet

 

McDougall: Komælk fremmer acne

(4. artikel)

 

McDougall:

Acne skyldes kosten

(1. artikel)

 

 

John McDougalls Medical Message: Acne

Video 4 min 8 sek

 

 

 

Nina og Randa flipper ud - og får acne

Video 6 min 37 sek

 

 

 

PCRM:

Mælk og acne

 

PCRM:

Sundhedsproblemer ved mælkeprodukter

 

 

 

Michael Gregers videos om acne

 

 

 

Personlig historie:

Bonnie

(Fuhrman-patient)

 

 

 

Joel Fuhrmans acne-arkiv

 

 

Om komælk, se også:

 

Brystkræft

 

Diabetes 1

 

Forstørret prostata

 

Kolik

 

Mælk, skadelige stoffer

 

Mælk, vitaminer

 

Ost

 

Prostatakræft

 

Sklerose

 

Også relevant:

 

Calcium

 

Knogleskørhed

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node